"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Läsarna flyr dagstidningarna



Nyligen tog jag del av en artikel från den danska tidningen Politiken
som en kollega delade med sig på Facebook. Enligt den artikeln har de danska dagstidningarna tappat 14% av sina läsare sedan förra året. Även om jag inte har tagit del av några färska svenska siffror skulle jag tro att det är nästan lika illa här i Sverige. Du kan läsa hela artikeln här: Læserne flygter fra dagbladene

Jag tror att en av anledningarna till att dagstidningarnas pappersupplagor minskar såpass kraftigt är att fler och fler säger upp sina prenumerationer och istället väljer att läsa och se nyheter gratis i datorer, mobiler och på läsplattor. Vi har tidigare i år fått ta del av rapporter om hur tidningar gör sig av med sina pressfotografer för att försöka spara pengar som motvikt till minskade annonsintäkter och färre prenumeranter.

Om den negativa utvecklingen som det skrivs om i Politiken fortsätter kommer vi säkerligen få se betydligt större nedskärningar bland personalen på tidningarna och risken är även stor att en del dagstidningar helt kommer att läggas ned på sikt.

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Added 2013-06-10 18:48 | Read 9362 times. | Permalink
En av anledningarna till att de tryckta medierna tappar mark är förmodligen också alla nyhetskanaler på TV. De sänder timme nyheter och en del, bland annat vår egen "TV2 News," 24 timmar om dygnet.
I Danmark (och förmodligen även i Sverige), har vi haft ett antal lokala tidningar. De har köpts av de stora nationella tidningarna och senare stängd.
Nu har vi några lokala reklam-baserade tidningar som publiceras två gånger i veckan - och det kan man inte använda till något annat än en liten lokal skvaller.
Idag vil vi ha nyheter HÄR OCH NU! Och särskilt de unga.
Lite längre ner i artikeln som du hänvisar till, det förklaras hur det kommer att vara i framtiden från de stora tidningarna - betalning för tillgång till deras nättidningar. Det är redan en realitet i Danmark och i övriga världen. Om vi gillar det eller inte.
m.v.h. Erik / DK
Ja, problemet är att dagstidningarna förlorat "kampen" om dagsnyheterna! De nyheterna har vi ju redan hört på radio, sett på teve, via datorn - innan de anländer i tryckt version ... Ändå hittas dessa gamla nyheter också i tryckta pappersversioner ...

Dagstidningarna borde helt tänka om, och absolut inte göra sig av med proffsfotografer - tvärtom. Nu behövs nya reportagegrepp, nytt sätt att presentera mera djuplodande analyser och sånt som inte ytliga, snabba, snuttifierade medier orkar med.

Däremot tror jag att kvalitativa tidskrifter har framtiden för sig!

- Hawk
Erik Madsen 2013-06-10 22:41
Håkan - tryckta medier kan inte konkurrera med den elektroniska när det gäller nyheter här och nu och det är därför de har satt upp sina nättidningar.
Så de HAR tänkt om och nu kommer priset. Jag tror inte att det kommer att finnas ett behov av så många fotografer som tidigare. De som kommer att bli är de som reser till världens oroliga platser. De få bilder som ska användas i nättidningarne tas av de olika journalisterna - tyvärr.
Hoppas på dom kvalitativa tidskrifter du pratar om - verkligen och med fina foto.
m.v.h. Erik / DK
Ge mig en tidning som levererar sakliga nyheter istället för journalisters åsikter så ska jag gladeligen betala.
Erik Madsen 2013-06-10 22:47
Det kommer inte att hända, det är inte lönsamt.
I Danmark, kommer några av de stora tidningarna med extra magasin under helgen med mer djupgående artiklar. Man har möjlighet att prenumerera på den separat, men det slutar nog snart
Makten 2013-06-10 22:55
Och hur lönsamt är det att ständigt skriva läsaren på näsan då? Tydligen inte något vidare, med tanke på folks ickeförtroende för journalister. Jag är helt säker på att det är där felet ligger. Det finns ju inga alternativ alls för oss som vill ha fakta och inte outbildade idioters snedvridna världsuppfattning som filtrerar allt vi får läsa.

Jag vill veta vad som hänt, inte vad journalisten tycker om vad som hänt. Varför betala för åsikter?
Det är en högtidsstund på morgonen när det skramlar till i brevlådan och lokaltidningen dimper ned. En kopp nybryggt kaffe med en skvätt mjölk förgyller lässtunden. Jag bläddrar och läser i min egen takt. De hysteriskt nedsmetade digitala upplagorna av "nyheter" har jag lagt ned för längesen.....



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightyfour as digits in this field


Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer