"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica M väcker känslorI stort sett alla fotografer har en åsikt om Leica. Ofta handlar diskussionerna om det höga priset, eller att kameran är mer av ett smycke för rika människor än ett redskap, och att vanligt folk inte har råd att köpa dem. För min egen del är Leica ett verktyg att ta bilder med och inget annat.Jag föredrar att jobba med kameror som har tydliga rattar och är enkelt uppbyggda, fria från displayer och förvirrande undermenyer. Jag är speciellt förtjust i mätsökarkameror. I och med att jag föredrar att jobba med digitalkameror finns det inte så mycket mer än Leica att välja på om man som jag vill ha en digital mätsökarkamera. Fuji har en Leicaliknande kamera som heter Fujifilm X-Pro2. Jag har även en sådan, det är också ett utmärkt redskap, men den känns mer som en digital Contax G2 än en mätsökarkamera.

Kameran på den översta bilden är en Leica M8, och objektivet ett Voigtländer Ultron 35mm f1,7 ASPH. M8:an har över tio år på nacken men fortfarande duger bildkvaliteten, speciellt om man väljer att göra bilderna i svartvitt. I mitt tycke är bara Leica M Monochrom bättre på svartvitt, men i och med att jag behöver leverera bilder i färg ibland är M8:an en bra kompromiss. Leica M och dyr behöver inte ha ett likhetstecken mellan sig. M8:an kostar runt 10 000 kronor begagnad och Voigtländer objektivet kan man hitta för 3500 kronor, vilket är rena rama fyndpriset för en handtillverkad mätsökarkamera och ett excellent objektiv. Jag har använt M8:an till en del reportage. Bland annat hade jag med M8:an när jag besökte Sinai i Egypten för ett antal år sedan. En artikel och bilder från det besöket publicerades i webbtidningen Sinai Times. Alla svartvita bilderna i det här inlägget har jag tagit vid Sinaiberget.Text och foto: Mikael Good

Added 2019-01-11 08:20 | Read 11332 times. | Permalink
Hej,
Bra att du visar att Leica M är ett verktyg. I andra hand ett nöje.
Ha det gott
Bob
Svar från Chasid 2019-01-11 17:48
Tack för din kommentar Bob! Leica går även under namnet "Das werkzeug" i vårt södra grannland, vi som har jobbat en hel del med deras kameror håller med.
/Mikael
Jag tycker att du är duktig på att få fram ett snyggt sv/v resultat i dina digitala bilder, Mikael!
Mikael Good 2019-01-17 20:41
Tack för din kommentar Johan!
Det är inte så svårt att få till snygga gråskalor med bildfilerna från Leica M8. Fujis gamla X-T1 är också en bra kamera för svartvitt.
/Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventynine as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer