"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Roots of photography

När man håller på med digitalfoto så är det lätt att glömma sina analoga rötter, därför så vill jag köra ett par rullar film per år för att bibehålla kunskapen. Det är fortfarande roligt att fota analogt ända tills man kommer till det där tråkiga momentet med att scanna och bearbeta bilderna, om man bara slapp den biten och det inte kostade för mycket... Ett problem är att jag inte längre vill framkalla och göra kopior själv pga att framkallningsvätskor är direkt miljöfarliga. Att lämna filmen till framkallning är en annan lösning, men det blir tyvärr en alldeles för dyr affär om man vill ha kvalitet. I lördags gick jag ned till den lokala fotohandlaren och kollade vad det skulle kosta att framkalla film och få den scannad i relativt bra kvalitet, jag trodde att priset skulle landa runt 150 kr, men döm om min förvåning när fotohandlarn sa att det bara skulle kosta 79 kr att framkalla en 36 bilders rulle och föra över den på en CD-skiva, det kommer att ge mig både negativ och digitala orginal och framförallt kommer jag att slippa att scanna!

Nu ska jag fräscha till min fickvänliga Contax 137 MA med ny klädsel och ny tätning som jag beställer från Aki-Ashai.com när det är klart ska jag montera på en liten smidig Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8, ladda den med svartvitt och ge mig ut och gatufota analogt! Tanken är att jag ska lära mig kameran så att jag kan ha den som analog backup om och när så behövs. Kanske, kanske ändrar jag mitt Dogmalöfte till hösten, Dogma känns lite mer rätt med analog kamera och svartvitt!


Contax 137 MA i väntan på nya kläder

Veckans skiva: Muddy Waters sings the music of Big Bill Bronzy, orginal vinyl från Chess Records 1960

//Chasid 

Added 2008-01-06 13:29 | Read 11110 times. | Permalink
Har en 137 MD med 28/2,8 som jag har haft till från i gatufoto... :)
Mycket lättjobbad den med!
Och bytt klädsel på den såklart!

Mina polare på Sergelfoto hade en 137 MA utlånad till ett labb under ett antal år och dom använde kameran till diakopiering...!?
Hur som helst, jag frågade hur många exponeringar han trodde kameran gjort?
Han sa:"du, det går inte att räkna!" ;)
Och innan han lånade ut kameran,
hade han själv haft den under ett antal utlandsresor!
Slitstarka grejer det här! ;)
B)
Svar från Chasid 2008-01-06 16:55
Hej Bengt!
Det låter onekligen bra att 137'an är slitstark och håller för en hel del exponeringar! Även jag har en CZ 28'a men med den platta 45'an så blir kameran riktigt fickvänlig och det är det få systemare som är!
MVh//Chasid
Nu börjar det att likna något Mikael.En analog kamera av sådan klass,och en Good fotograf i din klass det kommer att bli fina Dogmabilder.Jag kommer att följa din väg mot toppen,Ännu högre än du är nu.
MVH Kenneth
Svar från Chasid 2008-01-06 16:56
Hej Kenneth!
Jag har redan varit uppe på toppen, nu klättrar jag nedåt istället!
Mvh//Chasid
Svar från Chasid 2008-01-06 18:20
Hej Kenneth!
Jag har redan varit uppe på toppen, det var kallt, blåsigt och ensamt där uppe, nu klättrar jag nedåt istället!
Mvh//Chasid
Låter verkligen billigt! Men tar dom sv/v film då?
Svar från Chasid 2008-01-06 16:50
Hej Johan! XP2 går bra att köra på labbet, det är en relativt bra film med stor exponeringstolerans!
Mvh//Chasid
Jobbigt att skanna? I slutet av 90-talet skaffade jag min första filmskanner, pressfotoklassikern Polaroid 35 Plus. Vilken fröjd att slippa mörkrummet. Det kändes så otroligt effektivt med skannern.

Min Canonskanner har jag aldrig varit riktigt nöjd med. Nu är jag och pappa på väg att köpa en Nikon 9000-skanner. Nu ska jag skanna om mina bästa småbildsneg och börja gå igenom alla mina mellanformatsfilmer.
Svar från Chasid 2008-01-06 19:59
Hej Magnus tack för din kommentar!
Jag har scannat ca: 3.000 bilder med en proffscanner, den klarade bara av 8 bilder i timmen (den som kan matte kan säkert räkna ut tiden) men bildkvaliteten blev så fantastiskt bra att det tar 20-30 minuter att retuschera bilderna och jag har 2500 bilder kvar att bearbeta, om sisådär 25 år så kanske jag får lite mer tid... Men visst är det oftast skönt att slippa mörkrummet (men jag längtar tillbaka dit ibland) och det är skönt att slippa scanna - digitalt är helt klart modellen för mig men en och annan rulle med film vill jag köra ändå och då är den lösning som jag beskrev ultimat för mig!
Du och din far gör helt rätt i att investera i en Nikon 9000 scanner, det är viktigt att bevara sina bilder för framtiden, min far och jag investerade i en lite billigare scanner för ett par år sedan för att kunna digitalisera alla gamla familjebilder.
Mvh//Chasid

Ps: Har du köpt någon Leica-R till EOS adapter ännu? Leica-R optik på Canon EOS kanske skulle kunna bli ett intressant test för tidningen!(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number thirtysix as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer