"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En mörkare nyans av svart – före och efter bildbehandling i ACR

 
 
Efter att jag publicerat artikeln ”Misslyckade bilder från Kina räddades med hjälp av Photoshop” fick jag frågan om jag kunde visa en obearbetad originalbild – här kommer den på självaste Black Friday!



Den övre bilden visar hur bilden såg ut efter bearbetning av originalfilen i Adobe Camera Raw och den undre är originalbilden i färg. Märk väl att det är en JPG-fil och inte RAW vilket gör det lite svårare att vaska fram detaljer ur bilden. Om jag hade fått rätsida på bilden 2004 hade den varit med i ett reportage om två föräldralösa pojkar i nedre tonåren som bodde hos sin 91-åriga gammelfarmor i en liten by på landsbygden i Yunnan, vilka ses på den översta bilden. Reportaget publicerades 2005 och nu är det tyvärr lite sent att få med bilden, då deadline har passerats med drygt 15 år och 8 månader. Men det är å andra sidan är det först nu som tekniken låter mig vaska fram detaljerna ur den kraftigt underexponerad bilden.



Text och foto: Mikael Good

Added 2020-11-27 12:03 | Read 4754 times. | Permalink
Oj, helt fantastiskt, speciellt med tanke på att det var en JPG bild. Liknande bilder har jag med största sannolikhet slängt många gånger.
//Anders
Svar från Chasid 2020-11-28 09:05
Tack för din kommentar Anders! Jag blev själv överraskad när jag drog i reglagen i ACR.
/Mikael
Fantastiskt att det gick!

Jätteintressant också att få se inställningarna. Jag kör med en äldre Photoshop (CS6) men tror att det skulle kunna gå att göra flertalet justeringar i råkonverteraren (jag har tilläggsmodul "ta bort dis") och sen öppna bilden och testa vidare i Efex Viveza 2 som jag också har som tillägg.

Översta bilden fin i svartvitt.

Interiören tycker jag blev utmärkt i färg! Både som bild och att färgerna ökade begripligheten markant.

(Och tack för inspirationen! Jag har en beckmörk bild av en skeppsättning på Gotland som togs med blixtbelysning, alltså riktiga blixtar med tordön, och ska kolla om det går att lirka fram nåt bättre än jag hittills lyckats med.)
Svar från Chasid 2020-11-28 09:10
Tack för din kommentar Måns! Så länge du slipper bandning som en del sensorer tyvärr lider av så tror jag inte att det är helt omöjligt att du kan lyfta farm en användbar bild på skeppsättning.
/Mikael
Måns H 2020-12-03 22:18
Hej igen! Åter tack för tips och inspiration! Har lagt in en svartvit bild på skeppssättningen belyst enbart med riktiga blixtar på gruppen "Allt som kommer i vägen".
Tack, Mikael! Det där är nog mer än vad jag trodde skulle gå att göra, ens med dagens teknik.
Svar från Chasid 2020-11-28 09:12
Tack för din kommentar Per! Jag är tacksam för att jag inte slängde några bilder, vid tillfälle ska jag gå igenom alla bilderna från Kina igen och fixa till alla dem som är underexponerade.
/Mikael
Nu strör du salt i såren på rå folket ;)
Mvh/Gunte..
Svar från Chasid 2020-11-28 09:16
Tack för din kommentar Gunte! Hade jag fotat i råformat så skulle jag säkert kunnat vaska fram ett par detaljer till. Men råformatet har fördel åt andra hållet när bilderna är överexponerade. Exempelvis kom min fru hem från reportageresa i Egypten och hade av misstag tagit alla bilder på +2. JPG-bilderna var oanvändbara men det gick att rädda alla råbilderna.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer