"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Prideparad eller kommunistiskt demonstrationståg?

2 augusti 2014 åkte jag ned till Jönköping för att dokumentera och delta i organisationen A Demand for Action marsch i Jönköping till stöd för förföljda kristna i Irak och Syrien.

Men innan demonstrationen började skulle Kommunisternas parti demonstrera för Gaza mot Israel. Drygt 200 personer hade anslutit sig till deras demonstrationståg, många av dem var kommunister men det fanns även en hel del palestiner och mer liberala svenskar i leden. När jag ändå var på plats bestämde jag mig för att dokumentera deras demonstration.

När kommunisternas demonstrationståg nått fram till Pärleporten i Jönköping kom en överförfriskad man fram till mig. Han frågade om jag gick med i demonstrationståget? Nej svarade jag och sa att jag är en reporter som dokumenterar demonstrationen.
Mannen spände blicken i mig och sa på klingande finlandssvenska:
- Jag tycker inte att vi ska ha sådana där pridetåg här, det räcker att de homosexuella har dem i Stockholm!

Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara och hade lite svårt för att hålla mig för skratt med tanke på att demonstrationståget nog var så långt från ett pridetåg som man kunde komma. Väl medveten om att Kommunisternas parti vill avskaffa demokratin och införa ett samhälle av sovjetisk modell svarade jag att jag tycker att alla som tror på demokrati, individens frihet och yttrandefrihet ska har rätt att göra sin röst hörd.

När kommunisternas demonstration var över gick jag ned till hovrättstorget och deltog i demonstrationen för förföljda kristna i Irak och Sverige tillsammans med 2000 andra deltagare. Bilderna som jag tog levererade jag kostnadsfritt till A Demand for Action och de visades på TV runt om i världen.



Text och foto: Mikael Good

 

Added 2017-05-23 19:10 | Read 7621 times. | Permalink
Du skriver: ”...Väl medveten om att Kommunisternas parti vill avskaffa demokratin och införa ett samhälle av sovjetisk modell svarade jag att jag tycker att alla som tror på demokrati, individens frihet och yttrandefrihet ska har rätt att göra sin röst hörd...”
Nu är det bara det att ALLA i en demokrati har rätt att göra sin röst hörd. Det är inte villkorat till att man tror på några speciella värden. Det ingår i demokratins kärna – och det är även demokratins dilemma.
Det här framgår tydligt av vår grundlag, och det är ett av kriterierna på en fri västerländsk rättsstat. Om man börjar villkora demokratin, då är man på det sluttande planet. Som demokrat får man acceptera att både kommunister och nazister utnyttjar saken.
Svar från Chasid 2017-05-24 08:46
Alla har rätt att göra sin röst hörd men personligen tycker jag att Sverige borde följa exemplet från andra europeiska länder och förbjuda nazistiska- och sovjetkommunistiska partier. De drog oss ned i mörkret och de borde inte få chansen att göra det igen!
/Mikael
syntax 2017-05-24 18:52
Då befinner du dig, som sagt var, på det sluttande planet som leder till en korrupt demokrati. Det var genom en korrupt demokrati (Weimarrepubliken) som det var möjligt för Hitler att komma fram.
Demokratin får aldrig dagtinga med sina egna bärande principer - eftersom den då blir föraktad och riskerar att avskaffa sig själv.
Om man nu förbjuder nazistiska och kommunistiska partier, vilka står näst i tur? Säkert en hel rad åsiktsinriktningar. Svensken i gemen tycker nämligen att åsiktsfrihet gäller för mina egna åsikter och för dom som är alldeles nästgårds - alla andra skall förbjudas.
Svar från Chasid 2017-05-24 19:39
Med tanke på det folkmord som nazismen och sovjetkommunismen lett fram till anser jag att de har diskvalificerat sig själva från att ingå i ett demokratiskt samhälle och därför borde förbjudas.
syntax 2017-05-24 22:43
Du har helt enkelt inte förstått demokratins natur. Det går inte att via sina åsikter diskvalificera sig i en demokrati – om detta görs möjligt, så råder inte längre demokrati.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer