"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En kamera, ett objektiv, en film del 2

Genom åren har jag använt en hel del olika objektiv till mina kameror, när jag började med gatufoto år 1983 så använde jag mig av en Konica T3 med ett 50 mm, senare så gick jag över till Minolta och fastnade till en början i zoomfällan vilket avspeglade sig i mina gatufotobilder genom att de blev platta och opersonliga, för att råda bot på detta så köpte jag ett fast 50 mm till Minoltan och en Olympus XA med fast monterad 35'a, efter att ha använt Olympus XA'n till gatufoto ett par månader kom jag fram till att jag gillade 35 mm brännvidden mer än 50 mm, men bildkvaliteten med Olympusen var inte riktigt på topp och det var svårt att göra kopior från de oftast tunna negativen, därför köpte jag en fast 35'a till Minoltan. 35'an blev en trogen vapendragare under många år.



Glädje från 1985, Konica T3, 50 mm, Tri-X

När jag gick över till digitalt så sålde jag av det mesta av mina Minoltagrejer. Skaffade några zoomar och några fasta objektiv till min Canon. Den nya kameran hade en stor nackdel och det var 1.6 ggr brännviddsförlängning varför det var svårt att hitta fasta objektiv med vidvinkel. Framförallt så saknade jag ett substitut till 35'an, jag köpte ett Canon 24/2.8 som ungefär motsvarar en 35 mm på en kamera med 1.6 crop, men jag blev aldrig riktigt nöjd med den kombinationen mycket pga kamerans bildkvalitet aldrig riktigt levde upp till mina förväntningar och  ag hade svårt med cropfaktorn. Efter mycket funderande så slog jag i våras till på en begagnad digital fullformatare, detta inköp ledde till att jag möblerade om ganska så ordentligt i min kameraväska, ut åkte zoomarna och in kom de fasta objektiven, det bästa var att det fanns många fina Carl Zeiss och Leica objektiv till riktiga fyndpriser ute på begagnatmarknaden. I höstas gjorde jag slag i saken och köpte ett Summicron-R 35/2.0 för 1500 kr. Nu har jag åter en 35'a och en robust och rejäl kamera som uppfyller mina krav! Jag ångrar att jag inte satsade på fullformat och Summicron-R 35/2.0 tidigare det hade besparat mig mycket tid.



En del tycker att Carl Zeiss & Leica objektiv är överskattade, men oftast har de inte använt sådana objektiv på sina kameror, jag som äger och använder objektiven nästintill dagligen kan inte annat än att varmt rekommendera dem framför L-optik. Det blir lite skön analog känsla över digitalfotandet när man får ställa skärpa och bländare själv - men det är det värt när man får se slutresultatet och det är ju målet som är det viktigaste!

Veckans skiva: 
Nebraska - Bruce Springsteen

//Chasid

Added 2008-01-02 12:49 | Read 9671 times. | Permalink
Har också haft en XA för längesen. Provade precis att skannan några negativ från den tiden, och som du sa, det blir väldigt tunna negativ! :)

Förresten, varför har du en extern sökare, behövs det till summicronen, eller det är en kul grej bara!
Svar från Chasid 2008-01-02 14:06
Hej Johan! Det är en extern sökare, jag har den mest som en kul grej, den är egentligen gjord för att sitta på en mätsökarkamera men det går att använda den med vissa restriktioner på en spegelreflex!
MVH//Chasid
Har 2 XA en svart och en röd.Men jag har inte fotat med dom.Ger nog inga bra bilder.Nu är jag digital,det ger inga bra bilder men det kostar ju inget.Jag lånade en storformat en gång.Då blev det heller inga bra bilder men dom var skarpa.Din extrasökare ser cool ut,en liknande har jag också.Bilderna blir bättre när jag har den på.Men äftersom jag inte har någon skanner så kan jag inte visa dom.Ha det bra i framtiden.
Kenneth
Svar från Chasid 2008-01-03 08:04
Hej Kenneth!
Inte trodde jag att du skulle drabbas av Jante på äldre dar :)
Jag tycker att du ska köpa dig en diascanner ny eller begagnad och skanna in dina gamla fina bilder (det finns begagnade från 1000 kr), för jag har själv sett att du har en hel del fina bilder som förtjänar att visas!
Mvh//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer