"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tillbaka till mina gatufotorötter

Det har blivit lite för mycket digitalfotograferande för min del det senaste året. Med min stora digitalkamera blir bilderna lite för rena och perfekta, därför så kan det vara skönt att få uppleva lite gammalt hederligt välgörande filmkorn lite då och då! Nu är det inte mer än två år sedan som jag blev heldigital, jag hade länge kvar en analog fullformatare för en och annan extrem vidvinkelbild men när jag köpte en digital fullformatare så blev den kameran överflödig.

Under en tid så har jag närt på en längtan att hitta tillbaka till mina gamla gatufotorötter igen.  I tisdags blev min analoga längtan så stor att jag gjorde slag i saken och monterade en Porta 400 film i min gamla vackra silverglänsande helmekaniska japanska mätsökarkamera, jag ställde kameran i hyperfokalläge och då det inte finns några batterier att tillgå till kameran längre så fick jag använda mig av min egen inbyggda ljusmätare och syfta ljuset och den stämmer fortfarande bra som ni kan se på bilderna nedan!

Tyvärr så kostar det en del att fota med film och inscanningen och retucheringen av negativen tar en bra stund men jag tycker ändå det är värt att lyxa till det med ett par rullar negativfilm per år, mycket för att bibehålla gammal nyttig kunskap och för att få uppleva spänningsmomentet med att vänta en dag eller två innan jag får se slutresultatet. Ibland är det skönt att få uppleva den sköna känslan med en viskande slutare och den skönt mekaniska manuella filmframmatningen, det är lite som att komma tillbaka till gatufotorötterna för mig när jag får gå på min känsla, kunskap och inte skäms bort av snabbjobbande processorer, motorer och annat fotograferings underlättande digitalt chip chop.

Att jag kör med negativ färgfilm och inte Tri-X beror på att den scanner som var prismässigt greppbar för mig inte kan återge det stora tonomfånget i svartvita negativ så bra, men tonomfånget i negativ färgfilm blir mycket bra med min scanner och när jag slår om bilderna till svartvitt i Photoshop då blir tonomfånget nästan lika stort som när jag kopierade mina bilder i mörkrum!













Några bilder från tisdagens analoga gatufotograferande i
Jönköping, bilderna är givetvis obeskurna, men uppladdade
direkt från något minneskort är de inte :)
Alla bilder är tagna med en Fujica V2 med
Fujinon 45/1.8 på bländare 8 eller 11 tiden var 1/250 sek
i samtliga fall


Nästa rulle med Porta 400 kommer jag att montera och köra i min fickvänliga lilla Contax med tillhörande knivskarpt CZ T* 45/2.8, givetvis kommer jag även då att presentera bildresultatet i min blogg.

Dagens skiva: Starsailor - Tim Buckley

//Chasid

Ps: Jag såg att Photax säljer Foma Pan 100 & 400 för riktigt rimliga pengar, jag kan varmt rekommendera Foma film till inbitna analogister! Foma Pan 400 påminner om Ilford HP5 och är enligt mig en värdig rival till Tri-X! Foma Pan 100 påminner om Ilford FP4. Nu fick jag faktiskt lite lust att soppa film igen, men det rinner nog av mig som vanligt...

Added 2008-04-10 07:06 | Read 5975 times. | Permalink
Just det! Den digitala revolutionen innebär inte att det inte är en poäng med att fota analogt ibland. En bra negativscanner är något jag önskar mig. Jag har ju tusentals svartvita negativ.
En del säger att den digitala fotograferingen är så billig... Men det är en sanning med modifikation. Investeringskostnaderna är stora! Vad kostar inte en vettig scanner? Vore bra om den klarade mellanformat också... Jag behöver dessutom kanske snart en ny dator och en extern hårddisk, köpa Photoshop, osv.
Tack för tipset om Fomapan 400. Provade Forte 400 från Photax, men det var ingen hit. Gillade inte kornet i den filmen.
Svar från Chasid 2008-04-10 09:16
Hej Urban och tack för din kommentar!
Jag håller inte riktigt med dig om att investeringskostnaderna för digitalfoto är så stora, det går att köpa riktigt vettiga digitala systemkameror för 2000-3000 kr begagnat och objektiven till dem har man oftast redan. När jag fotar analogt så räknar jag med en kostnad på 100 kr för film och framkallning exkl. värdeminskning på kamera och objektiv. En vettig småbildscanner kostar från 4250 kr. Totalkostnaden per bild blir faktiskt betydligt lägre med mina digitalkameror än med mina analoga. Men själva känslan att fotografera är mycket högre med en analog kamera tycker jag och filmkorn det är snyggt! Därför kommer jag ändå att "lyxa" till det men en och annan rulle film!
Mvh//Chasid
Kul inlägg! Mer sånt!

/ Alex


P.S. Vet du om att det kommer en reklampopup när man går in på din blogg? Beror det på räknaren? D.S.
Svar från Chasid 2008-04-10 12:58
Hej Alexander och tack för din kommentar! Reklampopupen beror tyvärr på räknaren och det är inget som jag kan göra något åt... Det bästa sättet att bli av med den är att ställa in webbrowsern så att den inte tillåter popuper.
Mvh//Chasid
Vad trevligt med lite fina analoga vårbilder! :) Jag har också lite problem med tonomfånget när jag skannar Tri-x i min HP-photosmart S20. Framförallt med den Tri-x som finns nu - äldre negativ funkar bättre. Men man kan testa överexponera lite och underframkalla så blir negativen lite enklare att skanna.

Har faktiskt nyligen testat fomapan action (400). Men jag fick nog lite väl optimiskta framkallningtider av Photax, så högdarpartierna blev helt urfrätta! Sen är den ju väldigt tunn, vilket kan vara till problem vid inskanningen (risk för att den viker sig). Men visst, den är ju billigt och lär man sig den så är den säkert lika bra som Tri-x och HP 5+!

Har aldrig lyssnat på Tim, bara sonen Jeff Buckley! :)
Svar från Chasid 2008-04-10 20:12
Den analoga film som jag köper kommer att vara antingen färgnegativ eller Ilford XP2 mycket pga att det inte blir så bra resultat vid inscanning av ren svartvit film. Men Foma Pan 400 var en trevlig film som jag köpte för endast 5 kronor rullen från Tjeckien, jag framkallade den i D76 men kan tyvärr inte minnas framkallningstiden, men det går säkert att hitta information på nätet!

Jag har lyssnat både på Tim & Jeff Buckley och jag måste säga att Tim var snäppet bättre, men det är tragiskt att de båda förolyckades i ung ålder, de hade mycket kvar att ge rent musikaliskt. Starsailor och Greetings from LA är två mycket bra skivor av Tim Buckley!
Mvh//Chasid
Ja, du har säkert rätt.det beror på hur man räknar. Och på hur mycket man fotar...

Idag har man ju i regel bra datorer, hårdiskar osv hemma. Då är digitalkameran det enda vettiga om man ska köpa en kamera.
För min egen del är det tvärtom. jag har redan skåpet fullt med en massa analoga kameror, objektiv och en mörkrumsutrustning. Jag har svårt att sälja/byta bort detta för man får inte mycket för grejerna. Jag fotar kanske förhållandevis sparsamt när det gäller film för framkallningen ska som sagt betalas.

Däremot är datorn jag har för gammal, hårdisken för liten osv. Där är initalkostnaderna för mig stora. Så var det jag tänkte.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer