"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Liket lever – bildreportaget har fått en renässans



Det finns de som påstår att bildreportaget dog i samband med att flera av de klassiska bildtidningarna försvann från marknaden under 1960-talet. Men liket lever och bildreportaget har fått en renässans tack vare ny teknik.


Det dokumentära fotografiets guldålder varade i drygt 30 år mellan 1930 och 1960. I tyska Berliner Illustrierte Zeitung, franska Vu, amerikanska Life och Look samt de svenska bildtidningarna Se och Vi prioriterades bilder framför texter. Och läsarna togs med på spännande resor till intressanta platser runt om i världen. Bildtidningarna drog det korta strået i den allt hårdnande konkurrensen med TV och flera av dem försvann på 1960-talet. I dag är det få tidningar som kör bildreportage i tryckt media. Men bildreportaget har fått ett nytt liv på internet och de senaste åren har konstformen fått ordentligt med luft under vingarna i och med att fler och fler nyhetstidningar valt att publicera matiga bild- och textreportage på sina hemsidor. 

Det finns fortfarande ett stort intresse för bildreportage. Jag har själv märkt av det i min blogg på Fotosidan. Där har jag publicerat en hel del bildreportage genom åren. Även om starten kan vara trög har den del av dem fått över 10 000 incheckningar över tid. Jag tycker att det är kul att såpass många är intresserade av mina bilder, och så länge intresset finns kommer jag fortsätta att dela med mig av ett och annat bildreportage från jordens alla hörn i min blogg. 

Nästa bildreportage är under produktion och den 24 december kommer jag att publicera ett maxat bildreportage om picknick-säsongen i Indien i min blogg. Då kommer du bland annat att få se ovanstående bilder i betydligt större format.

EDIT 20201224 nu finns bildreportaget med rubriken: "Picknicksäsongen i Indien" att läsa här

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-12-22 17:44 | Read 2916 times. | Permalink
Bra sammandrag. Bildreportagen när de är som bäst innehåller det bästa av kombinationen text och bild, med en story.

Mmed berättande journalistik.
En genre som också borde utnyttjas inom bokförläggarebranschen, som jag saknar.

God Jul!
- hawk



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer