"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Carl Zeiss...

...i slutet av 90-talet då den digitala revolutionen stod för dörren, var jag trött på automatik och autofokus och funderade allvarligt  på att byta från Minolta- till ett manuellt Contax systemet, främst för de fina Carl Zeiss gluggarna. Det blev tyvärr aldrig så då jag kom in i en allvarlig fototorka som gjorde att jag inte fotade på ett par år.

Mitt fotande kom igång igen år 2004 och i december det året köpte jag min första digitala fotoapparat, jag lämnade då Minolta för Canon.

För några månader sedan så gjorde jag slag i saken och köpte en Canon fullformatare. Canons fullformatare ställer som bekant stora krav på optiken men som tur är finns det flera fina begagnade fasta Carl Zeiss och Leitz vidvinkel- och normalgluggar som lätt uppfyller de högt ställda kraven från en fullformatare, man får dock ställa skärpan och bländaren manuellt med dessa objektiv, men Eos 1D serien har stora och ljusstarka sökare som kan förses med snittbild (rekommenderas) och det känns faktiskt rätt så skönt att få gå tillbaka till rötterna och "retrofota" med snittbild eller hyperfokal i dessa autofokustider! 

Det blev ändå som så att jag knöt ihop säcken till sist men det blev inget Contax hus utan utmärkt Carl Zeiss och Leitz optik på Canon.Canon fullformatare med det lilla utmärkta Carl Zeiss Tessar 2,8/45 T* monterad

Veckans skiva: Harvest - Neil Young

//Chasid

Added 2007-07-27 11:57 | Read 12178 times. | Permalink
Fattar inte hur det funkar! Är det Leica och Carl Zeiss optik som är avsedda för mätsökarkameror? Hur funkar då skärpeintställningen då man inte kör hyperfokal? Eller är det R-optik, alltså avseddda för spegelreflexkameror?

Harvest är alltid veckans skiva! :)
Svar från Chasid 2007-07-27 13:10
Det är optik anpassad för Contax DSLR och Leica-R som man sätter på fotoapparaten med hjälp av en adapter, såvitt jag vet kan man inte använda mätsökaroptik på spegelreflexer. Optiken på bilden är Carl Zeiss lilla pannkaksobjektiv för spegelreflex.

Harvest är riktigt bra men min absoluta favorit är Exile on the Main Street med Rolling Stones!
Coolt! Var kan vi se lite bilder med ovanstående kombination?

/Per
Svar från Chasid 2007-07-27 14:24
Det kommer lite exempelbilder framigenom!
Gillar ditt tänkesätt!
Att plocka ut godbitarna alltså! ;)
Mvh Bengan
Svar från Chasid 2007-07-27 19:13
Det är just möjligheten att plocka russinen ur den digra optikkakan, som jag gillar med Canon. Det går även utmärkt att använda Nikon optik med adapter också, undrar just hur Nikon's fina 24/2.8 skulle te sig på en Canon!
Mvh Mikael
Lätt att förlora sig i Zeiss-optik, om man har smak för det kompromisslöst kvalitetsspäckade och ändlöst gediget professionella.
Det är oerhört upplyftande att ta in den kultur och tradition som produkter från Carl Zeiss AG utstrålar. Att ha en Zeiss-optik i handen är en skönhetsupplevelse.
Kolla gärna in de nya ZF-gluggarna för Nikon. Går naturligtvis också att köra på Canon... :-]
Svar från Chasid 2007-07-27 22:56
Det är sant som du skriver det är lätt att förlora sig i Zeiss-optiken och drabbas av Zeiss sjukan! Men det är ännu lättare att förlora sig i Leica optik, mitt Leica Summicron-R 2,0/90 är en mekanisk och optisk njutning av allra högsta klass, ett optik för aficionados :)
Det går att köra Zeiss ZF för Nikon på Canon EOS med adapter men de vinjetterar visst lite mer än Zeiss för Contax på Canon EOS och så kostar Zeiss ZF en hel del mer. Men jag hoppas att det kommer Zeiss ZF gluggar som är anpassade för Canon EOS så snart som eventuella licensproblem är avklarade!
//Mikael
Glömde!
En av mina kompisar har en EOS 5D med en Zeiss Distagon T* 2,8/25 ZF
Funkar bra!! :)
/B
Svar från Chasid 2007-07-27 22:45
Zeiss Distagon T* 2,8/25 ZF är helt klart ett utmärkt objektiv, men mitt Carl Zeiss Distagon T* 28/2.8 det är mumma på en Canon fullformatare, spar det du har för framtiden :)
//Mikael(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fourtynine as digits in this field

XXX
 

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer