"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Lämna minst hälften hemma



Det händer att jag får frågor från kollegor om vad de ska ha med sig för fotoutrustning på reportageresan? De pratar om blixtar, teleobjektiv, incheckning av extra väskor för kameror, objektiv och ljus. Personligen blir jag trött bara av att höra om hur mycket utrustning som de vill ta med sig, och brukar ge rådet att de ska lämna minst hälften hemma
.



Jag har förståelse att de som jobbar med exempelvis sport behöver ha med sig skrymmande utrustning, och kanske behöver checka in ett par extra väskor. Men för de som ska göra reportage räcker det att ha med sig det absolut nödvändigaste för att kunna leverera materialet som du själv och beställaren vill ha.



De senaste 15 åren har jag varit på en hel del reportageresor runt om i världen. På de första resorna tog jag med mig för många kameror och objektiv som jag sedan fick gå och bära och kånka på. Med tiden har jag lärt mig att bara packa med mig det mest nödvändiga, särskilt som jag ofta bara reser med handbagage, vilket betyder att kameror, kläder och annat som är livsnödvändigt ska rymmas i ett handbagage på 8 kg. Oftast får man ta med en liten väska plus handbagage på 8 kg på flyget.



Idag finns det kameror som inte ger avkall på kvalitet trots att de är förhållandevis lätta och smidiga. Har du inget krav på dig att leverera från fältet kan du lämna datorn hemma, och ersätta den med telefonen eller en iPad. Ett så kallat långzoom ersätter flera objektiv, komplettera det med ett litet ljusstarkt objektiv för inomhusbilder, ta även med en kompaktkamera för diskret fotograferande, alternativt använd telefonen. Kör med dubbelladdare och snåla inte med batterier och minneskort.



Snart åker jag på en reportageresa till Balkan och i vinter bär det av till Indien, Nepal och eventuellt Bhutan. Att göra reportage i text och bild är något som jag brinner för, och genom åren har jag fått många text- och bildreportage publicerade både i som utom landet. Bilderna i det här inlägget tog jag i några rudariska byar i Rumänien för fem år sedan. De har publicerats både i som utom landet, och så sent som i augusti i år var några med på nyheterna på TV4.





Text och foto: Mikael Good

Added 2019-10-02 09:24 | Read 11017 times. | Permalink
Nej,
Du ger ett föredöme för reportage med kamera och text här. Rörlighet är a och o. Diskretion en annan.
Lycka till
Bob
Svar från Chasid 2019-10-02 18:08
Tack för din kommentar Bob! En annan aspekt är att stora kameror och objektiv har en förmåga att skrämma människor, det är lättare att komma dem nära med mindre kameror som inte är lika hotfulla som stora.
/Mikael
syntax 2019-10-02 20:01
En nog så viktig aspekt!
När jag en gång i världen satsade på Contax RTS med Zeissobjektiv hade jag i utrustningen ett Zeiss Planar 1,4/85mm. Det visade sig att folk ryggade, precis som du beskriver. Någon uttrycket att det objektivet var som: "The inquisitive eye". jag bytte till Sonnar 2,8/85mm.
Svar från Chasid 2019-10-03 12:45
Tack för din kommentar Peter! Jag har haft Zeiss 85/2,8, det är ett litet smidigt och knivskarpt objektiv och jag ångrar att jag sålde mitt exemplar.
/Mikael
Det kan nog även bero på en hel del osäkerhet hos fotografen, men även en osäkerhet på vad utrustningen klarar. Läste ett reportage i FOTO för ett antal år sedan, det var om en kamerarepatör i New York! Han tyckte att kamerorna blivit litet veka i konstruktionen! Förr, sa han, kunde man resa jorden runt och bara ha med sig en Leica. Det var inga problem. Kamerorna e ju gjorda som en hockeypuck!
Nåja, kanske en liten överdrift, men litet sanning ligger det nog i det uttalandet!
/B
Svar från Chasid 2019-10-02 18:11
Tack för din kommentar Bengt! Reparatören visste säkert vad han snackade om. En analog Leica M med 21mm och 50mm, är en klassisk reportageutrustning, mer än så behöver man egentligen inte.
/Mikael
Det där gäller ju rent generellt också - jag har själv en tendens att ta med lite för mycket, i fall att om så att säga. Men gäller ju kamerautrustning speciellt. Och möjligen blir man mer kreativ om man inte har alla baser täckta. Du är ju ett levande exempel på, och ett föredöme när det gäller att en sparsam utrustning räcker långt.
//GöranR
Svar från Chasid 2019-10-02 18:14
Tack för din kommentar Göran! I ärlighetens namn har jag för mycket prylar, men samtidigt har jag lärt mig vad jag ska ta med och inte ta med till olika jobb. Om en stund ska jag iväg på ett jobb och är bestyckad med två kameror samt objektiv från 24 till 400 millimeter. Även om det är bra grejer skulle jag inte vilja bära med mig dem på en reportageresa.
/Mikael
Så bra bilder!
Jag har länge sett dina bilder här på FS och råkade faktiskt se dig på SVT (tror jag att det var) också, men i övrigt verkar du vara en doldis. Jag kanske inte besöker rätt ställen men saknar dig på t.ex. DN, för i mina ögon tillhör du en av "de stora idag."

Ha det gott! /Thomas
Svar från Chasid 2019-10-03 12:43
Tack för din mycket värmande kommentar Thomas! :)
Det har faktiskt hänt att jag haft med bilder i DN, men det var nog ett år sedan sist.
/Mikael
Jättefint reportage! Och jag har väl aldrig gjort regelrätta reportageresor men ofta fått intressanta bilder när foto inte varit huvudsaken och jag bara haft med en liten kompakt eller liknande. Hälsningar/ Björn T
Svar från Chasid 2019-10-25 13:56
Tack för din kommentar Björn! Det går att få många bra bilder med kompaktkameror.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer