"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gatufoto ett 25 års jubileum

I år är det 25 år sedan som jag tog mina första trevande steg som gatufotograf. På våren år 1983 köpte jag mig min första systemkamera tillsammans med ett par objektiv. Det blev mest hemrullad Tri-X framkallad i D-76 och en och annan Agfa CT-21 diafilm som gick genom kameran. Som nybörjare så fotade jag allt som kom i min väg, men det dröjde inte länge förrän jag fastnade för att fota människor och som 15 årig kille så blev det mest gatubilder på tjejer.



Det var mest tjejer som hamnade framför kameran i min tidiga karriär som gatufotograf.


På biblioteket bläddrade jag i fotoböcker och läste fototidningar, jag fastnade för Christer Strömholms fotoskola som gick som artikelserie i Aktuell Fotografi i början av 80-talet och jag försökte följa den på bästa sätt. Speciellt influerad blev jag av hans gatufotobilder från 50-talets Paris och det dröjde inte länge förrän jag började kopiera mästaren. Helst av allt ville jag ha en Leica M4-P med en 35 mm en sådan enkel kamera med ett objektiv kostade säkert inte mer än en 1000-lapp tänkte jag och jag trodde att jag kunde byta min begagnade Konica med tre objektiv mot en Leica. När jag gjorde slag i saken och frågade om jag kunde göra ett byte i den lokala fotobutiken så förklarade försäljaren snällt att min kamerautrustning skulle räcka till ungefär 1/10 av Leicans pris. Det blev som så att jag fick nöja mig med vad jag redan hade, men jag fick en fin produktkatalog från Leica som tröst av försäljaren.



En av mina första gatufotobilder från mars 1983 den är i avsaknad av avgörande ögonblick. Men den är ändå intressant som ett tidsdokument då den gamla fina träteatern revs året efter.


Dagen efter så monterade jag på 50 mm optiken på min spegelreflex, laddade den med en rulle hemladdad Tri-X och gav mig ned till stan för att fånga de snabbt flyende ögonblicken. De flesta bilderna blev misslyckade, i min iver hade jag glömt att ställa in rätt tid och bländare, vilket ledde till att alla bilderna var kraftigt överexponerade, men trägen vinner efter ett par veckor hade jag fått hyffsad kläm på ljusmätaren och sambandet mellan tid och bländare. Mina gatufotobilder började att likna något men att fånga de flyende ögonblicken det tyckte jag var mycket svårt.

I min ungdomliga iver så trodde jag att gatufoto skulle vara ganska så enkelt, jag var lyckligt ovetande om att det skulle ta många år innan jag väl hade tränat upp mitt öga för att hitta möjliga situationer och så här i efterhand skulle det varit bättre om jag redan då hade följt rådet att fotografera utan kameran och därigenom lärt mig att se situationerna innan jag försökte fånga dem med min kamera.

Det är med gatufoto som att spela ett instrument det gäller att öva hela tiden så att man inte tappar tonerna!

Har du missat min artikelserie om gatufoto för nybörjare?
Klicka på nedanstående länkar så kommer du dit!

Gatufoto för nybörjare del 1
Gatufoto för nybörjare del 2


Dagens låt: Hot Tamale - Jackie Mittoo

//Chasid

Ps: Jag önskar mer foton i bloggarna, en blogg utan bilder är som en fastlagsbulle utan grädde och mandelmassa!

Added 2008-03-13 08:41 | Read 7753 times. | Permalink
Jag har läst dina eskapader som driven gatufotograf och det var en mycket trevlig läsning.Jag har ju även hängett mig åt gatugoto genom åren.Pa de senaste 15 åren har det blivit att jag gått mycket på bonnauktioner och fotat.Sen har jag gett ut 1 bok i 1 exenplar.Mest har jag fotat i S/V Tri-X och D-76.Hade ett mörkrum i många år.Nu är det historia.
Ha det bra Mikael och skriv inlägg i bloggen.Jag läser dom med förtjusning.Vi kanske ses på Elmia på Lördagen den 5te.
FH Kenneth
Svar från Chasid 2008-03-13 16:57
Hej Kenneth! Tack för den uppmuntrande läsningen! Mörkrummet är nog historia för mig också, men jag kommer nog att köra en och annan svartvit film som jag sedan kommer att scanna in. Jag kommer att dyka upp på Elmia den 5/4 vi ses då!
FH//Chasid
Grattis får man säga!!!!

Jag själv har hållit på sedan 1959..
det blir väl snart en 50 år!?
Å det är kul, spännande och intressant med gatufoto!!
Orsak till att jag började, det är att jag är ett "stadsbarn". Jag fotade i den miljö jag kände till.
Se'n jobbade jag i sta'n, fotade på jobbet på rasterna, så enkelt var'e, och fortsätter med gatufoto nu när jag har "konstnärslön"! ;)

Och gatufoto är litet lättare än annan fotografering.....
så tycker jag i alla fall! :)
Man behöver bara ha "en kamera, ett objektiv..." ;)

Nu har jag också börjat återvände till mina 1940-talsplatser för fotografering, tex Stadsbiblioteket på Sveavägen i Stockholm.
Cirkeln är sluten!
Men fortfarande med Leica och Tri-X!
Mvh från Bengan
Svar från Chasid 2008-03-13 16:59
Hej Bengt och tack för din kommentar! Då har vi ett 50-års jubileum att se fram emot nästa år! Det ska bli kul att se dina tidiga gatufotobilder! Gatufoto har den stora fördelen att det kan man hålla på med hela livet!
Mvh//Chasid
Bra skrivet och intressant läsning, kul att detta med gatufoto åter blivit populärare. Det är nog så att fotografera sin närmiljö och folklivet där ligger de flesta av oss varmt om hjärtat. Jag tycker också att det är kul att se alla unga som startat med denna ädla konst ;)
Och med fs hjälp till exempel kan man följa utvecklingen från de första staplande stegen och framåt, sådant är spännande tycker jag :)
-affe
Svar från Chasid 2008-03-13 17:03
Hej Alf och tack för din kommentar! Det är som du skriver kul att allt fler unga börjar med gatufoto och det vore kul om man kan hjälpa någon av dem på traven med sina artiklar och blogginlägg. Utan Christer Strömholms fotoskola i Foto så hade jag nog inte kommit så speciellt långt i mitt gatufotograferande, därför tycker jag att det är viktigt att dela med sig av det man har lärt sig under resans gång till andra!
Mvh//Chasid
Grattis!
Om jag räknar från det jag köpte min första Leica så är det 25-års jubileums för mig senare i år. Men det gick ju bra att ta gatufoton med andra kameror, och det går det ju fortfarande såklart. Något du bevisar med dina fina bilder!
Mvh
Johan E
Svar från Chasid 2008-06-09 06:52
Hej Johan och tack för din kommentar!
Jag har aldrig ägt någon Leica och det går lika bra att gatufota med andra kameror :) Det är en speciell känsla i M-kamerorna de liksom andas gatufoto!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourty as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer