"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Sveriges minsta skyddsrum?



Sverige är det land i världen som har flest skyddsrum per capita. Jag har besökt både stora som små skyddsrum runt om i landet. Men i april var jag inne i det minsta skyddsrummet som jag stött på hittills. 

Sveriges minsta skyddsrum?

Ett skyddsrum är till för att skydda människor mot bomber och andra typer av stridsmedel i händelse av krig. Under kalla kriget byggdes skyddsrum för 7 miljoner svenskar. Under de drygt 40 åren som kalla kriget pågick spenderade Sverige 80 miljoner kronor på att bygga skyddsrum. De byggdes i källare till  bostadshus, skolor, parkeringshus, fabriker med mera. Kalla kriget har satt permanenta spår i den svenska arkitekturen. Många av skyddsrummen som byggdes är övergivna. Men vet vi bara vart och  vad vi ska leta efter hittar vi snart spåren efter dem.

Sveriges minsta skyddsrum?

När jag besökte ett övergivet gjuteri i början av april hamnade en intressant liten konformad byggnad i mitt blickfång. Jag bestämde mig för att titta närmare på den. När jag gjorde det såg jag att det var ett litet skyddsrum. Det var byggt av pansarplåt och placerat på en betongsockel. Utifrån mina observationer tror jag att skyddsrummet var tänkt att ge splitterskydd åt högst fyra personer.

Sveriges minsta skyddsrum?

Gjuteriarbetarna var nog tacksamma över att det inte blev något skarpt läge. Bara tanken av att tvingas sitta i ett litet trångt skyddsrum vid ett bombanfall ger mig rysningar.

Sveriges minsta skyddsrum? Sveriges minsta skyddsrum? Sveriges minsta skyddsrum?

(Edit) Jag har precis fått reda på att skyddsrummet på bilden är en av luftskyddsinspektionen godkänd skyddskur för 6-8 personer som såldes för 1.350 kronor av stockholmsföretaget Jos. M. Marcus. Skyddskuren kunde även utrustas med telefon och belysning. När  skyddskuren testades klarade den av tryckvågen och splitterverkan från en 75 mm granat som briserade en halvmeter från kuren. Skyddskuren såldes bland annat till statliga verk och inrättningar, industrier och villaägare.

Text och foto: Mikael Good

  

Added 2017-05-24 10:52 | Read 14390 times. | Permalink
Du som är intresserad av sånt måste ju besöka Femörefortet i sommar. Guidade turer. Om du inte redan varit där?
Svar från Chasid 2017-05-24 12:24
Tack för tipset Ragnar, det kanske blir en tur dit med familjen i sommar!
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer