"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Varför har alla så bråttom idag?

Går man tillbaka ett par år så var det inte så ovanligt att se dokumentär- och naturfotografer med mellanformatare och mätsökarkameror. Idag har de analoga kamerorna i många fall ersatts av snabbmatade digitala fullformatare och autofokusobjektiv. När jag föreslår användning av gamla fina Carl Zeiss och Leitz (Leica) objektiv på de digitala fullformatarna så tycker en del fotografer som tidigare höll till godo med relativt långsamma utrustningar att det går för sakta att själv ställa skärpan och bländaren. Zoomad och snabb autofokusoptik ska sitta på kameran annars får det vara, möjligtvis så kan en ljusstark autofokuserande 24'a eller 35'a få sitta på kameran när ljuset så kräver. Jag förstår ärligt talat inte varför fotografer som tidigare tog god tid på sig att bygga upp ett motiv i Hasselbladssökaren ska ha så fruktansvärt bråttom idag? Är det samhället stress som har smittat av sig? För mig är fotograferandet ett sätt att koppla av och jag vill inte ila mellan motiven med smattrande kamera och vinande autofokus.

Som ni säkert vet så har jag valt att gå den lugna manuella vägen, mycket för att jag känner att jag vill ha kontroll och inte riktigt förlitar mig på autofokus. Det går givetvis att köra autofokusobjektiv i manuellt läge men jag har inte varit riktigt nöjd med de oftast sladdriga kontrollerna. Därför så har jag sålt av de flesta av mina autofokusobjektiv och istället köpt manuella objektiv som jag använder på min kamera med hjälp av adaptrar. Jag har återvunnit gammal analog kunskap genom detta förfarande. Märk väl jag är ingen bakåtsträvare utan har välkomnat den nya miljövänligare digitala tekniken med öppna armar och det är alltid trevligt att få återanvända fin optik istället för att tära på jordens resurser, eller göda redan kapitalstinna plånböcker genom att köpa nytt!

Att sport-, djurfotografer eller andra fotografer som fotograferar riktigt snabba förlopp har behov av riktigt snabb motormatning och optik med snabb medföljande autofokus det förstår jag. Men varför har så många andra fotografer som inte behöver det så bråttom idag?

Visst jag kan förstå att en del inte vill sätta ett objektiv med adapter på sin dyra digitala fullformatare från Canon men vad gäller konkurrenten Nikon så går det att köpa fina Carl Zeiss ZF eller Nikon F-optik för den som vill köra manuellt. Canon vill tyvärr inte upplåta en licens till Carl Zeiss att bygga objektiv med EF-fattning, jag tror att Canon biter sig lite i tummen genom detta beslut. Nu är det Nikon som får sälja några fler fullformatare och eventuellt något extra Nikon objektiv till Zeiss älskare istället.



Stress. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Fotot är inte manipulerat utan är ett dammkletig dia som jag scannat in.

Dagens låt: Get Up Stand Up - Bob Marley & The Wailers

//Chasid

Added 2008-05-22 06:59 | Read 5530 times. | Permalink
Intressanta tankar, tror också att tiden syn på tid har smittat av sig på fotografering till en viss grad.

Tänker på mig själv när det gäller den digitala tekniken. Möjligheten att direkt få se resultatet av sin fotorunda när man kommer hem, spelar nog in i val av teknik. Inte som förr, då en rulle film kunde sitta kvar i kameran eller inte bli inlämnad på ett antal veckor. Det måste ske nu.

Har dock bättrat mig på den punkten. Numera behöver jag inte ladda in bilderna direkt i datorn efter en fotorunda. Tror bilder från bokskog ligger och väntar i minneskortet nu. Det var över 20 dagar sedan jag tog dessa.

/Gunnar
Jag kan till viss del hålla med dig. Mitt förfarande i bildskapandet är på många sätt likt ditt, och i andra inte. Jag använder manuellt fokus beroende på vad för motiv och objektiv jag använder. Men jag kan snabbt konstatera att det är en rätt stor del bilder där manuellt fokus används. Snabb AF däremot använder jag vid fågel, aktion foto och i vissa fall portätt (om det är rörliga objekt). Sedan kommer nästa del som är att vänta in bilden, komponera den och ta sig tiden. Visst kan jag ta snapshots och fatta ett belut om en komposition i ögonblicket. men då har jag erfarenheten som hjälp och då funkar det. Oftast lägger jag tid på bilden, och tar kanske ett mindre antal men har högre utdelning. Jag har inget intresse av att sitta och redigera eller plocka med 100-tal bilder från en dag som är helt oanvänbara. Jag har vid flertalet tillfällen sett fenomenet 8,5 bilder/sek i helt omotiverade lägen som t ex porträt och andra stillastående objekt. Nej, mer traditionellt mellanformatstänk med D-SLR

mvh/Ove
Autofokus är bra för oss lite synsvaga, som kan ha svårt att fokusera perfekt i sökaren. Dock måste kompositionen sitta i sökaren så långt det är möjligt.
Jag har nyligen införskaffat en Nikkor 35 PC som inte har AF. Håller på att lära mig hur jag skall nyttja den bäst. Måste också lära mig sätta skärpan utan stöd av AF. D200 har dock en hyfsat bra sökare så det blir inte alltför dåligt.
I dag skall jag ut på "fotosafari" i Stockholm med klubbkamraterna. Har bestämt att det är Hasselblad 500C/M som gäller för mig. Då blir det en annan typ av fotograferande för min del.
"Varför har alla så bråttom idag?"
Det ligger i tiden...
och då måste man nog välja,
kanske välja bort en del oväsentlighter,
annars finns risken att inget blir riktigt bra gjort! :) ;)
Att göra något med kvalité, det måste ta en viss tid, vare sig det gäller att förkovra sig i målning, fotografi eller i sina relationer... ;)

"We gotta go, and newer stop till we get there.
Where are we going, man?
I don't know, but we gotta go."
(Jack Kerouac) :)
Jag förstår inte kopplingen mellan stress och autofocus. Är det att ha bråttom?
Ja varför så bråttom.
Jag tror dessutom att det blir kontraproduktivt i och med att fotografera nästan uteslutande handlar om att träna sig att se. Och då måste man ha tid att just se. Dessutom tror jag att kvantitet ofta ersätter kvalitet, man läser ofta i olika trådar här tex om folk som varit ute och "skjutit av några tusen bilder på en helg" och liknande. Vart finns eftertanken i dessa bilder?

Det viktiga är vad du har att säga och hur du säger det, sa Bergengren. Men hur skall man hitta berättelsen om man jagar genom livet utan att någonsin ge sig tid att refektera?

Skönt man börjar komma upp i en ålder där det är legitimt att inte delta i alla till självförverkligande maskerade race ;)
-affe

Ps. sedan om man använder automatik i olika former eller helt manuella inställningar tycker jag väl egentligen är en annan fråga.
Hej alla kommentatorer och tack för era kommentarer!
Jag hinner tyvärr inte svara på alla kommentarer, tiden räcker tyvärr inte till just nu, men jag kommer att svara på alla kommentarer så småningom!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtythree as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer