"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är Sony A7 en kamera för återvinnare?


Som varm förespråkare av återanvändning är jag glad i dag. Jag är glad för att den nya Sony A7 säkerligen kommer att leda till att fler köper begagnad optik. Som återvinnare ler jag stort över utvecklingen och jag skulle tro att det kommer att bli en lättare rush efter godbitarna på begagnatbörserna framgent. 

Trevlig Carl Zeiss optik för Contax och Leica R-optik tillsammans med lite finare glas från Nikon, Minolta, Konica, Canon, Fujica med flera kommer säkert att stiga i pris framöver. Möjligheten att kunna använda gammalt fint glas på en fullformatare är lockande för många entusiaster. Jag tror inte att Sony har kalkylerat med att sälja så mycket optik till A7:an och dess systermodell A7r. Men de räknar säkert med att få en ordentlig snurr på försäljningen av kamerahus. I vart fall verkar A7 vara en kamera som vi återvinnare har väntat på i flera år. 

Om det visar sig att det går att använda vidvinklig M-optik med gott resultat på A7:an, kommer A7:an att bli ett högintressant alternativ till en bättre begagnad Leica M9:a för mig. Jag har en hel del fin M-optik från Voigtländer som det skulle vara trevligt att köra på en rimligt prissatt fullformatare. Just nu väntar jag med spänning på en rapport av en bekant som håller på att testa en A7:a med vidvinkliga Voigtländer, Zeiss och Leicagluggar! Enligt förhandsrapporten presterar A7:an mycket bra resultat tillsammans med Zeiss ZM 50/2,0 och Leica M 50/2,0!

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Added 2013-10-26 14:45 | Read 6365 times. | Permalink
Tyvärr verkar ju inte A7an fungera särskilt bra med vidvinklig optik vidare än 28mm. Trist om så är fallet. Voigtländee 21/4 ger färgskiftningar på M och M9. Är dom än värre på A7 så är det illa. Kanske därför det inte släppa någon 35 1.4 från Sony?
Svar från Chasid 2013-10-30 20:47
Tack för din kommentar Mattias!
Steve Huff har kört Voigtländer 15/4,5 och 21/4 på Sony A7 och enligt hans rapport förekommer inga färgskiftningar på A7-modellen, det finns en viss vinjettering men enligt honom är den inte störande. A7r däremot har både färgskiftningar och vinjettering och den funkar enligt honom ok med M-gluggar från 35mm och uppåt. Ärligt talat hade jag hoppats på ett sämre resultat med M-gluggar så att jag hade kunnat vifta bort behovet av en Sony A7 men nu kan jag inte det längre! :)
/Mikael Good
matlep 2013-10-30 20:51
:) Nä, det är ju onekligen lite lockande.(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number ninety as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer