"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bildreportage – Nationell bönekonferens på Ralingsåsgården 2019



För många svenskar är frikyrkovärlden en tämligen okänd värld. Idag är det inte ovanligt att man inte besökt en Gudstjänst eller något annat möte i en frikyrka. Fram till 1980-talet var situationen en annan och på den tiden hade de flesta varit på en Gudstjänst eller en konsert i ett frikyrkligt sammanhang.




Förr i tiden var det inte ovanligt att fotografer bevakade det som hände i frikyrkovärden. Vem minns inte Lennart Nilssons reportage om Frälsningsarmén från början av 1960-talet. Det resulterade i tre bildreportage, boken Halleluja och en utställning på Moderna Museet i Stockholm.





Jag har försökt bevaka frikyrkovärlden sedan jag blev kristen på allvar i slutet av 1990-talet. Det är inte alltid lätt då en del svenskar anser att tron är en privatsak, och helst inte vill skylta med den. Detta har tyvärr gjort att jag inte alltid kunnat ta de bilderna som jag önskat. Jag tror att detta fenomen är ganska så svenskt. I vart fall har jag inte stött på det i något annat land, och där är det inte heller någon som surt opponerat sig över att jag fotograferat. Tvärtom har de varit stolta över sin tro och har inte skämts för att visa den för andra.



Men det händer att jag även i Sverige får fota fritt utan inskränkningar. Ett sådant tillfälle var på den Nationella bönekonferensen i Ralingsås förra året som jag dokumenterade på uppdrag av den kristna dagstidningen Världen idag. Jag tog tillfället i akt och gjorde mitt bästa för att fånga den täta kärleksfulla och glädjefyllda stämningen hos de 30 tillresta bedjarna från Tanzania, och de drygt 500 svenskarna från många olika kyrkor och samfund som hade samlats på Ralingsåsgården utanför Aneby för att be för Sverige i slutet av augusti.





Huvudtalare på konferensen var David Batenzi, som är ärkebiskop för ett av Tanzanias pingstsamfund, samt pastorn och bönegeneralen Jackson Sangiza. Värd för konferensen var Skandinavisk Teologisk Högskolas rektor Anders Gerdmar. Bland de övriga talarna fanns bland annat pastorn Sven Nilsson, Daniel Stråhle, Marcus och Hanna Bloom med flera.





Tanken var att det skulle anordnats en Nationell Bönekonferens även i år, men på grund av coronaviruset blev den inställd.







Text och foto: Mikael Good

Added 2020-09-03 13:26 | Read 3919 times. | Permalink
Välsignade bilder att få ta del av! Tack!
Sverige är snabbt på väg mot avgrundens rand. Men som kristen ✝️ är jag väl införstådd med att bön 🙏 sätter väldiga andliga krafter i rörelse. Bön kan motverka alla de destruktiva krafter som är lösa i landet. Men vi kristna är tyvärr ljumma här i landet. Som väl är har Gud sänt bönefolk hit från afrikanska länder, som dina bilder visar. Länder där vi en gång missionerade. Nu får vi tillbaka!
Svar från Chasid 2020-09-04 08:31
Tack för din kommentar Ragnar! Det är tid att ödmjuka oss och söka läkedom för vårt land. Bön i tro utan tvivel kan förvandla landet.
/Mikael
Jättefint reportage, härliga bilder. Det märks när man fotograferar i en miljö som man kan och är del av, som du här. Gillas!
//GöranR
Svar från Chasid 2020-09-04 08:35
Tack för din kommentar Göran! Det räcker inte bara att ha ämnen som man fotograferar, de måste vara en del av en själv.
/Mikael
Mycket fint reportage :)
Ja Jesus kan göra mycket för en har jag märkt genom åren :)
Svar från Chasid 2020-09-06 10:10
Tack för din kommentar Joakim! Jesus kan göra och gör mer än vad vi någonsin kan förstå, ju längre jag vandrar med honom desto mer lär jag mig om mina egna tillkortakommanden och mitt beroende av honom.
/Mikael
Hej Mikael Fina bilder Du fångar verkligen stämningen.
Att det är bönemöten bryr jag mig inte ett dugg om. Du skulle göra samma bra jobb på en fotbollsläktare. Du kan ditt jobb som fotograf och det beundrar jag. Bra bilder som vanligt.
/ Bengt H
Svar från Chasid 2020-09-06 10:13
Tack för din kommentar Bengt! Jag följde faktiskt med makrillarna (GAIS supporterklubb) på en match för ett par år sedan och har bilder från uppladdning och match. Jag ska leta upp bilderna och se om jag kan sy ihop dem till ett reportage..
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer