"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tjenixen Kanadicken



Under de snart 40 år som jag har hållit på med foto har jag haft en mätsökarkamera. Första gången som jag höll i en Leica M6:a i slutet av 1980-talet ville jag ha en. Men jag hade inte råd och fick nöja mig med en Yashica Electro 35 och en Olympus XA.

För tio år sedan köpte jag min första M-Leica efter att ha harvat runt med Voitgländer ett par år. Jag hade först en M3:a och sedan en Leica M2. Men hur jag än vände och vred på det var jag inte riktigt nöjd med dem. Helst av allt ville jag ha en M6:a! I och med att jag fotade mer och mer digitalt blev M3:an och M2:an överflödiga och såldes. Någon M6:a införskaffades inte som ersättning, då de precis som nu kostar för mycket, och jag vill inte betala överpris för en kamera som jag kommer att använda sporadiskt.

Men jag ville fortfarande ha en analog Leica, och till sist fick jag tips om Kanadicken Leica M4-2. Den är som en M6:a fast utan ljusmätare. Men vem behöver ljusmätare när Sunny 16-metoden finns! Kruxet med M4-2 är att de inte är lika driftsäkra som sina tyska bröder. Det var helt enkelt för många måndagar vid fabriken i Midland där de tillverkades. Det gör att begagnatpriset inte är så högt. Jag köpte nyligen en välanvänd och nyservad M4-2 för en mycket rimlig peng. Välanvänd tyder på att det inte är ett måndagsexemplar, och nyservad betyder att tider, mätsökare och rattar fungerar som de ska samt att kameran har fått en skvätt olja på väl valda platser för att fungera optimalt.

På bilden ser man tydligt att det är en bruksmodell, som laddats med otaliga rullar med Tri-X och som tjänat gott hos några fotografer. Jag kommer att damma av den lite då och då och köra en rulle Tri-X med den för att inte stelna till allt för mycket som fotograf. Det kan vara bra att bibehålla den analoga fotokunskapen, för vem vet vad framtiden bär med sig?

Dagens inlägg är ganska bildfattigt, och jag lovar bot och bättring till nästa inlägg! Fram till dess vill jag tipsa om det här bildreportaget som jag publicerade i bloggen igår: Bildreportage – New Delhi efter mörkrets inbrott 

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-03-27 12:04 | Read 6833 times. | Permalink
Hej,
Det är säkert en väl fungerande M kamera. Jag har kvar min M2 sedan 1963. Den har vuxit fast. Numera har jag flera gamla Leica också å de fungerar utmärkt.
Ditt reportage från New Delhi var intressant. Jag beundrar din färgsättning nattetid. Din användning av en enkel liten kamera i dessa miljöer av fattigdom är klok. Det är en klar fördel att vara stor och stark också.
Lycka till med den nya kameran
Bob
Svar från Chasid 2020-03-27 18:09
Tack för din kommentar Bob! Leica gör tidlösa och användbara kameror även om de har en del år på nacken. Men även den lilla Richon är perfekt i lite skummare miljöer. Färgsättning beror på kamerans grundinställningar, jag brukar inte göra så mycket med bilderna.
/Mikael
Fina bilder i reportaget från Dehli! Å fin M Leica! /B
Svar från Chasid 2020-03-27 18:09
Tack för din kommentar Bengan!
/Mikael
I mitt tycke den snyggaste Leican. Perfekt sliten också!
Svar från Chasid 2020-03-27 18:10
Tack för din kommentar Mattias! Jag gillar M6:an mer, men M4-2 fungerar bra som substitut.
/Mikael
Hej! Dina bildreportage läser jag alltid med stort intresse; du hör till dem som har något att säga; tack för det!

Idag har jag en fånig, men faktiskt viktig kommentar till din bild, eftersom jag har en exakt likadan Leicarem: du har monterat den fel, och riskabelt!

Metalltrådsöglan längst ner mot kameran skall in längre i tygremmens dubbelvikta del, så att bara den yttersta halvcirkeln sticker ut (och går genom kamerans remögla). När man sedan skjuter ner plastskyddet på remmen, låser det öglan på ett mycket säkert sätt; som det är nu kan den hoppa av vid ett hårt ryck.

Och en fin Leica skall man ju vara rädd om, särskilt när den ger så fina resultat som i dina händer!
Benganbus 2020-03-27 14:27
Håller med Per! Och det är bråttom! :)
Och då behövs ingen tape!
/B
Svar från Chasid 2020-03-27 15:27
Tack för tipset! Men när jag arbetat färdigt ska kameran utrustas med en läderrem som tillverkats av Italienaren Luigi Crescenzi!
/Mikael
elgenper 2020-03-27 18:56
Låter ju bra; tappa den bara inte medan du väntar! Sen måste jag säga (har en ljusbrun Luigirem liggande) att även om Luigi gör ett fint jobb och använder fantastiskt läder, så är faktiskt Leicaremmen både smidigare och mer funktionell, så det är därför Luigiremmen blivit liggande...

De bästa läderremmar jag nånsin sett (har dem på både M9 o Monochrom) görs av Harry Benz
( https://www.harrybenz.com ). De enda som slår Leicas original! Och... Harry Benz är också kanadensare! ;-)
Kolla min blogg 4730 /B
Svar från Chasid 2020-03-27 18:12
Jag har kollat bloggen! Kanadicken ska få en ny läderrem, jag har inte bestämt om den ska få en svart eller brun rem. Jag väntar nog med att sätta dit den tills jag bestämt mig! :)
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer