"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Orsakerna bakom tiggeriet

De senaste åren har tiggeridebatten böljat fram och tillbaka i landet. Många har åsikter i frågan men det är få som har försökt hitta de egentliga orsakerna bakom, och ställt frågan varför de som tigger kommer hit? Några som har försökt skapa sig en bild är Bayerischer Rundfunk, som träffade några av dem som tigger på gatorna i München och bestämde sig för att följa med dem hem till Rumänien.



I en dokumentär av Anna Tillack som visades på Bayerischer Rundfunk (BR) den 29 november 2019, följer en reporter med en romsk kvinna som tigger för sitt uppehälle på gatorna i München till hennes hemby Tufanu i Pauleascadalen i Rumänien. Det visar sig snart att kvinnan inte är del av något organiserat gäng, hon tigger för att hon inte har något annat val. I hennes hemby Tufanu är arbetslösheten hög , män och kvinnor åker till andra EU-länder med hopp om jobb eller för att tigga och på så sätt försörja sina familjer, medan de äldre i samhället tar hand om barnen.

Dokumentären är på tyska. Men om du behärskar språket är den väl värd att se, då den rätar ut en del frågetecken om orsakerna varför människor tigger: https://youtu.be/iLB1ji4WrDk



Det kändes lite märkligt för mig att se dokumentären. När jag var i Tufanu 2014, träffade och pratade jag med många av dem som är med i BR:s dokumentär. Några av dem som är med var barn när jag var där, nu är de vuxna, och som så många andra vuxna från byn tigger de i andra europeiska länder. När jag var där tiggde de flesta från Tufanu i Österrikiska Salzburg, sedan ett par år tillbaka har de precis som människorna i grann byarna, börjat resa till München, Stockholm, Jönköping, Linköping med flera städer.

Sedan mitt besök har det hänt en del positivt i Tufanu. 2015 byggdes byskolan ut med medel från Norge. Och lärarna får hjälp med transport till och från skolan av den rumänsk missionsorganisationen Somebody Cares Romania som arbetar i området. Tidigare kunde lärarna inte ta sig till skolan när det regnade, då den enda vägen dit är en uttorkad flodbädd som svämmas över när det regnar. Missionsorganisationen har även byggt ett missionshus, där de har söndagsskola och aktiviteter för barn och ungdomar. De har även dragit en vattenledning över berget så att byinvånarna har tillgång till rent vatten. Men fortfarande är arbetslösheten hög, och så länge den är det kommer de vuxna Tufanuborna precis som så många andra rumäner, att fortsätta att resa till andra EU-länder med hopp om jobb och inkomst. Orsakerna bakom tiggeriet är allt som oftast arbetslöshet, i kombination med fattigdom, diskriminering och utanförskap.








Text och foto: Mikael Good

Added 2020-02-27 12:05 | Read 10193 times. | Permalink
Du skriver: "...men det är få som har försökt hitta de egentliga orsakerna bakom, och ställt frågan varför de som tigger kommer hit?"
Jag tror att de flesta inser orsakerna bakom tiggeriet, och varför dom kommer hit. Man tigger därför att man inte har så mycket val, och man kommer hit därför att det inte är så lång resa och för att det numera är möjligt.
Att folk har det risigt i sina hemländer är trist, men dom flesta inser rent instinktivt att om vi skulle försöka hjälpa alla här i världen som har det svårt i sina hemländer, så skulle vi själva gå i konkurs - obönhörligen och tämligen omedelbart. Det verkar ju inte så kul, och det är rätt inopportunt att framhålla - och därför kommer det en massa andra staplade ord istället när saken kommer upp. Man kan då få för sig att folk inte begriper bakomliggande orsaker.

Strålande bildmaterial som vanligt!
Svar från Chasid 2020-02-28 08:28
Tack för din kommentar Peter! De flesta har koll på att tiggarna kommer hit på grund av fattigdom. Men det är inte alla som har koll på att de även kommer hit på grund av diskriminering, och den apartheidliknande situationen som råder i hemländerna. Sverige kan inte hjälpa alla, vi är ett rikt land men vi har ändå inte de resurserna som krävs. Men det vore bra om vår regering tillsammans med andra EU-länder satte ordentlig press på Rumänien att se till så att alla som bor i landet får sina basala behov, och sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

Det är en skam att romerna som är en av de största minoritetsgrupperna i Europa i många fall lever på samma nivå som människor i U-länder... För att motverka detta pumpar EU in pengar som ska gå till fattigdomsbekämpning, men bara en bråkdel används, den liberala rumänska regeringen är precis som sina socialdemokratiska företrädare inte så speciellt intresserade av att romerna lyfts ur fattigdom och utanförskap. Men om man skulle frysa Rumäniens EU-bidrag och EU-satsningar på vägar och infrastruktur i landet kanske de skulle tänka om.
/Mikael
syntax 2020-02-28 10:38
Jag instämmer Mikael - det är en bra analys. Saken är dock inte så enkel i verkligheten. Att gå hårt fram mot en EU-medlem genom att frysa bidrag och liknande för att lägga sig i landets inrikespolitik, har numera sina risker i och med att Storbritannien har visat att det går utmärkt att lämna EU. Om de tidigare öststaterna i Europa började gå ur EU så vore det ju katastrofalt. Dom skulle i det läget börja närma sig Ryssland - och situationen skulle lätt utvecklas till EU:s död.
Att menniskor tvingas att tigga för att få mat i mun är ganska enkelt bedrövligt och i slutändan det som kommer att försätta oss i situationer som blir våldsamma!
Vad som är intressant i sammanhanget är varför det görs så lite för att få stopp på tiggeriet. Våld i det sammanhang gör bara saken än värre! Vad som kan hjälpa är ett långt projekt som ställer stora krav på viljan att hjälpa och i slutändan oss själva. Utbildning och utbildning och åter .....! Om inte kommer slutresultatet att bli våld och terrorhandlingar som i sin tur ger ytterligare problem för dom som är nekat hjälp.
Så länge vi i den "rika" del av världen nekar att hjälpa andra så kommer vi att såga av den gren vi själva sitter på!
Svar från Chasid 2020-02-28 08:11
Tack för din kommentar Henrik! Utbildning är en nyckel, men diskrimineringen och den apartheidliknande situationen i Rumänien är ett stort hinder för minoritetsgrupper som romer oavsett om de har utbildning eller inte. En av mina romska vänner som är byggnadsarbetare, jobbade på ett bygge i Italien. Hans förman var imponerad av hans arbete och sa flera gånger att han önskade att alla arbetare var som han. När han sedan försökte få jobb på byggen i Rumänien, med betyget från Italien som merit, möttes han bara av förakt och kränkande tillmälen såsom "här finns inga jobb för lata och smutsiga romer"...
/Miakel
Skånetorpare 2020-02-28 10:33
Vad människosläktet inte verkar förstå - eller inte vill förstå är att vi ALLA har samma ursprung för inte så länge sedan, vi är alla fött av en kvinna och vill slutligen dö och grävas ner i samma jord som vi en gång kom från. I den tid vi får vara i livet har vi alla samma behov av mat, kärlek, möjligheten att skapa ett drägligt liv MEN en stor andel har för sig att jag och enbart jag har rättigheter som alla andra ska lyda.
Med den attityd kommer Homo Sapiens att ödelägga allt det som vi alla behöver.
I utvecklingshistorien är vi bara en parrantes och med den totala oförmåga att erkänna våra begränsningar kommer vår bortre parrantes snart vara satt. Detta oavsett om vi är miljonärer eller uteliggare.

Jag glömde att betygsätta bilderna - dom är fantastisk bra!
syntax 2020-02-28 10:50
Visst Henrik. Vi är Homo Sapiens hela gänget - bara med lite lätta form och färgvariationer.
Du har naturligtvis rätt i sak - men försök att vinna ett demokratiskt val med konsekvenserna av vad du säger... Lycka till!
Vi har skapat välstånd och trygghet här i landet (även om det på senare tid har börjat erodera). I någon mån har detta skett på andras bekostnad, men till stor del ändå till följd av av egen initiativrikedom och kraft. Jag tror att vi solidariskt skulle vara beredda att släppa en liten del av detta för att hjälpa andra, men inte alltihop - vilket skulle bli den direkta och omedelbara konsekvensen om global rättvisa uppstod.
Som sagt - man vinner inga demokratiska val på ett program som innebär att vi skall skippa allt välstånd i landet.
Intressant och inkännande text. Strålande bra bilder. Och när man läser din text och ser dina bilder blir det lättare att förstå. Arbetslöshet, utanförskap och diskriminering - hur handskas man egentligen med det?
Bra reportage!
//GöranR
Svar från Chasid 2020-02-28 08:05
Tack för din kommentar Göran,
Att Rumänien fick gå med i EU utan att ha gjort något mot diskrimineringen och den apartheidliknande situationen för minoritetsgrupper som romer är det stora felet. Hade de fått samma tummskruvar som länderna på Balkan såsom Slovenien, Kroatien som gått med och Makedonien och Serbien som är på väg in i i EU, att förbättra situationen för sina nationella minoriteter så hade inte situationen varit lika allvarlig som den är idag. Som jag förstått det är det svårt för EU att i efterhand ställa krav på enskilda medlemsländer, och den press som de satt på Rumänien har varit fruktlös. Situationen för en del romer i Rumänien är så allvarlig att de borde få flyktingstatus från FN. Men vart ska de fly i ett gränslöst Europa, där ingen vill ta emot dem?
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer