"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Låt dina foton mogna!

När jag framkallade en rulle film och gjorde en kontaktkopia (det här var långt före jag blev digital), så brukade jag drabbas av en omedelbar lyckokänsla över det "fantastiska" bildmaterialet när jag granskade negativen under lupp, jag rycktes med av lyckokänslan och la ned mycket tid med att kopiera mina nytagna foton. När jag sedan tittade på merparten av de kopior som jag gjort efter ett par år så kom nästan alltid frågan "-Varför la jag ned så mycket tid på det här mediokra fotot?" upp.

Det fick mig att leta efter en bra bildflöde för att undvika att lägga allt för mycket tid och kraft på "mediokra foton". Den metoden som jag kom fram till var att lägga nytagna foton åt sidan så att de fick mogna i negativpärmen ett par månader eller mer om det behövdes. Detta ledde till att sållningen blev lite hårdare när mina negativ fått möjlighet att mogna färdigt och det blev inte längre så många "mediokra foton" som behövde kopieras!

Nu när jag har blivit digital så har jag tagit med mig samma förfarande som på den analoga tiden mycket för att undvika att lägga allt för mycket tid på bearbetning av foton som ändå aldrig kommer att visas eller användas.

Nu går det inte att praktisera detta förfarande på alla typer av foton. Foton som är beställda och måste fram går ju inte att hålla på ett par månader eller något år!

Det är nog med foton som med årgångsviner - de blir bättre ju längre de får mogna!





Två foton från Prag som fick mogna i negativpärmen i tre år.

Dagens låt:  Midnight Rider - The Alman Brothers

//Chasid

Added 2008-04-22 13:03 | Read 9242 times. | Permalink
Håller med!
Tror det är bra att bilder får mogna litet..
Som ett vin..! ;)
Fast det gäller att inte glömma bort bilden!!
Den här bilden, som jag hittade för nå'n månad sedan, den visste jag inte ens om att jag tagit.
Men den hade i alla fall legat och mognat sedan 1960! :) :) :)
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1279311.htm
/Bengan
Svar från Chasid 2008-04-22 13:48
Det bästa receptet för att inte glömma bort sina negativ är att gå igenom dem med fem - tio års mellanrum och då kan man helt klart göra fina fynd som ditt fina foto från ett svunnet Stockholm visar!
Mvh//Chasid
Hej igen Chasid,
vad gäller recept för att inte glömma bort sina bilder,
så har min fru ett annat recept påstår hon,
ordning bland bilderna!
Men vet ändå inte....
tänk va tråkigt allt skulle bli då, inga som helst bildöveraskningar! ;) :)
Mvh Bengan

Ps.
Och har ännu inte börjat kolla bland mina dia-bilder från 1959 och framåt......
Vad kan dölja sig där!? :)
Ofta är det en bild som man inte alls har räknat med som är den värdefullaste. Jag tog en bild inne på ett postkontor på 70-talet. Den bilden är mycklet speciell nu,

Säkert skulle man kunna göra likadana speciella bilder idag, men problemet är att det är numera förbjudet att plåta inne i butiker utan att först ansöka om tillstånd i 7 exemplar och sen blir det alltid nej i alla fall om man inte är ett mycket mycket känt namn.
Håller helt med.
Ibland blir man sugen på att ta fram bilderna eller lägga upp sin "fantastiska" bild på nåt forum för kritik. Egentligen så är bilden inte så fantastisk. Här på fotosidan gör jag så nu ibland att jag lägger upp bilden men låter den bara ligga och tittar på den och låter den mogna. Tycker jag den är lika bra efter ett tag lägger jag upp för kritik.
Det ligger en hel del i det du säger, Chasid. Och visst är det kul att kolla igenom en negativpärm/kontaktkartor med bilder som man tog för en tio år sen, och hitta ett å annat guldkorn! :)
Bilderna mognar inte ... de ruttnar ... och ruttna saker slänger man efter ett tag. Ju fler som ruttnat desto snabbare och lättare är det att kasta bort dem.
Svar från Chasid 2008-04-22 19:39
Läs gärna Bengt Björkboms första inlägg och titta på den bild från 1960 som han hänvisar till. Det bevisar motsatsen till ditt inlägg med eftertryck!
Mvh//Chasid
Antingen mognar dom eller så ruttnar dom. Kan gå åt endera hållet. Speciellt när man är ny på området har man ju inte samma kritiska öga, och man ser saker på ett annat sätt efter ett tag.
//MVH Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventyseven as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer