"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gatufoto med Ricoh GR-D

Min Ricoh GR-D är en nästan perfekt dogmakamera eller digitalt anteckningsblock att alltid ha med sig i fickan för att dokumentera vardagsbetraktelser för mig. Som jag tidigare skrev i mitt inlägg: "Ricoh GR-D eller att återvinna lekfullheten i fotograferandet" är det lätt att glömma något som är mycket väsentligt i allt fotograferande - lekfullheten! Lekfullheten lockar Ricoh'n effektivt fram!



Jag har ändå haft svårt för att gatufota med min Ricoh GR-D, det finns en sak som jag inte riktigt tycker om med kameran och det är att objektivet motsvarar 28 mm. När jag gatufotar så använder jag oftast ett 35 mm objektiv eller så tränger jag mig in i folksamlingar med ett 16 mm fisheye eller ett raktecknande 17 mm. 28 mm känns hela tiden som ett steg för lång bort alternativt ett steg för nära för mig. Det går att köpa till en adapter till Ricoh GR-D så att jag får ett objektiv som motsvarar 40 mm men då försvinner å andra sidan fickvänligheten och fickvänligheten är den lilla kamerans stora styrka! När jag ser ett motiv så är det bara att hala upp kameran ur fickan och föreviga. Den lilla sensorn gör att skärpedjupet blir riktigt stort på bländare 4 - 5.6, men å andra sidan så bränner högdagrarna lätt ut i kontrastrikt ljus, vilket de inte gör på samma sätt med större sensorer.



Trots problemen så har jag ändå gjort några allvarliga försök att gatufota med Ricoh'n, det går faktiskt att ställa in kameran i hyperfokal och det är ett mycket stort plus att kunna slippa fördröjande autofokus! Men det händer ändå att jag missar en del bilder pga av ett något okänsligt avtryck och att kameran har en förmåga att stänga av sig i helt fel ögonblick...



Min konklusion är att Ricoh GR-D inte är någon kamera för inbitna gatufotografer som har vant sig vid exempelvis Leicas mätsökarkameror, jag tror helt enkelt att de skulle störa sig en hel del på kamerans nackdelar, men för den som alltid har haft med sig en liten analog Contax T, Minox eller Olympus XA i fickan för att alltid vara beredda att föreviga de snabbt flyende ögonblicken så är Ricoh GR-D helt klart ett vettigt digitalt alternativ!







Alla fotona är tagna med en Ricoh GR-D den 5 eller den 6 maj 2008. En del har jag bara konverterat till svartvitt och en del har jag fått jobba lite mera med i det digitala mörkrummet med pjattning och efterbelysning.

<Edit 13.21> Jag har precis kommit tillbaka från en gatufotopromenad och tänkte dela med mig lite mer om mina blandade känslor angående kamerans dåliga avtryck. Ricoh GR-D´s avtryck är faktiskt riktigt dåligt och p.g.a det så har jag missat en hel del bilder. När jag gatufotar med Ricoh'n så använder jag oftast en extern sökare och tittar därför inte på skärmen så speciellt ofta. Om jag använder skärmen som sökare så fungerar däremot avtrycket av någon märklig anledning klanderfritt <Edit 13.21>

Dagen låt:
Narodna - Ajde Jano

//Chasid

Added 2008-05-07 07:07 | Read 6790 times. | Permalink
Fin gatubilder, Mikael. Håller med dig om att 28mm är lite väl mycket vidvinkel, 35mm vore mer lagom. Men kan du verkligen använda 40mm tele-konvertern till Gr-d? Trodde bara att den adaptern funkade till den nya, Gr-d II!

Fotar du i RAW, eller Jpeg? Jag har hört att Gr-d ska vara helt OK att köra sv/v i Jpeg direkt i kameran, har du provat det?
Svar från Chasid 2008-05-07 10:21
Hej Johan och tack för din kommentar!
Enligt Ricoh's representanter i Sverige ska 40 mm konvertern även fungera på GR-D! Jag fotar med JPG i Adobe RGB mest för att jag tar en hel del bilder med kameran som behöver vara i färg. Därför så har jag inte testat kameran i svartvittläge. RAW-formatet är alldeles för segt och det formatet använder jag bara när jag har tid till det.
Mvh//Chasid
Jag har första GR-D och även adapter och 40-mm konverter, det går finemang. Ingen ljusförlust, vet inte hur det fungerar men största bländare är fortfarande 2,4 med adaptern på.

Men jag håller inte med om avtrycket. Den är absolut den snabbaste digitala kompaktkamera jag har använt. Även autofokusen är väldigt snabb i gynnsamt ljus!
Svar från Chasid 2008-05-07 20:04
Ricoh GR-D är helt klart den snabbaste digitala kompakten som jag har använt, men jämför man avtrycket i Ricoh'n med min analoga Fujica mätsökarkamera så är Ricoh'n avtryck riktigt dåligt och opålitligt, såvida jag inte fotar med skärmen som sökare dvs. Jag har fått aktivera slutarljudet på kameran igen för att inte missa allt för många fina bilder när jag använder min externa sökare. Nu ska jag ge mig ut på nätet för att se om det går att "modda" avtrycket på Ricoh'n.
Mvh//Chasid
Mycket bra låt idag :)
Svar från Chasid 2008-05-07 19:59
Visst är det en bra låt! Kul att det var någon annan i Sverige som har hört den!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number sixtyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer