"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tennisfesten i Båstad är inställd



Förra året kokade Båstad av liv då tennisveckan inleddes, men i år har festen uteblivet på grund av Corona-pandemin och det är tyst och lugnt i staden.





I början av juli brukar topparna inom svenskt näringsliv, politik, sport och kändisar träffas under Nordea Open (tidigare Swedish Open) i Båstad för att titta på tennis, festa och knyta kontakter. Men på grund av Corona-pandemin har arrangörerna valt att flytta året tennisvecka till 2021.





Den första veckan av den populära dam- och herrtennisturneringen brukar kallas för Stockholmsveckan. Då åker Sveriges partyelit till Båstad för att festa på knökfulla nattklubbar. Det är inte ovanligt att de köper in dyr champagne som de sprutar på varandra. På grund av tillströmmingen av köpstarka kunder drar en del barer i staden in mer än hälften av sin årsomsättning under tennisveckan





Att tennisveckan flyttas till nästa år är ett hårt ekonomiskt slag mot affärsidkare i Båstad och på hela Bjärehalvön, många av dem är beroende av de extra pengarna som de drar in för sin överlevnad. Under tennisveckan kommer upp till 100 000 extra besökare till kommunen där det normalt sett bor drygt 15 000 personer.




Min familj brukar hyra en lägenhet centralt i Båstad och har varit här ett flertal gånger sedan 2010. Under tennisveckan har det stundtals varit svårt att ta sig fram i hamnen, och i områdena runt Båstad tennis på eftermiddagar och kvällar. Vägarna in till Båstad brukar vara igenkorkade och köerna till butiker och restauranger ringlar sig långa. I köerna talar de flesta Östermalmsdialekt med sitt distinkta i-ljud som mest påminner om ett spetsigt surrande i från en bohuslänsk fiskare.



Tidigare år har det varit knökafullt med folk på uteserveringarna. Speciellt på Pepe’s Bodega som ligger i gamla Varmbadhuset i närheten av Hotell Sand och Båstad tennis. Där brukar den inresta partyeliten dansa på borden och spruta dyr champagne på varandra. Men i år satt bara en tapper och lugn liten skara inne på Pepe’s. Och många av de små uteserveringarna nere vid hamnen gapade tomma.





Under mina vandringar i staden har det varit få människor ute. De dyra bilarna och motorcyklarna har lyst med sin frånvaro. Jag förstår inte riktigt varför så många har övergett Båstad trots att det inte blir någon tennis i år. Det är fortfarande en mysig liten sommarstad som är väl värd ett besök.




Bilderna i artikeln har jag tagit med en Leica M 240 och ett Summicron-M 35mm, samt en Fujifilm X-H1 med ett 18-135mm.

Text och Foto: Mikael Good

Added 2020-07-07 11:54 | Read 5052 times. | Permalink
Ja det är lustigt hur pandemin slår olika, samtidigt är det fullt med folk och sedvanlig trängsel i parkerna i Stockholm...
Bra reportage, fina reportagebilder. Funderar över det här med berättande, och/eller beskrivande bilder kontra exempelvis ambitioner att göra "gatufotobilder" - sådana här bilder behövs också, och gör sig bäst tillsammans, i serie. Och text.
Och så kommer vi inte undan färg eller svartvit diskussionen. Du har ju sedan tidigare väldigt trevliga reportage i svartvitt. Min personliga åsikt är att vissa bilder är i färg medan andra gör sig bäst i svartvitt. Den här bildserien skulle inte göra sig i svartvitt. Men det är väl magkänslan.
//GöranR
Svar från Chasid 2020-07-07 18:17
Tack för din kommentar Göran! :)

Det är lite märkligt att det knappt är några stockholmare här. Båstad och Bjärehalvön brukar vara fylld av Stockholmare så här års, och det är inte bara de som vill se på tennis, många åker hit för att semestra i sina hus och stugor och njuta av riktigt salta och härliga bad.

Jag bygger ofta bildmanus i min tanke, och tar de bilderna som behövs, men denna gången missade jag tyvärr att ta närbilder, det hade behövs ett par täta närbilder för att få bättre spännvidd i reportaget. Jag ska ned en sväng till tennisområdet om en stund, kanske drygar jag ut artikeln med ett par täta närbilder efter det.

Jag testade faktiskt att göra om serien till svartvitt, och den funkar även i det formatet. Men denna gången valde jag att presentera bilderna i "dogmeformat" med så lite redigering som möjligt.
/Mikael
Hej,
Ett mycket belysande reportage om pandemins följder. Vi börjar inse vad det betyder.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2020-07-07 18:03
Tack för din kommentar Bob! :) Det är viktigt att dokumentera pandemins följder, förhoppningsvis kommer vi inte att behöva uppleva något liknande igen!
/Mikael
Oj oj, bilder som andas kvalitet! Och första är ju en riktig vinnarbild! Tumme upp!👍
Svar från Chasid 2020-07-07 18:05
Tack för din kommentar Ragnar! :) Tummen upp går till min dotter som kom på bildidén! :)
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer