"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

SD-bilderna kom ut ur garderoben

 

För några dagar sedan publicerade jag ett reportage med rubriken ”Från rabiata högerextremister till landets största parti”. När jag skrev artikeln hade jag bara tillgång till sju gamla mörkrumskopior från SD:s demonstration i Jönköping i maj 1994. Jag hade försökt hitta negativen från det aktuella tillfället, men hur jag än vände ut och in på skåp och garderober kunde jag inte hitta dem, och fick ge upp mitt sökande.




I söndags fick jag en ingivelse att titta längst in i en klädgarderob, och där hittade jag en kartong där alla negativpärmar var prydligt nedpackade. Jag hittade och plockade fram pärmen med SD-bilderna och tog fram dem ur garderoben. Nästa steg var att scanna in bilderna, jag hittade scannern per omgående, men fick leta en stund efter scannerprogramvaran. När jag äntligen hittade den visade det sig att den bara var kompatibel med Mac OS 10.3-10.6. Som tur var hade jag inte gjort mig av med min gamla Mac Book Pro från 2008 som har 10.6, så det var bara att installera Silver Fast på den och börja scanna.





Jag valde att scanna in bilderna i 16 bitars HDR för att kunna vaska fram så många detaljer som möjligt ur dem. Nackdelen är att varende liten skavank på negativen syns tydligt. Men med hjälp av den excellenta funktionen för damm och repor, samt snabbmasken i Photoshop CC 2019 kunde jag effektivisera det tidsödande retuscharbetet. Den negativa påverkan på miljön och retuscharbetet är två faktorer som talar för att jag inte kommer att köra analogt igen.





När jag retuscherat färdigt bilderna började jag att sortera dem och valde ut bilderna som jag valt att lägga upp i den här bloggposten. Bilderna är 25 år gamla men är samtidigt ett viktigt tidsdokument från en tid som inte ligger allt för långt bort, men som samtidigt kom att påverka oss på ett sätt som vi kanske inte hade kunnat föreställa oss.



I min förra artikel missade jag att skriva varför det var så många poliser, hästar och hundar utkommenderade. Anledningen var att en tidigare SD demonstration i Växsjö ett par veckor tidigare hade slutat i kravaller, för att det inte fanns tillräckligt med poliser på plats. Ordningsmakten ville till varje pris undvika att samma sak hände i Jönköping. Jag vill inte ändra på den uppgiften i efterhand i den tidigare artiklen, men om den skulle leta sig in i en papperstidning kommer jag att ha med den.




Kravallerna i Växsjö ledde också till att mediebevakningen av demonstrationen i Jönköping var mycket stor, många heltidsanställda och frilansande pressfotografer följde med demonstrationståget med förhoppning att det skulle hetta till. Men som tur var blev det en förhållandevis lugn demonstration. 



I lördagens inlägg skrev jag att jag använt ett Canon EF 20-35/2.8L. Den uppgiften är felaktig, på negativfickorna stod det Canon EF 20-35/3.5-4.5 och Canon EF 80-200/2.8L



Text och foto: Mikael Good

Added 2019-11-20 19:27 | Read 7784 times. | Permalink
Talande bilder, ett väldigt bra reportage! Du har fångat stämningen och känslan på ett utmärkt sätt.
Tur att du hittade negativen, Och kunde fixa scannern. 😉
//GöranR
Svar från Chasid 2019-11-21 08:09
Tack för din kommentar Göran! Idag hade jag nog lagt upp fotograferingen på ett helt annat sätt, jag missade en hel del bilder på grund av att jag var ovan med ett av objektiven. Bland annat en bild där demonstranterna gör hitlerhälsning mot kameran... Men jag har för mig att en annan fotograf fångade händelsen.
/Mikael
Bra bilder och bra skannat, fototekniken helt enkelt helproffsig!

Intressant med den här mer utförliga presentationen. Nu framgick den massiva polisbevakningen bättre. Undrar om det skulle gå att få ihop så mycket ordningsmakt nu.

Den förra bloggposten fick mig att tänka att SD för 25 år sen var precis som NMR är nu. De här fotona visar dessutom SD-sympatisörer som ser fullt vanliga ut, som den något äldre mannen i vindtygsjacka.

Kommer ihåg DN-reportage från den tiden. DN åkte till Landskrona och intervjuade folk som lät sansade men tappat tron på det vanliga partierna.
Svar från Chasid 2019-11-21 08:19
Tack för din kommentar Måns! Idag saknar jag framförallt detaljer, hade jag fotograferat demonstrationen idag hade jag valt att fokusera mer på detaljer, men å andra sidan så lär man sig en hel del under 25 år! :) SD fick en hel del nya väljare tack vare den nationalistiska vikingarock gruppen Ultima Thule som var deras husband i början av 1990-talet, mannen med vindtygsjackan är säkerligen en övervintrad nazist som också var representativ för hur en stor del av SD:s väljarkår såg ut på den tiden. Men med Ultima Thule's intåg, och särskilt efter att gruppen signats av Bert Karlsson och Marianne Gramofon, fick de en ny större publik och många av dem sökte sig till SD. Bland annat Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder.
Polisbevakningen när svenskarnas parti demonstrerade på 1 maj i Jönköping 2014 var större, fler poliser, polisbilar, hästar, hundar och även en helikopter fanns på plats. Den gången valde jag att fokusera på de mestadels fredliga motdemonstranterna: https://www.flickr.com/photos/chasid68/albums/72157644064616628
/Mikael
Det bildtekniska verkar hålla en god kvalité.

Annars, det enda budskap som gick att urskilja var "Nej till EG". Ett rätt harmlöst budskap som de väl dessutom övergett nu.
Svar från Chasid 2019-11-21 08:04
Tack för din kommentar Ragnar! Det finns nazisymboler och rasistiska budskap på några av demonstranternas jackor. Idag skulle de uteslutas ur SD om de bar sådana symboler eller T-shirts, och med största sannolikhet fällas för hets mot folkgrupp, med tanke på det var deras budskap inte riktigt så harmlöst. Jag missade en hel del bilder på grund av att jag var ovan med ett av objektiven. Bland annat en bild där demonstranterna gör hitlerhälsning mot kameran... Men jag har för mig att en annan fotograf fångade händelsen, men i vilket fall som helst var det många som såg tilltaget och kan vittna om det.
/Mikael
light 2019-11-21 09:33
Nazisymboler och hitlerhälsningar ... det låter illa minst sagt! 🙁

För väl att sånt inte är tillåtet idag!
Ett fint reportage och bilder som säkert står sig historiskt. Tack för sånt!
Gunnar S



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer