"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Instagram - en både älskad och hatad plattform för fotografer



Instagram är en plattform som är både älskad och hatad av fotografer. Men tänk om Instagram inte är för oss fotografer utan för alla dem som kravlöst vill dela sin privata och personliga bilder med vänner och familj. De som tar sina bilder med den smarta telefonen, och som med ett par knapptryck, ett filter eller två laddar upp dem i flödet.


När jag efter en tids tvekan började ”Instagramma” för drygt fem år sedan flödade plattformen över av bra dokumentärbilder, gatufoton, reportagebilder och andra högklassiga bilder som gav mig inspiration. Genom algoritmer exponerades jag för ännu mer bra dokumentärfotografi, och det var oftast en njutning att låta fingret svepa över skärmen och swajpa igenom flödet efter nya bildfynd.

Men i takt med att kommersiella krafter såsom influensers, kändisar och varumärkesstrateger tagit över Instagram har mitt intresse svalnat. Med åren har jag utvecklat en svår allergi mot reklam, och de överproducerade bilderna som följer i reklamens kölvatten får mig att må illa. Idag svämmar Instagram över med selfies, intetsägande filmer, rosenlundare och sockersöta bilder på husdjur och bebisar som ska locka till likes, allt varvat med kändisar, influensers och annonser som ska leda till konsumtion.

Om man bortser från den dåliga bildkvaliteten var Instagram till för ett par år sedan ett relativt bra forum för fotografer från hela världen att visa upp smakprov från sitt arbete på, och på så vis nå en större publik än vad de annars hade fått. Via bion kunde man enkelt klicka vidare till deras hemsidor, som serverade ett större smörgåsbord av högupplösta bilder av högsta klass.

Personligen är jag inte så förtjust i Instagram. Framförallt tycker jag att det är krångligt att ladda upp bilder. Tanken är i och för sig att man ska ta bilder med sin smarta telefon, men jag avskyr att fota med telefon, och vill helst ha en sökare att titta i när jag fotograferar. Jag vill helst kunna ladda upp bilderna som jag tagit med min kamera via datorn, och det kan jag av någon outgrundlig anledning inte göra med Instagram. Jag är hänvisad till att ladda upp bilderna med en flipprig smartphone, som är långsam att arbeta med.

Jag har insett att Instagram är fel forum för mig. Och jag behöver egentligen inte Instagram för att nå ut. Men jag fortsätter ändå att periodvis skapa innehåll, utan att själv konsumera. Andra forum fungerar mycket bättre för mig. De senaste fem åren har ett par tusen av mina bilder publicerats och nått en betydligt större publik än vad de gjort på Instagram. Även bloggen på Fotosidan har varit ett bättre forum att nå ut på för mig, och många av inläggen landar runt 10 000 besök över tid.

Men jag har kanske fel glasögon när jag ser på Instagram. Det kanske inte alls är en plattform för fotografi. Tänk om det är en plats där människor får jämföra sig med varandra, där de får dela sina gladaste och mörkaste stunder, peppa varandra, engagera sig, och låta sig inspireras genom att swajpa i det ständigt växande flödet av bilder som kankse får dem att må bra och drömma sig bort en stund. Kanske har de bättre resistens mot reklam än vad jag har, eller så väljer de helt enkelt att sugas in i reklamens svarta hål.

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-03-06 12:10 | Read 10506 times. | Permalink
Härlig text och flera fantastiska bilder! Tack för det!
Svar från Chasid 2020-03-07 17:09
Tack för din kommentar Ragnar!
/Mikael
Sedan jag började använda Instagram för ett par-tre år sedan så är min upplevelse lik din som du beskrev den i början av din text. Jag får konstigt nog ingen reklam alls utan bara en massa gatufoton och uppdateringar från dem jag följer. Och som du klokt påpekar så är det bara att klicka sig vidare till en fotografs webbsida om man vill fördjupa sig och se bättre kvalitet.

Så länge Instagram funkar på detta viset för mig så ser jag ingen anledning att lämna den plattformen.

Med vänlig hälsning,
Fredrik
Svar från Chasid 2020-03-07 17:11
Tack för din kommentar Fredrik! Jag önskar att Instagram fortsatte att fungera så för mig, men all reklam, överproducerade bilder, influencers får mig snart att lämna plattformen.
/Mikael
Jag ser det framförallt som ett sätt att träna. Att ge sig själv en anledning att sätta ihop en meningsfull bildserie, eller att ta den där bilden som man tvekar lite inför.

Det har också lett till yrkesmässiga samarbeten. Senast för en vecka sedan råkade jag genom Instagram få kontakt med en skrivande journalist med en bra idé, och det visade sig att vi kommer vara i samma krokar om några veckor, och nu har vi sålt in ett reportage. Min långvarigaste samarbetspartner och jag följde varandra ett par år på Instagram, och det ledde till flera år av samarbete, under den tid vi också bodde nära varandra.

Att ha ett litet fönster in i vänners och familjs liv när man har dem långt borta är förstås också viktigt.
Svar från Chasid 2020-03-07 17:18
Tack för din kommentar Mattias! Jag brukar använda bloggen på samma sätt, i och med att jag även är skrivande reporter funkar blogg bättre för mig än Instagram, och via Facebook och messenger har jag bra kontakt med min vänner runt om i världen. Det är bara att gratulera dig till att du har lyckats få bra kontakter via Instagram, för min egen del har Instagram inte lett till så många jobb. Tidigare har jag fått en hel del bra bildkontakter via Flickr men den plattformen är mer eller mindre stendöd idag.
/Mikael
MattiasL 2020-03-08 01:03
Flickr är knepigt tycker jag.
Vet inte säkert varför, men det är en av de plattformar jag aldrig kommit mig för att jobba med.

Blogg är trevligt, men kräver att man har en stund att sitta.

Jag tror att för mig är Instagram praktiskt också för att jag rätt ofta har tre timmars tågresa att slå ihjäl. Brukar då ladda in bilder från kameran i telefonen med kortläsare. Därifrån till Lightroom för iPhone, och så upp på instagram. Inte så dumt ändå.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer