"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är du kommunist?

Jag fick frågan i ett mail för ett par veckor sedan appropå några av mina inlägg och kommentarer här på Fotosidan. Därför tänkte jag klargöra här och nu att jag inte är någon kommunist längre. Men jag var kommunist fram tills det att jag fyllde 31 år. Numera kallar jag kommunismen för den huvudlösa religionen, för kommunism likväl som socialism är enligt mig marxistiska religioner, de har avskaffat huvudet i religionen - Gud, men den huvudlösa kroppen finns kvar och snubblar fram och trampar skoningslöst ned det som kommer i dess väg.Text och foto Jonas Adolfsson.
Intervjun i sin helhet var införd i tidningen Världen Idags påskbilaga Vilken Uppståndelse 2005.


Att en del tror att jag är kommunist kan ha att göra med att jag som kristen har ett stort engagemang för svaga och utslagna människorna och då framförallt för fattiga som bor i andra länder, för rättvisa, mot förtryck och miljöförstöring. Jag stöder fattiga barn i deras skolgång och inhemska missionärer som jobbar på hopplöst överbelamrade fängelser i tredje världen, jag låter mina foton användas fritt i biståndssammanhang och ställer upp som fotograf på resor runt om i världen utan att kräva betalning. Jag bojkottar aktivt multinationella företag som bedriver roffarkapitalistisk verksamhet i tredje världen, men ändå känner jag att jag skulle kunna göra så mycket, mycket mer...

Jeus ord: "Det som ni har gjort för någon av dessa mina minsta har ni också gjort för mig" är mycket viktiga för mig och jag tror att Jesu ord handlar om alla de fattiga och utslagna på vår jord. Jag har tagit åt mig Mästarens ord och försöker leva efter dem.

Jag bor i ett i-land, min lön ligger några tusen under snittet för män i min egen ålder, men min lön är ändå betydligt högre än den knappa dollar som ca: 3 miljarder människor har att leva på per dag och därför så vill jag av kärlek till min Gud och mina medmänniskor försöka hjälpa dem så gott jag kan även om jag ofta känner mig otillfreds med att jag inte kan göra mer för mina medmänniskor. Men någon kommunist är jag inte snarare en kristen filantrop.Pojken som var 12 år vid fotograferingstillfället är föräldralös och bodde tillsammans med sin gammelmormor som var 93 år, de hade mindre än 1 dollar att leva på per dag och var helt beroende av andra människors givmildhet för att överleva. Foto: Mikael Good. 20041224

Dagens låt: Simmer Down - Bob Marley and the Wailers

//Chasid

<Edit> En del kanske undrar var jag står rent politiskt idag? Några kanske tror att jag är kristdemokrat, det är jag inte längre, jag tror helt enkelt inte att det går att kombinera Gud och politik utan att kohandla med sin tro eller sina ideal. Men en sak är säker jag kommer aldrig att rösta på ett socialistiskt eller kommunistiskt parti igen. Möjligtvis kan jag tänka mig att rösta på Miljöpartiet om de bara vågar bryta sig loss ur det socialistiska greppet. <Edit>

Added 2008-03-24 11:31 | Read 8214 times. | Permalink
på ett sätt har kommunister och kristna liknande värdigrundlag.
Rent bortsätt från att Marx inte var vild med religion,har jag faktiskt mött några troende socialister/kommunister.

I bland kan dina tankat ligga rätt nära de kommunistiska ideal du en gång hadde. De mer sovjet/stalin trogna ditos fick nog en allvarlig knäck efter muren.
Svar från Chasid   2008-03-25 13:19
Vi får inte glömma att Marx och Engels snodde en hel del från den tidiga kristna församlingen därför så går säkert en del av mina tankar och ideal ihop med kommunismen. Men felet Marx & Engels gjorde i sin religion var att avskaffa Gud, de skapade ett huvudlöst monster som gick(går) fram som en ångvält över världen och trampar ned människor som kommer i dess väg. Att försöka kombinera socialism & kommunism med kristendom är för mig uteslutet, då tycker jag att det är bättre att själv låta sig inspireras av den första församlingen istället och gå vidare därifrån! Jag tror att det behövs mäniskor som vågar gå emot strömmen för girighet är denna tids största sjukdom.
Mvh//Chasid
Tänkvärt som vanligt ;-)
Svar från Chasid   2008-03-25 13:20
Tack Ingela :-)
Mvh//Chasid
Jag känner igen mig i mycket av det du skriver, och min övertygelse ligger i samma riktning som din. Däremot är jag varken kristen eller kommunist! =)
Svar från Chasid   2008-03-25 13:22
Hej Lars! Det behövs människor som vågar gå emot strömmen, som jag skrev till Lena Grantun så är girighet vår tids största sjukdom och alla som vill behövs på barrikaderna för att motarbeta den!
Mvh//Chasid
"Kickarnas kick" (låter som Imperiet)! :)

Det stora felet med Kommunism är ju att det inte är förenligt med demokrati. Det förstår man om man läser Marx/Engels, och det förstår man ju om man ser rent empiriskt på de kommunstiska stater som funnits.
Svar från Chasid   2008-03-25 13:11
Många kommunister har skygglappar för ögonen, jag förkastade öststatskommunism och kallade den för röd faschism. Men jag närde en dröm om att om man bara kom tillbaka till rötterna för socialism/kommunism så skulle allt bli bättre, nu har jag insett att det skulle gått precis lika illa som i det forna östblocket mycket pga att socialism/kommunism inte är demokrati utan en toppstyrd religion utan huvud...
Mvh//Chasid(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirty as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer