"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ricoh GR-D eller att återvinna lekfullheten i fotograferandet

När man som jag har en rejäl uppsättning med riktigt fin högklassig optik och en digital fullformatskamera som levererar foton som nästan håller mellanformatsklass så är det lätt att glömma något som är mycket väsentligt i allt fotograferande - lekfullheten!

Mina foton började bli allt för välkomponerade, med krispig mitt- och kantskärpa och perfekt teckning i hög- och lågdagrar. När bildkvaliteten bara blev bättre och bättre slog plötsligt det tråkigt perfektionistiska kompositionsspöket sina långa gula klor i mitt bildskapande. Jag var omedveten om vad som höll på att hända och hade med största sannolikhet inte kommit ut ur denna tomma bildtrista spiral om jag inte hade köpt mig en liten smidig Ricoh GR-D. Denna lilla fickvänliga kamera har hjälpt mig att återfinna lekfullheten i mitt fotograferande. Lekfullheten är något som driver fotograferandet vidare med sin utforskande experimensökande lust att förnya sig och sin ständiga jakt efter nya vägar och stigar att utforska.



Med min Ricoh GR-D kan jag bryta mot alla normer och regler för hur en bra bild ska se ut och trycka in kameran i de mest oväntade miljöer och situationer samt använda mig av de mest underliga perspektiven och bryta mot alla bildkompositions regler utan att jag för ett ögonblick skäms för det!





Står du och stampar i ditt fotograferande? Då är mitt råd till dig - Köp en liten smidig fickvänlig digitalkamera och kasta dig in i livligt lekfullt experimenterande! Jag valde Ricoh GR-D mycket för att den beter sig som jag förväntar mig att en kamera ska göra.

Dagens skiva: Rastaman Vibration - Bob Marley & The Wailers

//Chasid

Added 2008-04-24 07:11 | Read 13499 times. | Permalink
Håller med till 110%. Jag plåtar otroligt mycket med min G7:a och IXUS 80IS trots att jag har en hel arsenal av bra objektiv till min systemkamera som i teorin ger "bättre" bilder. De små kamerorna lockar fram något speciellt i mitt bildskapande. Att de alltid är med försämrar ju inte möjligheterna, för utan kamera blir det inga bilder!

Jättetrevliga bilder i inlägget, jag plåtar också en hel del sådant, till fotoklubbisterna stora förtvivlan!

/Jonas

PS. En GR-D II är nog på gång för min del inom kort.
Svar från Chasid 2008-04-24 19:01
Tack för din kommentar!
Visst är det kul att fota med enklare kameror och det är kul att vara en "nagel" i ögat på dem som "vet" hur en bra bild ska se ut på pappret!
GR-D II är snäppet bättre än min GR-D men det är en knappt märkbar skillnad.
Mvh//Chasid
Bästa fotoblogginlägget jag någonsin läst "stående ovation".

Själv köpte jag Nikon P5100 och gösses va roligt det blev igen. Att få lämna 10 kilos väskan i sovrummet och gå ut och fota.

/Patrik
Svar från Chasid 2008-04-24 18:58
Tack!
Ibland så är det rätt så skönt att slippa släpa omkring på så mycket utrustning och jag tror att den friheten som det ger genererar en annan typ av lekfulla bilder!
Mvh//Chasid
Jo det blir lätt att man fastnar i tekniska hårklyverier på sin eviga jakt efter "de bästa prylarna". Bäst bilder tar man när man inte tänker så mycket tycker jag, vare sig i kompositionsregler eller regler över huvud taget. Och där kan säkert en liten smidig kompakt hjälpa till att putta undan prestigen och prestationsångesten som lätt uppstår med "värsta grejorna":)
-affe
Svar från Chasid 2008-04-24 18:56
Det är bra att kunna kompositionsreglerna - så att man kan bryta mot dem! Den största fördelen med min kompakt är att jag alltid kan ta den med mig och när jag ser något intressant så halar jag bara upp den ur fickan och knäpper av några bilder.
Mvh//Chasid
Tro sjutton att jag såg dig idag igen! Under senare delen av lunchtimmen, men att jag inte hälsade berodde på att jag var inne på bolaget och köpte en flaska rött medans du stod och fotade betong utanför. När jag var klar och kom ut så var du borta.

Är du ute i centrum varje dag runt lunch?


ps. Den översta bilden var absolut bäst känsla i för mig.
Svar från Chasid 2008-05-02 10:21
Hej Lars!
Jag brukar gå ut och gatufota på lunchen, det blir inte så mycket tid till gatufoto annars då man som jag har två småbarn.
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer