"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag skäms lite...

...Tidigare har jag haft som en sport att ha en så billig utrustning som möjligt när jag fotar. Dock ej genom att göra avkall på kvaliteten. Ett objektiv fick inte kosta mer än 2500 kr och en fotoapparat högst 5000 kr. Jag gjorde en hel del jobb med en gammal billig Konica T3 med några fina Sigma, Hexar och Hexanon objektiv och en lös ljusmätare, en utrustning som jag köpt för några hundralappar, slutresultatet med den kombon hade inte blivit bättre med vare sig Canon eller Nikon.

Men nu är det andra tider både på gott och ont, för att få rätt kvalitet på bilderna så räcker det inte längre med bra objektiv och finkornig film, nu måste man slanta upp ganska så rejält för att få rätt kvalitet på bilderna. Jag har försökt med billigare digitala fotoapparater som Nikon D70, EOS 10D & 20D men inga av dem har kunnat leverera bättre kvalitet än kombon Provia & anlog fotoapparat + Imacon scanner. Jag var till sist tvungen att frångå mina principer, tog ett rejält tag i plånboken och grävde fram de pengar som krävdes för en rejäl digital fullformatare som kunde leverera ett bättre bildresultat än småbildsfilm. Nu har jag en fin digital fullformatare, men jag skäms lite för att jag har lagt ut så mycket pengar på en den...

Det finns dock en positiv sak med det hela, jag har kunnat köpa fin, fin Carl Zeiss och Leitz optik för mycket rimliga pengar, optik som jag med hjälp av adaptrar kan montera på min dyra och optikkrävande digitala fullformatare, med utmärkt slutresultat som följd!


Konica Streetshooter med Sigma 16/2.8, min huvudsakliga gatufotokamera i tio år.
Många av mina bästa bilder är tagna med denna härligt mekaniska mässingskamera
som jag köpte för en hundralapp. Sedan tre år tillbaka står den dock på en hedersplats
i bokhyllan, men jag kanske plockar fram den för användning om ett år eller två!


Dagens skiva: Revolver - The Beatles

//Chasid

Added 2007-10-14 09:44 | Read 8993 times. | Permalink
utomordentligt val av skiva :)
Svar från Chasid 2007-10-14 14:20
Revolver är helt klart en av Beatles bästa skivor, men det finns en som enligt mig är bättre! Svaret kommer i samma blogg om några dagar!
//Chasid
Hmmm.. Mja. En imacon-skanner är ju inte precis gratis, så jämförelsen haltar en aning :). Men som filmbärare kan man ju ha i princip vad som helst.
Svar från Chasid 2007-10-14 14:19
En Imacon scanner är givetvis inte gratis, jag hade tillgång till en sådan tidigare därav jämförelsen. Men det går att köpa äldre begagnade Imacon med SCSI-anslutning + Mac G4 för 10.000-15.000 kr begagnat och den summan är överkomlig för många!
//Chasid
Härligt att se Konica T3 igen. Det var en robust krabat. En T3 går inte att slita ut. Jag hade en på 70-talet (kanske 1975) och den levde ett hårt liv. Den blev "vackert" sliten och var med överallt men oj vad den var pålitlig. Mekniskt fungerade den oklanderligt. Detta bastanta monster sålde jag och köpte sedan två st Pentax MX och det var ju en jäkligt liten och smidig kamera (jag har de kvar ännu men de tjänstgjör inte längre och har inte gjort det på ca 15 år).
Nu när jag ser din slitna trotjänare på bilden här uppe så kommer det en liten tår. Honnör för T3!
Svar från Chasid 2007-10-14 14:29
Konica T3 är en fantastisk bra kamera, robust, rejäl och har ett underbart slutarljud. T3 är mycket lättlagad jag har enkelt skruvat isär den och fixat till den några gånger när den har kärvat. Köp en begagnad T3 vet jag, du kan säkert hitta ett fint ex med en 50'a för någon hundralapp.
Jag besvarar honnören!
//Chasid
Härligt att se Konica T3 igen. Det var en robust krabat. En T3 går inte att slita ut. Jag hade en på 70-talet (kanske 1975) och den levde ett hårt liv. Den blev "vackert" sliten och var med överallt men oj vad den var pålitlig. Mekniskt fungerade den oklanderligt. Detta bastanta monster sålde jag och köpte sedan två st Pentax MX och det var ju en jäkligt liten och smidig kamera (jag har de kvar ännu men de tjänstgjör inte längre och har inte gjort det på ca 15 år). Sedan dess har också min Pentax 67 (ett annant robust monster som fungerar oklanderligt) fått stiga ner från scenen för att placeras i mitt Hall of Fame.
Nu när jag ser din slitna trotjänare på bilden här uppe så kommer det en liten tår. Honnör för T3!
Efter Konica T3 kom Konica TC ut på marknaden och oj vilken plastburk det var. Vilket Skiiit! Inte alls den robusta stridsvagnskänslan som T3.
Ok, nog med T3 nostalgi för idag...
Svar från Chasid 2007-10-14 15:35
Konica T & T3 är de enda Konica modellerna som är värda att titta närmare på, de andra var mer plastleksaker än kameror... Jag kommer att spinna vidare på Konica T3 nostalgin i ett senare inlägg!
//Chasid



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyeight as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer