"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

När kvällsregnet föll över motorsågsstaden



Jag tar gärna en kvällspromenad. Det är ett bra sätt att samla tankarna på, få lite extra luft och motion efter en lång arbetsdag. När jag går ut är det inte ovanligt att jag tar med mig en kamera. Men kvällsljuset kräver oftast att jag tar med mig ett stativ, jag verkligen avskyr att bära med mig och använda stativ, därför blir oftast inga bilder tagna.



Men det går att fota nattbilder utan stativ. Det kräver bara lite mer av objektiv och kamera. I går berättade jag att jag köpt en Techart PRO autofokus-adapter för att använda M-optik på min Sony A7rII. Under gårdagens kvällspromenaden genom ett regndränkt Huskvarna bestämde jag mig för att testa vad mitt M 28/1,4 går för i nattljus.



Jag ställde objektivet på bländare 2 och kameran på 1/30, och lät kamerans inbyggda skakreducering fungera som stativ. Det känns lite konstigt att skriva det här med tanke på objektivet är helt manuellt, men det hittade fokus snabbt och exakt vid det flesta tillfällena, det var bara när kameran fick för sig att jaga de snöblandade regndropparna som fokuseringen fick lite problem. En del motiv bländade jag upp till 2,8 men för det mesta höll jag mig på 2. ASA-talet rörde sig mellan 3200 och 6400. A7rII funkar bra upp till 12 800, men jag tycker det är bra att ha lite sprattelutrymme i lågdagrarna för efterbehandlingen.



Jag hade även med mig ett Canon EF 100/2 och en Metabones IV-adapter som jag tog några bilder med. Den hade märkligt nog lite svårare att hitta fokus än mitt M 28/1,4 och Techart PRO-adaptern. Nästa gång ska jag ta med mig mitt Summicron 90/2 istället. Skärpemässigt är det snäppet vassare än Canon-optiken, och har framförallt bättre tryck i färg och kontrast vilket jag föredrar. 



När jag framkallade bilderna i ACR:n lättade jag lite på skuggorna. Med hjälp av verktyget Pro Contrast i programmet Color Efex Pro plockade jag fram ytterligare information ur lågdagrarna. Color Efex Pro är ett bra verktyg som innehåller en hel del tidsbesparande macron.



Text och foto: Mikael Good

Added 2019-01-09 13:42 | Read 17646 times. | Permalink
Det blev ju bra bilder trots regn och 'hög-ISO'! Stativ är alltid skönt att slippa, håller med..
Hälsn!
Svar från Chasid 2019-01-10 15:52
Tack för din kommentar Jan! A7rII sköter sig bra upp till 6400 ASA, färgbruset är monokromt men det är bra tryck i färger och kontrast, det tillsammans med en välfungerande inbyggd stabilisering borgar för stativfri nattfotografering.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentysix as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer