"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kameror blir bara dyrare och dyrare

Jag läste precis en recension av Sonya Alpha A9. Det verkar vara en riktigt trevlig kamera som har i princip allt det där som jag efterfrågar i en kamera. När jag såg att prislappen kommer att hamna på 52.000 kronor höll jag på att sätta kaffet i vrångstrupen. Jag kan inte förstå varför en kamera ska kosta så mycket?

Jag brukar vänta drygt 2 år efter att en kamera som jag vill ha kommit ut på marknaden. Då har det initialt höga priset gått ned och det går att hitta bättre begagnade och demoexemplar för rimliga priser. Men jag är osäker på om Sony A9 kommer att ha ett rimligt begagnatpris om 2 år?

Idag går det att köpa en hel del bättre begagnade kameror för riktigt bra priser. Fujifilm X-T1 och Sony Alpha 7 är riktigt prisvärda då det går att hitta fina exemplar som inte har använts allt för mycket för runt 5000 kronor. Bägge kamerorna fungerar utmärkt för professionell användning såvida du inte fotar sport.

Jag köper i princip alla kameror och objektiv begagnat. På så vis får jag pengarna att räcka längre och kan även använda det som blir över till annat som är kul. När jag byter kameror och objektiv får jag allt som oftast lika mycket som jag gav för dem.

Bilden på det tillfälliga sopberget på Oset i Huskvarna har jag tagit med en Fujifilm X-T1 och ett 18-55mm. I bakgrunden kan du se det världsberömda Broccoliträdet!

Text och foto: Mikael Good

Added 2017-05-10 17:31 | Read 5711 times. | Permalink
Håller helt med dig om prislappen. Onödigt höga priser, speciellt för dem som kanske mest lägger ut bilderna på Facebook och liknande. Tror att de flesta fotografer (kanske inte yrkes-) skulle kunna ta lika bra bilder med kameror som kostar mellan 10.000:- upp till 15.000:-
Dubbelolle 2017-05-10 19:42
Jo så är det, just därför har ju nästan alla en kamera för nånstans mellan 3000-15000 kronor, mvh, LO
Dubbelolle 2017-05-10 19:42
Jo så är det, just därför har ju nästan alla en kamera för nånstans mellan 3000-15000 kronor, mvh, LO
Svar från Chasid 2017-05-11 14:38
Tack för din kommentar Lars! :)
Jag frilansar en del och min dyraste kamera kostade strax under 10.000 kr. Under ett par år fotade jag en hel del konserter med en Canon 1D MK IIn som jag köpt för 1500 kr. Jag sålde den förra året men faktum är att den fortfarande skulle stå sig ganska bra trots att den har 12 år på nacken!
/Mikael
Men vad skall du med en ny kamera till? Den du plåtar med nu är väl inte ens halvgammal? Det är den osunda jakten efter "the latest Brand New" som skapar en likaledes osund efterfrågan, som gör att tillverkarna kan hissa priset. Kort sagt: Ge fan i att betala det pris du inte gillar - kör med det du har. Det gick superbt när dom prylarna var nya, och det går säkert superbt i dag.
Svar från Chasid 2017-05-11 14:41
Tack för din kommentar Peter! :)
Jag tänker inte köpa någon ny kamera och för tillfället är jag nöjd med vad jag har. Men jag har några intressanta modeller på önskelistan som jag kommer att titta närmare på när priset är det rätta om ett år eller två.
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventynine as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer