"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tromb över nordvästra Skåne



Att se en tromb tillhör ovanligheterna och att fånga den på bild är ännu ovanligare. Men på eftermiddagen den 8 juli fick jag se en tromb som sträckte sig ned från en åskfront i havet i närheten av Viken i nordvästra Skåne. Tromben syntes långväga och SMHI fick in många rapporter om den.

Tromber bildas oftast över vatten i samband med kraftiga åskväder. Vindstyrkan i en tromb kan uppgå till 150 meter per sekund. Tromber som går in över land kan ställa till med en del skada, träd kan knäckas eller vältas, tak kan rivas av och lösöre kan förstöras. Även om det händer är det ovanligt att människor skadas eller dör av tromber i Skandinavien.

När jag såg tromben var det snabba ryck som gällde, kameran grävdes upp ur fotoväskan, tyvärr kom jag åt bländarringen på objektivet och kameran som var inställd på auto tyckte att en slutartid på 1/60 var lagom, detta ledde till att bildkvaliteten inte blev den bästa. Men även om de inte är tekniskt perfekta fick jag ändå två bilder på ett ovanligt väderfenomen.

För två år sedan upplevde jag en tromb på betydligt närmare håll. Då drog en tromb fram över tomten, den drog med sig vår och grannens studsmatta och orsakade skador på våra fruktträd. Min son såg tromben från vardagsrumsfönstret och beskrev den som en stor tratt som kom farande på gatan, han såg när den svepte med sig studsmattan och slungade iväg den med kraft genom trädgården. Jag vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hänt om han och hans syster varit ute och hoppat…



Text och foto: Mikael Good

Added 2020-08-04 12:02 | Read 5398 times. | Permalink
Oj, sällan man ser sådana bilder!
- hawk
Svar från Chasid 2020-08-06 19:07
Tack för din kommentar Håkan! Tromber är mycket sällsynta och därför är det lite extra kul att ha fångat en på bild.
/Mikael
Fint fångat, man får ha ganska mycket tur för att få det på bild. Att höra det på tv några timmar senaste hjälper ju inte
Svar från Chasid 2020-08-06 19:08
Tack för din kommentar Peter! Det är större sannolikhet att vinna högvinsten än att få se en tromb, men jag hade nog ädnå valt högvinsten om jag fick välja! :)
/Mikael
Jag har också en liknande bild men tagen på längre avstånd. När en tromb drog fram i närheten av Vinga sedd från Hönö.
Det är mäktigt att se dessa urkrafter som släpps loss.
Snyggt fotat av något man ser sällan i ens liv.
Svar från Chasid 2020-08-06 19:10
Tack för din kommentar Mats! Jag hoppas att jag någon gång kan åka till vänner i Kansas och få se en tornado. Tromb har jag både sett och upplevt, men det vore kul att få se en tornado, men jag vill helst inte uppleva den! :)
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer