"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dina viktigaste fotona kan var dem som du har missat!

När man håller på med foto i olika grader så är det lätt att missa de viktigaste fotona, de fotona som förmodligen kommer att få störst värde i framtiden. Ser man till antalet utövare så är det försvinnande få fotografer som gör avtryck i historien med sina foton. Jag tror ärligt talat inte att mina seriösa fotografier kommer att få något högre värde i framtiden, kanske kommer det helt enkelt att glömmas bort i en skokartong på vinden hos något av mina barn, kanske kommer några av dem att hänga på väggen hos någon som har köpt foton av mig.

De fotona som jag har tagit på mina barn kommer alltid att ha ett högt värde för dem. Foton från barndomens lekar, mor- & farföräldrar, gammelmormor, mamma, pappa är foton som kommer att ha ett högt värde för mina barn i framtiden. Jag tar mängder av foton på min familj men jag vet att det finns de som försummar den typen av fotografering då de tycker att den är banal, det är synd om dem som medvetet missar sina viktigaste foton i jakten på den perfekta bilden... Och det är viktigt att inte ha allt för stora krav på sig att leverera perfekta foton, det är bättremed ett foto än inget alls!

Missa inte att fotografera din familj - Det är lätt att du missar ditt livs viktigaste foton annars!



Lille Matheo & Gammelmormor. Inget märkvärdigt porträtt men jag tror ändå att det här fotot kommer att få ett stort värde för min son i framtiden! Återanvänd kamera och objektiv.



Den första gröten. Återanvänd kamera och objektiv.

Dagens låt:
Sweet And Dandy - Toots & the Maytals



//Chasid

Added 2008-06-17 06:41 | Read 6856 times. | Permalink
Var på en bildvisning för några år sedan som stadens museum höll i. De var mycket glada då de hade kommit över bilder som visade stadens skyltfönster (tror det var på 50-talet). Undrar hur denna fotograf betraktades i allmenhetens ögon? Bland alla familjefoton, var dessa bilder en guldgruva för deras forskning. Förr var det inte så vanligt med vardagsbilder från mindre orter eller byar.

/Gunnar
Svar från Chasid 2008-06-17 09:43
Hej Gunnar och tack för din kommentar!
Det brukade faktiskt finnas en och annan "gubbe" som gick omkring och dokumenterade stadslivet i de flesta små orter, den tidens stadsfotografer hade väl inte det största anseendet men deras foton från 20-, 30-, 40 och 50-talet är en ovärderlig bildskatt för museum. Idag finns det inte så många fotografer som fotar levande stadsmiljöer om man bortser från alla gatufotografer men för dem är människan viktigare än miljön.
Mvh//Chasid
måste börja med att säga att den översta bilden var jätte härlig:))
samma här, familjefoton är de bilder med högst värde, tycker jag. och jag har upptäckt att man på senaste tiden försöker hitta motiv lite överallt, och strävar efter att ta denna perfekta bild som du nämner. man blir så inne i detta att man glömmer att fota alla runt omkring en. men jag skall banne mig skärpa mig med det! jag skall ta mer foton på mina nära och kära! jag vill ta mer foton på mina nära och kära! jag har dock ett problem, INGA av mina nära och kära vill vara med på kort. men envis som jag är så har jag upptäckt att efter lååååångt tjat så brukar det gå min väg;))
och sen, när bilderna är tagna och jag visar dem för mina nära och kära, så kan jag se (även om de inte säger det) att bilderna uppskattas:))
/E.T
Svar från Chasid 2008-06-17 10:01
Hej Elin och tack för din kommentar!
Ja visst är de härliga tillsammans! Det skiljer 95 år mellan Matheo och gammelmormor!

Ett tips är att alltid ha kameran med och vänja sina nära och kära med att man tar lite kort då och då. Jag brukar undvika uppställda foton utan försöker fånga mina nära och kära "in action" och då kan det vara bra att ha en liten diskret kompakt kamera! Min dotter tycker inte om att bli fotograferad men samtidigt så vill hon se sig själv på bild.
Mvh//Chasid
Du skriver ofta om sådant som är tänkvärt och värt att beakta men det här inlägget är nog det klokaste och viktigaste hittills ;-)

Själv brinner jag starkt för fotografering av nära och kära men jag ser inte någon klar skiljelinje mellan mina "familjebilder" och mina "seriösa" bilder. Givetvis har jag bilder som jag ser som mer privata (t.ex. när mina barn badar nakna på somrarna) och som jag inte visar publikt. I övrigt ser jag mina familjebilder som en viktig och naturlig del av mitt "publika" fotograferande.

Ett bevis på att familjebilder också kan vara intressanta för andra fick jag i en bildkommentar nyligen på ett internationelt fotoforum:

"Wonderful, absolutely wonderful.

A group of us from the North West of England met up this afternoon and I was saying that photographs of people's children and their pets should be banned as they only tend to be of interest to the families of the people involved. This photograph was mentioned as a way of showing I was talking rubbish. I hold my hands up, I was wrong. This is superb, the two expressions on the girls' faces are exquisite. This is a photograph you will treasure for years to come, and they don't get any better than that!

The hand round the shoulder of the younger girl is a superb touch, showing the closeness between them.

Ten out of ten."

Gissa om den kommentaren kändes kul att få ;-)

Ett annat för mig väldigt kul bevis är att jag just nu (när jag är hemma föräldraledig och lillan sover) sitter och plitar på svar och väljer bilder till en artikel i en fototidning i ett stort land långt borta i öster. En artikel där jag är tillfrågad och intervjuad tack vare mina familjebilder!

Oj det blev ett långt svar men min andemening är att det är OK att även ta familjefotografering seriöst. Givetvis ska man inte ta det så seriöst och med så stor prestationsångest att det inte blir några bilder tagna.

Hmnn.. glömde skriva att jag verkligen gillar den första av bilderna.

/Jocke
Svar från Chasid 2008-06-17 14:08
Hej Jocke och tack för din kommentar!
Jag tar också en hel del seriösa foton på min familj! Men jag har fått lära mig att sänka "ribban" när det behövs, en dålig bild är alltid bättre än ingen bild alls!

Kul att du har lyckats nå ut med dina familjebilder långt utanför familjealbumens värld, det där med en artikel i en fototidning i ett land i öster lät intressant. är det Kina?

Många fotografer ser tyvärr ned på familjefoton och tycker att de är banala, jag håller inte med dem familjebilder kan vara mycket intressanta och givande!
Mvh//Chasid
Det stämmer.Jag fotade min familj ifrån dom föddes.Vid förlossning fick man inte vara med på den tiden 63 o 67.Men när dom kommit hem så fotades det.Tills dom var 13-14 år,då sprang dom och gömde sig.Det var en känslig ålder.Sen har det blivit barn-barnen.Här i Frinnaryd fans en bygdefotograf som hette Oskar Jarén som fotade mycket.Det har getts ut en bok med hans bilder.FRINNARYD heter den.Du kan titta i den när du är på Länsmuseét.Det är viktigt att dokumentera.
FH Kenneth
Svar från Chasid 2008-06-17 14:01
Hej Kenneth och tack för din kommentar!
Glöm inte av att digitalisera fotona på dina barn och barnbarn! Farsan och jag har köpt en diabildsscanner för att kunna scanna in alla gamla familjebilder! Jag ska leta upp Oskar Jaréns bok nästa gång jag besöker länsmuseét, det är alltid kul att kolla in gamla dokumentära foton!
Mvh//Chasid
jag har haft nytta av gamla bilder- som folk har bytt med varandra- gamla släkten har funnit varandra och delat gamla suddiga bilder på släkten, jag fotar familjen, dottern har sina egna album- som hon ofta tittar i! Glad att fölga sig själv helt sedan födseln! Jag har dessutom fotat alla lägenheter jag bott i- en gång fick jag nytta av de bilder i en rättsak från en frånflyttning- och jag fick rätt- hade jag inte haft bilderna, och att de gjorde en tekniskt fel- så hadde jag fått betala 32.000 kr.
Och jag brukar fotografera de gårdar/områden jag botti- kul att se efter att det ändrat sig genom tiden- ibland tämligen radikalt, jag fotar ochså ofta "gamla " delar av staden/städerna jag bott i.
Svar från Chasid 2008-06-18 13:10
Hej Lena och tack för din kommentar!
Det är alltid kul att kunna glädja andra släktingar med foton, det är nästan alltid uppskattat! Jag har också tagit foton på nästan alla de platser men jag missade tyvärr att fota min första lägenhet.
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventeen as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer