"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED på Canon EOS...

..När man tittar runt på forumet här på Fotosidan och andra fotocommunitys på internet så slås man av hur ofta vidvinklar med kantskärpa efterfrågas till Canon kameror. Många är de som är besvikna på Canon för deras oförmåga att leverera vettiga vidvinklar med kantskärpa. Nikon har visat att det går att göra vidvinklar med bra mitt- och kantskärpa genom sitt 14-24/2.8 och många Canon fotografer har kastat lystna blickar på det objektivet. "-Men det finns ju adaptrar har en del sagt". Problemet har varit att Nikon 14-24/2.8 är ett G-objektiv och därmed saknar bländarring, därför har det inte funnits några adaptrar till det objektivet. Men nu verkar det som om problemet är löst, en adapter som möjligör användandet av Nikon G-optik på en Canon har precis lanserats, du kan läsa mer om den på Mark Welshs hemsida: http://www.16-9.net/nikon_g/

För Canon fotografen med lite mindre budget som vill ha bra mitt och kantskärpa så kan jag varmt rekommendera Carl Zeiss Distagon T* 28mm f2.8, ett objektiv som har fått mycket höga testvärden och det går att köpa för riktiga fyndpriser!

Nu har det blivit lite väl mycket tekniksnack i min blogg, jag ska försöka knåpa ihop ett mer matnyttigt kulturellt inlägg framigenom.



Cykelfärd genom rådhusparken. Canon EOS 1Ds, Summicron-R 35/2.0

Veckans skiva: Give Out But Don't Give Up - Primal Scream

//Chasid

Added 2008-02-05 09:12 | Read 5871 times. | Permalink
Bra bild. Fin kantskärpa! :)
Svar från Chasid 2008-02-05 11:09
Tack! Kantskärpan med Summicronet är bättre än Canons motsvarigheter men inte riktigt lika bra som CZ 28'an.
Mvh//Chasid
"tuta och köra" ?
Ja, om det vore så väl.
Med en vanlig adapter för nästa vad som helst till EOS så kan rent mekaniskt alla gluggar monteras och fokuseras på oändligt. Några undantag är FD, MD, Konica, m.fl. Problemet är att nyare EOS inte mäter rätt med nedbländad manuell optik. Oftast är bara en öppning överensstämmande - i övrigt över och underexponerat. Jag har testat min gamla EOS 600 som mäter perfekt med ett flertal adaptrar och gluggar. Däremot funkar inte 20D, 40D och 5D (och förmodligen inte heller EOS 1Ds). Felet är lika på dessa. Frågan är om adaptern av G-typ fixar denna avvikelse i mätningen som förmodligen beror på ändrad standard i signalbehandlingen från Canon.
Svar från Chasid 2008-03-23 19:28
Det var konstigt både min frus 20D och min 1Ds fixar mätningen med mina Zeiss och Leitz gluggar, det är bara från bländare 8 och uppåt som jag får kompensera med +0,5 eller +1,0! Enligt uppgift från en kompis så fungerade mätningen utmärkt med hans Carl Zeiss gluggar på en 5D! Så med min stora efarenhet av Zeiss och Leitz gluggar på digitla EOS så är det bara att "tuta och köra"!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyfive as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer