"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fantastiska dokumentärbilder från ett okänt RysslandPå Instagram svämmas flödet över av selfies i alla dess former, soluppgångar, överredigerade naturbilder, söta barn och djur, glada brudpar, lättklädda kvinnor eller andra snedvridna könsideal. Men det finns tyvärr få bilder som ger mig mersmak och som jag vill återvända till.De flesta bilderna är tagna för att ge en snabb input, få många likes och kommentarer för att sedan falla i glömska. Några av bilderna skulle lätt kunna vinna medaljer och pokaler eller en och annan PMS-stjärna i olika fototävlingar! Nu finns det för ordningens skull många som gillar den typen av bilder. Men det är allt för sällan som jag hittar bilder på människor som berör mig, som lever kvar i mitt minne och skapar en längtan i mig, en längtan att få vara med i det som händer.En av de få ljuspunkterna på Instagram är Aleksey Myakishev och hans fantastiska dokumentärbilder från ett för många okänt Ryssland. När jag ser hans bilder önskar jag att jag själv kunde åka och dokumentera och umgås med människorna i de avlägsna ryska byarna som han dokumenterar med sådan finess och skärpa att det känns som om man själv var med. I den del byar är inte ens el indragen och därför jobbar Aleksey oftast med en analog Leica M och ett objektiv.Aleksey har inte bara varit i Ryssland och fotograferat, han har rest runt i andra länder och har precis samma dokumentära fingertoppskänsla var han än befinner sig. Id den följande länken kan du ta del av en hel del av Aleksey Myakishevs bilder: https://myakishev.viewbook.com/?fbclid=IwAR003muetbplt7_gA_xHCizkhQr1VI4K4DPIYgVNxxTuvluzFZb4w6YC4fcBilderna i inlägget tog jag i bamban på en internatskola i den ryska staden Luga. Det bjöds på en välsmakande köttsoppa, ryskt bröd och te.

Text och foto: Mikael Good

Added 2021-02-21 08:12 | Read 722 times. | Permalink
Många fina bilder, med en verklig närvaro. Enkla, men så engagerande. Som betraktare är man med på plats.
Kontakten med barnen känns så positiv, det känns varmt.
Miljöbilder som berättar, med andra ord dokumentärfoto när det är som bäst!
// Conny
Svar från Chasid 2021-02-22 09:01
Tack för din uppmuntrande kommentar Conny!
/Mikael
Hej Håller med Conny...Som många av dina reportage, trots fattigdom,och andra svårigheter, finns en fantastisk gemenskap.
Jag följer din blogg med intresse..ps. Tack också för tipset . En mycket bra fotograf.
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-02-22 09:02
Tack för din uppmuntrande kommentar Bent!
/Mikael
Du har rätt! Mycket bra dokumentära bilder! Tyvärr har inte alla den möjligheten att göra fotoreportage i världen. Tack att Du visar! Jag ser fram emot fler av Dina inlägg! Mvh Wolfgang
Svar från Chasid 2021-02-22 09:04
Tack för din kommentar Wolfgang! Man behöver inte resa iväg för att göra reportage. det går även att dokumentera i sin hemmiljö
/Mikael
fint och känsligt
skyddar han oss från det värsta
men
samtidigt väcker han mitt samvete
insikter jag har om livets olika förutsättningar och villkor

hans bilder väcker. inte skuld hos mig
men
däremot en politisk känsla an förändringsbehov

/inger
Svar från Chasid 2021-02-22 09:06
Tack för din kommentar Inger! Jag tycker om Alekseys sätt att närma sig människor, och han lyckas att få till en unik kontakt med dem han möter och bjuds in i deras privata sfär där han får dokumentera deras liv. Ibland önskar jag själv att ja hade den förmågan.
/Mikael
Tack så mycket för tipset om Aleksey Myakishev, det är ju verkligen intressanta bilder! De väcker, som du så bra uttrycker, en längtan att få vara med. Eller kanske snarare (hos mig i alla fall) en nyfikenhet och en önskan att få se mer.
Precis som det brukar vara med dina bilder också!

Ha det gott! /Thomas
Svar från Chasid 2021-02-22 09:09
Tack för din kommentar Kai! Jag har följt Aleksey sedan början av 2000-talet då jag först fick se hans bilder på en rysk fotosida och jag fastnade direkt för hans personliga dokumentära stil.
/Mikael
Aleksey Myakishev är verkligen värd att titta på. Hans hemsida är dessutom väldigt generös. Du visar några fina bilder själv. Vi är nog en del som följer din blogg :-)
/Gunnar S
Svar från Chasid 2021-02-22 09:11
Tack för din kommentar Gunnar! Alekseys hemsida är väldigt matig och det gillar jag. Han delar även en del bilder på Instagram och Facebook, och trots att jag sett tusentals av hans bilder genom åren har jag ännu inte sett någon dålig bild från honom.
/Mikael
Hej
Jag är ju inte med på instagram, och jag besöker heller aldrig sajten.
Anser du även detsamma om bildflödet här på Fs?

Du skrev i bloggen ”På Instagram svämmas flödet över av selfies i alla dess former, soluppgångar, överredigerade naturbilder, söta barn och djur, glada brudpar, lättklädda kvinnor eller andra snedvridna könsideal.”

Anar jag här ett litet, kanske lite väl tillspetsat sagt, ”förakt” för ”enklare”, lite banalare fotografer och bilder?

Vänligen
/B

PS. Jag tycker också att bilderna du visar, är suveräna exempel på dokumentärfotografi av yppersta klass, men det finns väl plats för alla och nästan allt i denna världen...eller hur? DS
Svar från Chasid 2021-02-22 09:20
Tack för din kommentar Börje! Jag följer inte med så mycket i bildflödet på FS. Men jag skulle tro att bilderna på Instagram är mer självcentrerade och lättsmälta än vad de är på FS. Jag föraktar inte några bilder eller fotografer men jag har svårt för överredigerade och på olika sätt manipulerade bilder.
/Mikael
Canalog 2021-02-22 09:31
Ok, det respekterar jag och är benägen att hålla med dig! Eftersom jag aldrig kollar in FB eller Instagram vet jag ju inte, men jag tycker att Fotosidan har en bra blandning av bilder och fotografer och är en seriös sajt!
Och dina reportage och dokumentära bilder är alltid jättebra och intressanta!
mvh
/B
Roligt och intressant att se bilder från ett hörn av världen som inte är så väl representerad!
/MA
Svar från Chasid 2021-02-22 09:11
Tack för din kommentar Mats!
/Mikael
Roligt att se dina finstämda bilder med riktigt dokumentär känsla och närvaro.
Tackar också för länken till Aleksey Myakishevs bilder, det kommer ta lång tid att titta och analysera dem.
Fantastisk med den analoga känslan i hans bilder.
Göran
Svar från Chasid 2021-02-22 09:12
Tack för din kommentar Göran! Alekseys sida är en guldgruva för dem som tycker om personliga dokumentära bilder i svartvitt.
/Mikael
Första bilden i detta inlägg fick mej att öppna och läsa. Jag blev helt tagen av blicken från barnen. Du kan det här och visar verkligt fängslande bilder. Tack för tipset dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från Chasid 2021-02-22 09:13
Tack för din uppmuntrande kommentar Lena!
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer