"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Konica T3...

...Konica T3 var min allra första systemkamera, jag köpte ett väl använt exemplar tillsammans med ett par objektiv och några mellanringar år 1983 när jag började fotografera, men kameran la tyvärr av efter ett par år. Min andra T3 köpte jag för en hundring i början av 90-talet.

Tillsammans med ett Hexanon 40/1.8 & ett Sigma 16/2.8 fisheye så var Konica T3 min huvudsakliga gatufotokamera ända tills det digitala tog överhanden för ett par år sedan. Tid och bländare syftade jag och kameran var hyperfokalinställd för att utnyttja skärpedjupet maximalt så att jag inte skulle missa de snabbt flyende ögonblicken. Nu så står min Konica T3 på en hedersplats i bokhyllan, men jag kommer helt klart att damma av den, ladda i en film och använda den om några år, när jag tröttnat på allt digitalt chip chop!



Konica T3 är en mässingstung härligt mekanisk kamera som andas kugghjulsromantik och har ett härligt njutningsfullt slutarmekaniskt ljud. Kameran är väldigt lätt att reparera, trots att mina finmekaniska kunskaper är ytterst begränsade har jag enkelt fixat till den ett antal gånger. Den inbyggda ljusmätaren har tjänat färdigt men kameran som är helt mekanisk, fungerar fullt ut utan batterier. Men solen har sina fläckar även här, det krävs en gedigen kunskap för att hantera kameran, men när man väl bemästrar den så går den som en dröm!

Konicas senare systemkameror som T4, TC, TC-X, FC-1, FS-1, FT-1 kunde aldrig matcha byggkvaliteten i T och T3 modellerna och så gick det som det gick för Konica, som var tvugna att lägga ned systemkameratillverkningen mot slutet av 80-talet. Även om Konica FT-1 levde vidare iform av Nikon F301 ett par år in på 90-talet. Men Konica kom tillbaka och gjorde en exklusiv mätsökarkamera i Leica M-anda i slutet av 90-talet, men efter det så var det definitivt slut på kameratillverkningen för Konicas del om man räknar bort de Konica-Minolta kameror som tillverkades fram till 2005 som hade sitt ursprung hos Minolta.

Om du vill söka dig tillbaka till fotografins rötter bort från den digitala djungeln så är en begagnad helt mekanisk Konica T3 ett par utmärkta Hexar eller Hexanon objektiv + en lös ljusmätare eller exponeringssticka (om du inte väljer att syfta ljuset) ett mycket gott val!


The Modern World. Konica T3 + Sigma 16/2.8. 125, 8.0

Veckans skiva:
House of the Blues - John Lee Hooker

//Chasid

Added 2007-11-16 07:57 | Read 18148 times. | Permalink
hah.. har en sån här kamera jag med som jag ärvt av pappa.. är ju lite kört att få tag i batterier men jag lyckades i början när jag hade den.. i övrigt funkar den finfint..
Svar från Chasid 2009-07-10 20:33
Batterier behöver du knappast till en T3´a, lär dig istället Sunny 16 metoden (googla) och fota på känn med Konican som är helt mekanisk om man så vill :)
//Chasid
Kul att se och läsa! Jag köpte en T3:a i "nyskick" på loppis igår för 50:-.
Mvh,
Jonas
Svar från Chasid 2009-07-10 20:31
Det är bara att grattulera till fyndet! Konica T3 är en härlig fotoapparat! Jag var faktiskt ute och luftade min Konica T3 med en Porta 400 för ett par veckor sedan, det är faktiskt rätt så skönt att ta en och annan rulle på det gamla hederliga analoga viset med hyperfokal och Sunny 16 metoden, fritt från automatik och pixlar :)
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer