"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Hårddiskkrasch...

...Jag har tidigare skrivit om när jag råkade ut för en analog krasch men som tur var hade jag scannat in mina fotografier så att jag hade digitalakopior på dem!

Nu har jag tyvärr råkat ut för en hårddiskkrasch, en av mina backuphårddiskar valde att lägga av igår men som tur var det inte större skada skedd än att jag behöver köpa en ny hårddisk och börja det tidskrävande arbetet med att kopiera över alla bilder från min andra backuphårddisk till min nya backuphårddisk...

Det är viktigt att ha ett bra flöde när man arbetar med digitalbilder, att bara förlita sig på datorns inbyggda hårddisk är riktigt dumt, sannolikheten för att den kraschar någon gång och medför att värdefulla bilder försvinner är allt för stor för att man ska våga chansa. Personligen så sparar jag allt mitt material på dubbla externa hårddiskar och på DVD, de viktigaste bilderna finns även sparade på ytterligare en extern hårddisk. Det kostar en del att köpa in extra hårddiskar för backup, men vill man undvika att bilderna och annan viktig material försvinner för all framtid så är det väl investerade pengar! Jag har också börjat med att skriva ut mina viktigaste bilder på fotopapper som har minst 50 års beständighet, så att det även finns analogt material att tillgå.

Det senaste numret av Proffsfoto har en intressant artikel om rätt backup för dig. Om du vill fördjupa dig och få riktigt bra tips om ett bra digitalt bildflöde så tycker jag att du ska läsa den artikeln.



Orphans & Grandma. Ett foto som finns sparat på trippla hårddiskar och på DVD

Veckans skiva: Disraeli Gears - Cream

//Chasid

Added 2007-12-11 10:50 | Read 9116 times. | Permalink
Usch, det är inge kul när hårddisken dör. Känns som att det nästan är alltför vanligt också. Fick dåligt samvete nu också eftersom det var längesedan jag brände ut mina bilder på DVD. Nu vet jag vad jag ska göra när jag kommer hem! :-)

Tommy
Svar från Chasid 2007-12-11 13:00
Man ska aldrig glömma att göra backup, men bränn inte bara ned bilderna på en DVD utan kopiera över dem på extern hårddisk också!
//Chasid
Det är viktigt med ett bra backupsystem men det är också viktigt att automatisera det så långt det går. Om det hänger på det goda minnet så lär det i mitt fall i alla fall gå åt skogen... ;-)

/Per
Svar från Chasid 2007-12-11 13:01
Jag kör med ett manuellt backupsystem mycket för att jag föredrar att ha kontroll över processen, det tar lite längre tid men jag tycker att det är en lösning som passar mig!
//Chasid
Veckans skiva ! Det måste bero på det fantastiska vinylfodralet :)
Svar från Chasid 2007-12-11 12:57
Omslaget är inte att förringa, men musiken var väldigt nyskapande och vital för år 1967, faktum är att den håller riktigt bra än idag!
//Chasid
Skivomslaget till "Disraeli Gears" är sannerligen ett riktigt vackert Hippie-omslag helt i tiden (1967). Sådana görs inte längre...!
Svar från Chasid 2007-12-11 12:58
Den stilen att göra omslag på kommer säkert tillbaka, men det är svårt att göra skivomslag rättvisa på den lilla yta som de trycks idag...
//Chasid
Jag kör idag med en manuell rutin med flera roterande externa diskar och en närverksdisk och tycker att det fungerar bra. Men nu när Microsoft Home Server är släppt så kommer jag troligen gå över till en sån lösning, den har väldigt trevliga funktioner för kackup speciellt när man arbetar på flera maskiner.
Svar från Chasid 2007-12-11 13:56
Mitt bildflöde är inte större än att det går att sköta manuellt och varken min dataapparat eller jag tycker om microsoft... Jag har haft allt för mycket problem med microsofts undermåliga operativsystem för att ge dem en andra chans.
//Chasid
Hej
Har upplevt samma sak som du har och hittat en lösning som verkar vara bra. Jag har tyvärr inte hunnit testa ännu men beställt och väntar på att den skall komma.
Lycka till
Björn
Svar från Chasid 2007-12-11 13:58
Den lösningen verkar onekligen intressant, men jag fortsätter nog med mitt manuella backupsystem tills hårddiskarna är snabba nog. Tack för länken!
//Chasid
Oj
Glömde länken: www.drobo.se
Björn
Hade också en hårddisk som lade av för nå't år sedan..
Blev en del jobb att skanna in negativen igen, men kändes Ok då negativen finns kvar...

Nu skall jag lägga över de skannade negativen på en liten extra hårddisk, för att slippa skanna om igen om det händer nåt..

Då har jag de redan inskannade bilderna på två ställen i varje fall.
B)
Svar från Chasid 2007-12-12 07:56
Att scanna negativ är ingen rolig sysselsättning särskilt inte om man behöver scanna bilder som redan scannats, en extra hårddisk är inte dumt att ha! Sedan får man inte glömma att göra analoga säkerhetskopior på fotopapper av negativen, de kan vara bra att ha om olyckan är framme med ex. en kaffekopp!
//Chasid
jag är lite slarvig-har en exstra intern hårdisk med lite på, som funkar när den vill, lixom resten av mitt hemmabygge av en skrotbunke. bränner cd,er ofta med bilder i dubletter på flera cdér jag är inte altid så vasam om dem, så det skall vara några som ligger oröra....
Svar från Chasid 2007-12-12 07:58
Jag tycker att du ska köpa dig en extern hårddisk som du kan kopiera över dina bilder på, det är en bra investering för framtiden!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninetyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer