"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica utvecklar en banbrytande digital fullformatare!!!

Det är inte varje dag som jag har möjlighet att scoopa i min blogg, men nu har jag fått ta del av ett spännande och relativt trovärdigt rykte som jag tror har ett stort mediavärde inom fotosfären! Utan att vara sponsrad eller kräva någon form av betalning så kommer jag idag att bjuda mina och Fotosidans läsare på ett riktigt scoop som jag har fått från en källa som står Leica nära! Jag bedömer trovärdigheten från min källa till 75%.

Leica är synonymt med fotokultur, utan Oskar Barnacks banbrytande och revolutionerande Leicakamera hade kanske småbildskamerorna sett annorlunda ut. Nu står antagligen Leica inför en ny revolutionerande era. Det har gått trögt för Leica sedan digitalkamerorna tog makten i kameravärlden. M-systemet säljer fortfarande hyfsat med Leica mått mätt men R-systemet är så gott som stendött trots det kortlivade DMR-bakstycket som kom för ett par år sedan. De senaste åren har det spekulerats i att Leica ska överge R-fattningen, alternativt tillverka Leica objektiv till andra kameratillverkare.

Men det kan var ändring på väg, enligt min källa så är ett spännande och kanske banbrytande kamerakoncept från Leica på gång. Vad sägs om en 24x36 mm digitalkamera som till sin form och uppbyggnad liknar Rollei 3003, den ska ha utbytbara bakstycken, både digitalbakstycke och filmbakstycke, autofokus likt Contax AX och Leica R-fattningen för de utmärkta R-objektiven bibehålls. Det mest spännande med kameran är de utbytbara bakstyckena, vilket kommer att leda till att kameran enkelt kan uppdateras med nya sensorer när de kommer ut på marknaden! Om kameran släpps så kommer den förmodligen att kosta en hel del, mellan 6.000-10.000 Euro, men den kommer säkert att hitta sina köpare ändå. Några direkta tekniska specifikationer har jag tyvärr inte fått ta del av, men de kommer säkert så småningom, om jag blir den förste att presentera dem eller inte får vi se.

Enligt min källa så kan kameran dyka upp redan på Photokina till hösten, om så sker så kommer det med största sannolikhet vara en prototyp som visas. Om Leica fortsätter på det spännande spåret som min källa angett återstår att se, kanske blir det som så att Leica släpper en traditionell digital fullformatare istället. Men frågan är inte längre om Leica kommer att släppa en digital fullformatare med R-fattning utan när de kommer att göra det - Det verkar som om Leica är med i spelet igen!

Nu kanske vän av ordning undrar hur just jag en enkel bloggare från det lilla landet Sverige har fått tag på en såpass stor nyhet i kameravärlden. Utan att avslöja för mycket så kan jag bara säga att genom mitt bloggande om Leica optik har jag kommit i mailkontakt med en person som stått Leica nära! Vad gäller sådana här rykten så ska man alltid ta dem med en viss nypa salt. Men som jag skrev i inledningen av mitt inlägg så bedömmer jag ändå trovärdigheten till 75%. Om de uppgifterna som min källa delade med mig stämmer eller inte får framtiden utvisa!

Do you want to read this articel about the new digital Leica-R SLR in English? You can translate this articel to English here: http://translate.google.com/translate_t?hl=en


Wollen Sie dieses Artikels über das neue digitale Leica R-SLR in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de



Dagens låt: Say What You´re Saying - Dennis Brown

//Chasid

Added 2008-06-05 06:58 | Read 10017 times. | Permalink
Ett scoop är både exklusivt och korrekt, och det innehåller alltid någon form av belägg – ett citat från en namngiven person, ett tidigare hemligt dokument... ja du vet.

Jag vill inte vara den som är den, men det du beskriver är ju bara ett vanligt rykte.

Vad tror du att din källa har för intresse av att sprida uppgiften? Vad är hans/hennes agenda?
Svar från Chasid 2008-06-05 07:58
Hej Göran! Ett scoop behöver inte per definition vara exklusivt eller hundraprocentigt korrekt det viktigaste är att det är sensationellt och har ett stort eller relativt stort allmänintresse, källan behöver inte heller alltid uppges! Tyvärr så kan jag inte lägga papprena på bordet gällande min källa och jag kommer därför inte att svara på frågor gällande min källa!
Mvh//Chasid
Jodå, ett scoop måste verkligen vara exklusivt. Det är själva betydelsen av ordet – att man är ensam om en sensationell nyhet.

Ett "scoop" måste också vara korrekt. Om det visar sig vara felaktigt byter det benämning och kallas "anka".

Varför slå så öronbedövande hårt på trumman när du själv bara litar på din källa till 75 procent?
Svar från Chasid 2008-06-05 08:28
Hej igen Göran!
Enligt den definitionen av scoop som jag har att tillgå så är min nyhet - ett scoop! Jag kan ta bort ordet scoop ur rubriken om du skulle må lite bättre av det :) Det känns lite tråkigt att debatten i min blogg handlar om definitionen av ordet "scoop", när spännande nyheter även om de är i ryktesform presenteras...
Mvh//Chasid
Äsch, jag blev lite besviken bara när jag klickade på länken och hittade ett rykte istället för ett äkta scoop. No big deal.

För min del hoppas jag att ryktet är falskt och att Leica lägger allt krut på M-serien istället. Jag kan inte se hur Leica skulle kunna överleva med en R-serie i konkurrensen från Nikon och Canon. I synnerhet inte med Rolleis lite udda 3003-koncept i kombination med ett autofokussystem som bygger på att hela objektivet måste flyttas.

Men men, den som lever får se.
Svar från Chasid 2008-06-05 09:48
Hej igen Göran!
Så vitt jag förstår så ligger det en större penningsstark aktör bakom Leicas satsning, de står för kamerahuset och Leica står för varumärket och optiken. Även om konkurrensen är stenhård i segmentet så skulle det vara intressant om Leica släppte kameran som det ryktas om, jag tror att den om den inte är behäftad med allt för många barnsjukdomar skulle hitta sina köpare trots konkurrensen! Jag har försökt få information om en eventuell M-kamera med fullformat men där har jag tyvörr gått bet.
Mvh//Chasid
Hej!
Ang rykten om Leica så läste jag följande på L-camera forumet:
"...anyone with factual inside info at Leica has had to sign a non-disclosure agreement."
"...the terms of that agreement are such: if they breech it, they not only loose there job, they also have to reimburse Leica for money damages to the company rising from leaking the info, that would be at least $50 thou."
"So this is why I highly believe that anything said to come from a "reliable source" is speculation from someone who didn't have to sign the agreement..."
Vet inte hur stora risker din källa tar ;-) men det är hur som helst intressant läsning. Blir spännande att se om det stämmer.
Mvh
Johan E
Ps.
http://www.l-camera-forum.com/leica-forum/
Svar från Chasid 2008-06-06 09:27
Hej Johan och tack för din kommentar!
Det verkar som om min källa är beredd på att ta risken! Det ska verkligen bli spännande att se om Leica vågar släppa en digitalare med utbytbara bakstycken eller om det bara blir en prototyp och ingenting annat, men hur som helst så kommer Leica att släppa en digital fullformatare med R-fattning och bara det är en riktigt stor nyhet, blir den bara tillräckligt bra och inte lider av allt för många barnsjukdomar så tror jag att det kommer att finnas en tillräckligt stor marknad för den, för att projektet ska gå runt!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyone as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer