"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En "spökbild" från 1940-talet



På bilden syns min farfar Oskar Good (t h) och en av hans arbetskamrater på Krokshallstorget i Borås i slutet av 1940-talet. Farfar jobbade som grovarbetare på byggen och på den här bilden har han på sig sina arbetskläder och är förmodligen på väg till den närliggande stationen för att ta tåget till hemmet i Dalsjöfors. Vad arbetskamraten heter vet jag tyvärr inte, om du vet det får du gärna skriva det i kommentarsfältet.

Om du tittar riktigt noga i högerkant av bilden ser du en fot och ett underben från en pojke som tycks lösas upp i tomma intet (jag tror att det är en pojke på grund av de rutiga knästrumporna och antydan till golfbyxor som pojkar brukade ha innan de konfirmerades). En del skulle säkert påstå att fotografen fått med ett spöke eller en ande på bilden. Men förklaringen är enkel och inte fullt så dramatisk. Kameran som användes var en enkel lådkamera, med B och T och några olika bländare att välja på. Det gällde för dem som porträtterades att stå riktigt stilla för att inte bli oskarpa. En pojke sprang förbi precis i exponeringsögonblicket. Kameran hann inte registrera honom och därför syns bara hans fot och underben på bilden.

Text: Mikael Good. Foto: Okänd

Added 2021-05-24 12:00 | Read 5968 times. | Permalink
Härligt med gamla bilder, och med fotograferingens utveckling //// MVH Robert
Svar från Chasid 2021-05-24 19:35
Tack för din kommentar Robert! En del bilder från 40-talet håller hög klass även idag, det fanns riktigt bra kameror och objektiv, men de sämsta kamerorna var betydligt sämre än idag.
/Mikael
Fin och intressant familjebild! Och så den otydliga bilden av pojken som springer förbi, det ger vibbar av en ännu tidigare fotografi!
/B
Svar från Chasid 2021-05-24 19:37
Tack för din kommentar Bengt! Det är kul att hitta vardagsbilder i arkiven och inte bara uppstyltade kalasbilder, personligen värdesätter jag vardagsbilder mer.
/Mikael
Benganbus 2021-05-24 17:30
Otte Steiner va enväldig domare när jag fick hänga med på Unga fotografer en gång! :)
Svar från Chasid 2021-05-24 19:40
Tack för din kommentar Per! Det finns många oavsiktiliga "Steinertbilder" i fotoalbum runt om i landet. Det var till och med så att Instamatickamerorna blev ett lyft för många familjer när de kom och förpassade lådkameran till hitoriens skräphög i början av 1960-talet.
/Mikael
En annan tid. Arbetskläderna var avlagda finkostymen. Putsade skor. Ordning och reda med Good om bilden får vittna.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer