"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leicafotografer är stockkonservativaÄnda sedan Leica M3 introducerades 1954 har Leica Camera AG hållt fast vid ett tydligt designkoncept. Men varenda gång som de har försökt att frångå mallen har de mötts av motstånd från de konservativa användarna.1971 introducerades Leica M5. Det var den första M Leican med inbyggd ljusmätare. Men trots det föll den inte Leica fotograferna i smaken. Den annorlunda designen och att den var större och tyngre än tidigare M-kameror och Leica-fotograferna ratade den. Produktionen lades ned redan 1975 efter att 33 900 kameror tillverkats.Leica fotografer är stockkonservativa och efter detta valde Leica att ersätta den med Leica M4-2. Och samtidigt utveckla en kamera med inbyggd ljusmätare som rymdes i en kamera med samma storleksförhållande som denna. Man kan tycka att Leica borde ha lärt sig sin läxa där och då. Men trots detta introducerade de en Leica som radikalt skiljde sig från tidigare analoga och även digitala modeller i september 2012. Den nya kameran var större och tyngre än tidigare. Trots att den var späckad med många finesser såsom live-view, filmfunktion, flerfältsmätning och möjlighet till extern digital sökare tog inte Leicafotograferna riktigt kameran till sina hjärtan. Det var en bra kamera men enligt dem hade den inte den rätta Leicakänslan.Leica pressades in till ritbordet och fick jobba hårt för att plocka fram en kamera som rymdes inom de klassiska Leicamåtten och såg ut som och kändes som en analog kamera. Den nya kameran introducerades i januari 2017, och denna gången tog Leicafotograferna den nya kameran till sina hjärtan.Jag tycker om att jobba med mätsökarkameror och bryr mig inte så mycket om extra millimetrar och gram. Som grädde på moset är begagnatpriset relativt lågt med Leicamått mätt. Jag skulle gärna vilja ha en Leica M10, men i och med att jag inte har en obegränsad budget, valde jag att köpa en begagnad Leica M 240. Jag har inte något problem med vare sig tyngd eller storlek. Faktum är att jag ofta har med mig kameran och använder den tillsammans med ett 7Artisans 28/1,4 både i jobbet och privat. Förutom den översta bilden är alla bilderna i det här inlägget är tagna med den kombinationen,

Text och foto: Mikael Good

Ps: Om du är sugen på att fota en riktig  karneval så vill jag tipsa om Hammarkullekarnevalen som hålls den 24-26 maj.

Added 2019-05-23 11:00 | Read 9390 times. | Permalink
Leica hade problem redan med Leica M5, den togs inte emot så väl hos proffsen, man tyckte den va stor och klumpig, trots fördelen med exponeringsmätare! Så det va bara å starta om för Leica, och då kom Leica M4-2 och efter ett tag, Leica M6.
Fast jag e litet tveksam till M10, trots att jag e både gammal och konservativ! ;)
Tiden går även hos M-konceptet, även om filmrullen e digital!
B)
Svar från Chasid 2019-05-23 13:08
Tack för din kommentar Bengt! På den analoga tiden var jag inne på att köpa en M5:a, men drog mig för att göra det för att jag tyckte att den var ful, och när Voigtländer Bessa R dök upp köpte jag en sådan.
Men om man som jag gärna fotar med mätsökarkameror, och vill ha en digital sådan finns inte några andra alternativ än Leica. Jag är inte stockonservativ och störs inte av att leica M 240 är lite "fylligare" än andra Leicor. Primärt är den ett verktyg, och möjligheten att kunna fota upp till 6400 ASA med ljusstarka vidvinklar är det som främst tilltalar mig, och om jag vill och känner för det kan jag även filma med den! :)
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtysix as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer