"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Vad är Street Photography?Debatten om vad som är Street Photography (gatufoto) eller inte böljar fram och tillbaka i olika forum på internt. Jag har valt att inte kasta mig in i den stundtals rätt så infekterade debatten trots att jag har stretat en hel del på gatan med min fotoapparat genom åren.

Anledningen till att jag inte ger mig in i debatten med hull och hår beror på att jag inte längre kallar mig för gatufotograf. Jag är egentligen inte någon titelmänniska men om man ändå ska försöka sätta mig i ett fotografiskt fack skulle jag själv välja att kalla mig för dokumentärfotograf. På så vis kan jag samla alla de olika stilarna som ryms inom mitt fotograferande i ett och samma ord. Tack vare det slipper jag att ställa mig i försvarställning för att försvara de traditionerna inom fotografi som jag har valt att följa och kan i lugn och ro fortsätta att koncentrera mig på att fånga ögonblicken av tid med mina tidsmaskiner utan att bli störd av onödigt brus.

När jag kallade mig för gatufotograf strävade jag efter att vara som en anonym och osynlig liten fluga på väggen. Jag stretade upp och ner för gator och torg med min kamera och slet ut otaliga par skor. Men det passade inte mig att vara en anonym åskådare och jag var i ärligheten namn en rätt så medioker gatufotograf trots en och annan fullträff. Men jag är allt för nyfiken på människorna som jag möter och vill gärna veta mera om dem. Och därför passar det mig bättre att vara en deltagande dokumentärfotograf. Där mina bilder får växa fram i umgänget med personerna som jag möter.

Bilderna i bildspelet som pyntar detta inlägget är tagna under mitt besök i Qing Hai i mitten av Kina i december 2004. Surfar du på mobil eller padda kan du titta på bilderna om du klickar på den följande länken: http://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157633287790404/

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved

Added 2013-08-10 18:00 | Read 7996 times. | Permalink
Låter som en vettig inställning tycker jag. Personligen tycker jag det är rätt så fånigt med puristerna inom gatufotografi som hävdar att bilderna måste tas på ett visst sätt för att få kallas gatufotografi.

Själv fotograferar jag allt möjligt skrot, så jag vägrar placera mig inom något fack :)
Svar från Chasid 2013-08-11 17:58
Tack för din kommentar Anders :)
Det bästa är att inte placera sig själv i något fack!
/Mikael Good
Det finns en hel del som menar att en gatufotograf kan var deltagande. Jag ser inte någon konflikt. Martin Parr, Anders Petersen är två exempel på sådana fotografer. Gränsen för mig går vid att arrangera. En dokumentärfotograf kan däremot arrangera, likt Henrik Saxgren och Inta Ruka.
Svar från Chasid 2013-08-11 18:03
Tack för din kommentar Magnus :)
Det finns nästan lika många åsikter om gatufoto som det finns utövare och jag väljer att ställa mig utanför den debatten. Även om jag är en deltagande dokumentärfotograf så undviker jag att arrangera mina bilder, det är inte min stil helt enkelt. Men jag har ändå full respekt för fotografer som Inta Ruka och jag beundrar verkligen hennes bilder.
/Mikael Good
Fantastiska bilder, Mikael! De berörde mig mycket! /Tommy.
Svar från Chasid 2013-08-11 18:04
Tack för din värmande kommentar Tommy :)
Det skulle vara riktigt kul att åka tillbaka till byarna på det tibetanska höglandet och se hur livet ser ut för människorna där idag, efter vad jag har hört har det hänt mycket där sedan mitt besök för nio år sedan.
/Mikael Good
Dina bilder från Qing Hai är bland de bästa jag sett!

/Tommy
Svar från Chasid 2013-08-11 18:05
Tack för din värmande kommentar Tommy! :)
/Mikael Good(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number twentyeight as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer