"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är fotografer otrendiga?

Läste precis en artikel på nätet som jag tänkte dela med mig av:
Journalister är sämst klädda

I stort så håller jag med Moderådets VD Lotta Ahlvar, journalister och fotografer är överlag dåligt klädda och behöver rycka upp sig ganska så ordentligt. Fotovästen som har sitt ursprung i fiskevästen är praktisk men ful. Ett råd till otrendiga fotografer - ta gärna de gamla franska gatufotograferna som föredömme, de hade känsla för klassisk stil och deras lilla Leica gled smidigt ned i kavajfickan när den inte behövdes!

Välutrustad fotograf i matchande fotoväst
(
Fotografen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra, han är synnerligen lämpligt klädd för en fotosejour i det glömda rummet långt borta från storstädernas hets och fina salonger och Contaxen är ett tecken på stor stilmedvetenhet)

Dagens andra låt: Superfly - Curtis Mayfield

//Chasid

Added 2008-03-07 18:43 | Read 11651 times. | Permalink
klart man kan se ut hur man vill, man är ju _bakom_ kameran ;)
Svar från Chasid 2008-03-08 16:57
Självklart får man se ut som man vill bakom kameran! Men man kan ju alltid ställa sig frågan om man brukar gå på exempelvis begravning eller bröllop i fotoväst, rutig skjorta, slitna blåjeans och vita tenniskor?
Mvh//Chasid
Det är väl egentligen en trend att se fotografiskt otrenig ut, fotoväst och en massa kamerahus som man inte använder imponerar säkert på någon ;)
Nej en Leica runt halsen och några rullar film i fickan får det bli. Icke desto mindre skulle min garderob behöva en ordentlig uppryckning, men fördelen med en gammal garderob är att man går in och ur trender vart efter tiden lider. Blir lite som klockan som står still, den visar åtminstone exakt tid två gånger om dygnet :)
-affe
Svar från Chasid 2008-03-08 16:50
Min garderob skulle också behöva en uppryckning, när man har småbarn så kommmer klädinköp långt ned på behovslistan... Men det kan faktiskt vara en bra idé att satsa på tidlösa kläder, då blir man inte beroende av modets alla skiftningar och klockan visar rätt alla tider på dygnet!
Mvh//Chasid
I början av åttiotalet sydde jag en flugfiskeväst på syslöjden.
1985 vann jag en kommersiellt tillverkad variant på flugfiskets dag.
Jag har aldrig någonsin haft på mig en flugfiskeväst i en skarp situation. Frågan är om jag någonsin kommer att ha det. Jag tycker att det känns som ett konstlat behov och därmed lite fånigt.
En fotoväst kan kan jag dock med hundra procents säkerhet säga att jag aldrig kommer att använda.

Men jag är förmodligen en av de minst trendiga personer som vandrar på denna jord.
Svar från Chasid 2008-03-09 07:45
Flugfiskevästar kan nog vara mycket praktiska om man använder dem vid flugfiske, samma sak med en fotoväst, i naturen så kan säkert fotovästen vara praktiska, men på presskonferenser och andra tillställningar där hör de inte hemma! Jag har inte så mycket pengar att lägga på kläder så jag försöker hålla mig till min klassiska stil, inte så trendigt men tidlöst!
Mvh//Chasid
Jag förberedde mig hela min barn- och ungdom i för att bygga upp breda axlar att axla flera kameror med olika objektiv på på samma gång senare i livet;-) Effektivt både för att få med sig mycket även utan väst och för att slippa objektivbyten..

Sen shoppar jag upp det västbärarna betalar för västen och småsakerna de har i fickan på skor och väskor till andra kläder stället;)

Och eftersom jag ändå är mer multifrilansare än fotograf kan jag ju lätt hålla med Lotta Ahlvar utan att helt dissa mig själv också:) Dock hänger det ännu oftare på brallorna, glasögonen mm än på just västarna tror jag..
Svar från Chasid 2008-03-08 18:34
Breda axlar är inte fel när man ska bära runt på tung utrustning :)
Det är det som är det bästa med små smidiga fasta objektiv som går lätt ned i fickorna, behöver jag en fotoväska så har jag några olika att välja på beroende på uppdrag. Huvudsaken för mig är att det inte lyser fotograf om mig när jag jobbar, jag brukar faktiskt klä upp mig något när jag jobbar!
Mvh//Chasid
Ja fotovästen är ganska osexig, speciellt kombinerad med en sliten keps och dåligt sittande jeans. Fast sen beror det lite på vilka fotografer man talar om. Många "vimmelfotografer" försöker ju vara riktigt trendiga, men så fotar de ju mest trendeliten också, de som klubbarna vill ska synas på deras bilder.
Håller verkligen med om att fotografer klär sig uselt...

Det är med viss sorg som jag ser att det fina med yrket som fotograf håller på att försvinna och jag tror att vi alla fult klädda fotografer delvis bidrar till detta.

Tacka vet jag Richard Avedon som går runt i skjorta och slips på alla bilder man ser honom på. Klass och stil på den tiden...
Svar från Chasid 2008-03-09 07:40
Richard Avedon det är ett stil föredömme och man behöver inte lägga så mycket pengar på kläderna för att få lite stil, ett par långbyxor och en snygg skjorta behöver inte kosta så många hundralappar!
Mvh//Chasid
Att följa mode innebär att följa vad andra gör eller vad som förväntas av en. Att journalister/bildjournalister inte gör detta ser jag som något mycket positivt.

Nöjer mig med att säga detta. Ni får lista ut själva vad jag menar.
Svar från Chasid 2008-03-08 22:50
Jag tycker också att det är bra att skapa sin egen stil och inte slaviskt följa modets växlingar. Men det är stor skillnad på att ha stil eller inte ha den! De gamla gatufotograferna hade känsla för stil utan att vara trendsättare och modeslavar.
Mvh//Chasid
Kan man bli trendigare än den här killen? Två Minolta och en Contax? :-)
Svar från Chasid 2008-03-08 22:45
Du har rätt, en Contax runt halsen är ett tecken på stil :-)
Mvh//Chasid
Jag har kostym och slips,och claks skor på mig för man vet ju inte var man kan hamna.
Svar från Chasid 2008-03-08 22:57
Fotografen på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra, han är synnerligen lämpligt klädd för en fotosejour i det glömda rummet långt borta från storstädernas hets och fina salonger, Contaxen som han har runt halsen är ett tecken på stor stilmedvetenhet!
FH//Chasid
Jag antar att de flesta yrkesfotografer har en
del kulturellt kapital i sig och bryr sig inte
om att manifestera sig i pompösa modekläder.
Svar från Chasid 2008-03-10 12:51
Det handlar inte om pompösa modekläder utan om stil! Kulturfolk brukar inte följa modet men de har oftast stil!
Mvh//Chasid
När jag är ute och jobbar klär jag mig efter vad det är för typ av tillställning. Plåtar jag någon grej på någon skola dyker jag upp i jeans och någon skjorta. Plåtar jag en galapremiär dyker jag upp i kostym.

:-)
Svar från Chasid 2008-03-13 10:12
Det låter som en bra klädkod!
Mvh//Chasid
Pressfotografer har tyvärr noll känsla för stil och etikett. De klampar oftast in in sin väst och ställer sig så att alla kan se dem. De flesta brukar andas ut när fotografen gått och allt återgår till det normala. Det värsta är när de går och trycker upp kameran i nyllet på ett offer på en presskonferens, så att de måste sägas till innan de ger sig (läs: Anna Lindhs död, presskonferensen). Alla pressfotografer har värstingtelen, de borde användas oftare, från en diskret plats längre bak i lokalen.
Svar från Chasid 2008-03-13 10:15
Hej Lars! Ingen regel utan undantag, kvinnliga pressfotografer brukar klä sig med stil! Självklart så ska man visa respekt mot andra människor när man jobbar och inte provocera i onödan det skapar bara inskränkningar och restrektioner, snart blir väl pressfotograferna alltid hänvisade till en plats långt bak i lokalen...
Mvh//Chasid
Hmmm, dåligt klädda? Är de nakna eller saknar skor eller andra vitala plagg? ILLA klädda enligt modeorakler är väl ganska ointressant eller vad tycker ni? Om man är en fotograf som simmar med sälar och har en väldigt begränsad inkomst så tror jag inte att han/hon prioriterar en kostym/klänning från Armani. Rätta mig om jag har fel.
Svar från Chasid 2008-03-13 10:12
Hej Elisabeth! Med dåligt klädda menar jag att det kanske inte är så lämpligt att gå klädd i tennisskor, rutig skjorta, slitna jeans och fotoväst i alla sammanhang. Det går att klä sig med stil utan att det behöver gräva allt för djupa hål i plånboken. Exempelvis så behöver en snygg skjorta och ett par svarta långbyxor inte kosta mer än 300 kr! Artikeln som jag refererar till gäller främst pressfotografer, men det skulle allt vara en rolig syn om naturfotografer började klä sig i Armani :-)
Mvh//Chasid
Finns inget värre när en fotograf är klädd så att han inte passar in i miljön. Exempelvis fotografer på en bal, middag, whatever, som har ecco skor, jeans som väntar högvatten och fotoväst över kulmagen. De förstör hela stämningen och är oprofessionella så man blir rent förbannad.
Jag är själv en yrkesfotograf som blir 40 i år.
Och med tanke på alla dessa fotografträffar jag varit på ser kan jag konstatera att de flesta fotografer ser himla risiga ut om jag får säga det:)

Kul ämne som borde tas upp till diskussion oftare, då jag anser att respekten även sitter i kläderna. Som tidigare talare uttalat bör man klä sig efter fotouppdrag!

Mvh
Rose-Marie
http://www.gt.se/nyheter/1.1093813/fotograf-nedsparkad-pa-brottsplatsen

Har vi hittat ett nytt motiv för överfallet? :-)

Skämt åsido, jag reflekterade faktiskt på vad karln har på sig. Tycker att man själv inte är så noga men man är alltså inte värst.
Har i alla fall hört att ja klär mig som en fotograf, men kanske en lite mer moderna sådan.. vi fotografer är ju ett eget folkslag har man också fått höra. och det kan man ju hålla med om =)



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number seventytwo as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer