"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Mmm… Monochrome



Idag satte jag min Leica i svartvitt läge, satte på ett 35mm, monterade ett virtuellt gulfilter och gav mig ut på en d-vitamin stärkande promenad genom Huskvarna.




De senaste månaderna har jag mestadels fotat i färg, men idag var det åter dags att dokumentera världen i fotografins sanna färger. Oftast fotograferar jag i färg men slår över till svartvitt i PhotoShop. Idag valde jag att fotografera i svartvitt. Om jag vill ha bilderna i färg får jag kolorera dem.




De flesta kamerorna har ett svartvitt läge, men för oss som föredrar att jobba med digitala mätsökarkameror finns det bara Leicor, samt två föråldrade Epsonkameror att välja på, det finns även en Zenith men det är i princip en M 240 med en annan logga. Några av de uppräknade kamerorna är dedikerade för svartvitt, medan de andra har svartvita lägen.



Även om min Leica inte är dedikerad för svartvitt är den som gjord för svartvitt foto. Det svartvita läget är mycket bra, och det finns många inställningsmöjligheter för olika filter och kontrast. Jag har inte behövt göra speciellt mycket efterbearbetning på bilderna. De flesta är i princip JPG direkt ut från kameran. I mitt tycke är det fullt acceptabel gråskala och kontrast i bilderna rakt ut från kameran.




Även om jag gärna skulle vilja ha en Leica M 10 Monochrome, duger min M 240 gott som substitut. Det är bara att "ladda" den med svartvitt när andan faller på, och gå ut och fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid innan de för alltid försvunnit in i historiens annaler.



Text och foto: Mikael Good

Added 2020-01-25 14:27 | Read 8533 times. | Permalink
Hej,
Bra exempel på monokrom fotografi. Kanske den tidigare Leica MM blir billigare nu.
Ha det bra
Bob
Svar från Chasid 2020-01-26 18:12
Tack för din kommentar Bob! Leica M Monochrom svart (Typ 246) har redan gått ned i pris, det går att hitta den kameran för runt 30 000 kronor begagnat. Men om man nöjer sig med svartvittläget i M 240 går det att spara 5000-10 000 kronor till! :)
/Mikael
Snyggt svartvitt foto, med stuns.
/Bengt H.
Svar från Chasid 2020-01-26 18:13
Tack för din kommentar Bengt! Svartvittläget på M 240 är riktigt bra.
/Mikael
Vilsamt med lite svartvitt. Jag tror att det är det rätta greppet. Man skall bestämma sig för svartvitt från början, då "tänker man svartvitt" - viket nästa alltid blir bättre än att slå över redan färdiga färgbilder.
Svar från Chasid 2020-01-26 18:17
Tack för din kommentar Peter! Jag tänker oftast svartvitt. Med M 240 får jag en svartvit JPG-fil och en DNG-fil i färg. På så vis kan jag leverera de bilderna som kunderna vill ha och samtidigt behålla bilderna som jag själv vill ha dem! Men jag funderar på att enbart köra i JPG, då finns bilderna bara i svartvitt och ingenting annat.
/Mikael
"...dokumentera världen i fotografins sanna färger." 😎

"...fullt acceptabel gråskala och kontrast i bilderna rakt ut från kameran." Absolut. Väldigt bra bilder!

"...gå ut och fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid innan de för alltid försvunnit in i historiens annaler." Och det är det här fotografin i väldigt mycket handlar om. Och det gör du bra här, ditt bildspråk tilltalar mig!

Ett trevligt blogginlägg, både i text och bild.
//GöranR
Svar från Chasid 2020-01-26 18:22
Tack för din uppmuntrande kommentar Göran!
/Mikael
Riktigt fina svartvita bilder. Gillas mycket! Önskar att jag hade en Leica. :-)

Hälsar
Eva
Svar från Chasid 2020-01-26 18:20
Tack för din kommentar Eva!
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixteen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer