"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Min analoga tid är nog inte riktigt över än

Precis efter det att jag sålt min EOS 5'a så ångrade jag mig. Varför hade jag sålt en bra analog kamera som kunde vara bra att ha någon gång i framtiden?

Även om mitt analoga fotande bara utsträcker sig till ett par rullar per år så anser jag att det kan vara befogat att ha en rejäl och robust och relativt smidig analog kamera i bagaget när jag ger mig ut på mina resor. I och med att jag har en hel del Zeiss- och Leitzoptik i min kameraväska har jag letat efter en prisvärd begagnad Contax RX, Canon EOS 3 eller en Leica R8 som analogt alternativ, jag hade faktiskt en Leica R8 på gång för 3000 kr men säljaren drog sig tyvärr ur den affären...

Men skam den som ger sig jag bidade min tid och som van gatufotograf så inväntade jag rätt ögonblick. Det rätta ögonblicket kom i förra veckan och då  slog jag till på en billig begagnad Canon EOS 3! Jag valde EOS 3 för att jag kan köra både Zeiss- och Leitzoptik men även optik med Canon EF-fattning på den och det kan man inte med Contax- eller Leicakameror. Så vitt jag vet så uppför sig EOS 3 ungefär likadant som min stora digitala Canon vad gäller ljusmätning, blixtfoto och autofokus och det betyder att inkörningstiden inte kommer att bli så lång.

För den som vill köpa en robust och rejäl analog kamera så är rätt tid nu! Aldrig tidigare har bra analoga kameror varit så billiga som de är idag. Det går att köpa kameror som för fem-sex år sedan kostade 13.000-25.000 kr för 1200-3000 kr idag! Det är en lite skrämmande utveckling men samtidigt så finns det riktigt bra begagnade kameror att köpa för den som vill lära sig att fotografera på riktigt eller vill ha en robust analogare i reserv! Min rekommendation till alla nybörjare inom foto är att de köper en analog kamera och anmäler sig till en mörkrumskurs och lär sig det analoga hantverket innan de börjar att fota digitalt!Canon EOS 3 med CZ Distagon T* 2,8/28

Dagens låt: Juice Box - Jackie Mittoo//Chasid

Added 2008-06-19 07:08 | Read 10383 times. | Permalink
Om det nu finns så många mörkrumskurser kvar? Jag gick en men när jag ville fortsätta så var det för lågt intresse. Men jag håller med: om chansen finns att gå en kurs så gör det!
Svar från Chasid 2008-06-19 08:28
Hej Cecilia och tack för din kommentar!
Det kanske är som så att det inte finns så många kurser att gå pga bristande intresse. Jag har hållt i några privata kurser tidigare men nu har jag tyvärr inget intresse av att stå och slabba längre, men jag vet att det fortfarande finns en hel del entusiaster kvar, du kanske skulle ta och kolla upp om det finns någon i din närhet!
Mvh//Chasid
Min analoga tid kommer nog aldrig att gå över! :)
För mig funkar det analoga mycket bra, men jag skannar in negativen och jobbar litet i PS för att sända filen till ett labb för kopiering!
Kännar också att jag har bra koll på originalen! :)
Och har ingen speciell brådska med att få fram bilderna..
Det räcker med att jag får fram dom efter nå'n dag.
B)
Svar från Chasid 2008-06-19 08:42
Hej Bengt och tack för din kommentar!
Det bästa är att alltid använda sig av den utrustning som man trivs med och behärskar till 100%. Kan man bara hantverket så går det i praktiken att använda vilken kamera som helst!
Man ska aldrig ha för bråttom med sina foton om man nu inte behöver det och har en deadline att följa. Även om jag fotar mest digitalt idag så brukar jag ändå låta mina foton mogna ett par månader!
Mvh//Chasid
här i danmark kan man nästan inte få framkallat analoga bilder mera- affärer som levde på det har sadlat om, om det förtsätter försvinner en stor kundkrets, vem vill så tillverka film? Om 10 år vill jag gissa att man får vara glad om man kan finna en filmrulle
Svar från Chasid 2008-06-19 09:22
Hej Lena och tack för din kommentar!
Det var en tråkig utveckling som du beskriver Lena. Men det finns säkert en del proffslabb i Danmark som fortfarande framkallar film! Jag tror inte att filmen helt kommer att försvinna från marknade men den kommer att bli mycket dyrare. Om fem - tio år så kommer säkert analogt fotande att bli populärare igen!
Mvh//Chasid
åmåls fotoklubb som jag är med i, där finns det många äldre med som fotar analogt. så i våran klubblokal finns ett mörkrum med allt som behövs för att framkalla egna bilder. jag tycker det blir mer och mer sällsynt nu för tiden. själv har jag inte fotat analogt sen gymnasiet. men det med att framkalla egna bilder, se dem komma fram på papperet, det är en speciell känsla, som magi:))
/E.T
Svar från Chasid 2008-06-19 09:26
Hej Elin och tack för din kommentar!
Kul att höra att mörkrummet fortfarande finns kvar i Åmåls fotoklubb :) Tyvärr har allt för många klubbar rensat ut sina mörkrum... Jag håller med dig att det är en speciell känsla att låta fotona växa fram i mörkrummet :) För min egen del är mörkrumstiden över, det tar allt för lång tid att framkalla fotona och den tiden har jag tyvärr inte... Nu scannar jag in de rullarna som jag tar istället.
Mvh//Chasid
Jag köpte min Pentax Z-1 för en tusenlapp och eftersom jag hade en 350D med ynklig sökare, så kändes det som att bara sökaren i Z-1:an var värd det priset med rutnät och allt! ;o))) Framkalla själv är jag inte så sugen på i nuläget, däremot har jag tänkt skaffa en skanner så småningom så jag kan skanna in negativ och jobba med dem i PS.
Svar från Chasid 2008-06-19 12:58
Hej Susanne och tack för din kommentar!
Jag tycker att du ska testa ditt Sima på din Pentax! Sima och film är en bra kombination då kornstrukturen i film gör att fotona får en extra dimension!
Mvh//Chasid(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtysix as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer