"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fattigdom

I en av de stora kvällstidningarna kunde man tidigare i veckan läsa om Riga. Staden beskrevs som en nyrik partymetropol, en stad i kraftig expantion där lyxbilarna står på varandra, vidare stod det att landet Lettland har den kraftigaste växande ekonomin inom EU. Men även den här medaljen har sin mörka baksida enligt mig...

Undrar just vart reportern har varit, det Riga som jag känner är förvisso vänligt och gästfritt men samtidigt oerhört fattigt. Faktum är att Riga påminner en hel del om det Sverige med sina stora klassklyftor som min mormor som växte upp på 20- och 30-talet har berättat om.
Jag har varit på ett par reportageresor i Riga och har mött en hopplös fattigdom och missär som jag inte trodde existerade i denna del av Europa längre. Det är svårt att tänka sig att många människor som bara bor en timmas flygväg från oss har det så mycket sämre än oss. Men rör man sig bara i Rigas gamla stad med skygglapparna på så framstår Riga som en expansiv och välmående huvudstad full av framtidsanda.

Många pensionärer och familjer i Rigas utkanter lever på en eller ett par tusenlappar per månad vilket gör det svårt för dem att överleva utan utomstående hjälp då matpriserna är lika höga som i Sverige, den lettiska staten har knappt några pengar att ge i bidrag till de behövande och de som kan skor sig på de andras bekostnad och hänger sig åt ett liv i lyx. Hyrorna i Riga är låga i ytterområdena men många hyreslägenheter är kraftigt förfallna, jag har besökt familjer som bott i rena rama rivningskåkar som i princip kan falla ihop i vilken minut som helst, några av dem finns avbildade nedan. Av respekt för dem som bor i husen har jag valt att antingen maskera eller inte ha med dem på bilderna.

I det här kraftigt slitna huset bor en mamma med sina två små barn...

En rivningskåk? Nej i det här delvis eldhärjade huset bor två ensamstående mammor med sina små barn...

Ett kraftigt slitet fyrfamiljshus... 

Veckans skiva (singel): Going Underground - The Jam

//ChasidAdded 2007-09-05 21:39 | Permalink | Comments (1) | Comment

In mitndrinen - mitt i händelsernas centrum

Att vara mitt i händelsernas centrum och fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid och väva ihop dem till en tidlös historia är det som tilltalar mig med gatufoto. Jag har aktivt hållt på med gatufoto i över 20 år. När jag gatufotar gör jag det nästan alltid med blicken genom sökaren, mycket för att de som blir avbildade ska ha en möjlighet att opponera sig om de så vill, vilket hitintills bara har skett ett fåtal gånger

Det finns många sätt att närma sig motivet på i gatufoto, en del väljer ut en plats där de stannar för en längre stund och väntar in motivet. En del väljer att gå riktigt vidvinkelnära för att fånga ögonblicken, medan andra väver in stadsmiljön och skapar storslagna vyer i det levande och pulserande urbana landskapet.

Jag tycker att gatufoto ska innehålla en händelse av något slag, gärna med en humoristisk touch, ser man på mästarnas bilder så var de just mästare på att fånga de snabbt flyende ögonblicken i precis rätt stund, de stod inte som passiva åskådare med ivrigt autofokuserande teleobjektiv och snabbt klapprande motormatning utan de var aktivt mitt i händelsernas centrum med en liten diskret fotoapparat och en vidvinkel som oftast var inställd på hyperfokal.

Gatufoto är en populär form idag, men jag tycker nog att kvaliteten på gatufoto har sjunkit radikalt, det är mycket innehållslösa och teleplatta bilder utan mål och mening som dyker upp på utställningar. Gatufoto ska beröra, fånga betraktaren och berätta en liten historia. I gatufoto så gäller det att aktivt vara In mitndrinen som det så utmärkt heter på yiddish (på svenska betyder det ungefär mitt i händelsernas centrum) och fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid.The Modern World

Jag skäms Jag har hittat den perfekta granen

Bilderna kan ses  i större storlek här: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=115372

Veckans skiva (singel): Going Underground - The Jam

//ChasidAdded 2007-09-05 13:01 | Permalink | Comments (0) | Comment

TEST SPECIAL!

Jag gick in i en tidningsbutik för att köpa en fototidning. Plockade upp senaste numret av Kamera & Bild tittade på omslaget, test, test, test, satte ned den igen och plockade upp FOTO, stort tekniknummer, satte ned den igen, plockade upp tyska Fotomagazin, tester, tester, teknik och tester kryddat med en Spiegelreflex-Technik bilaga, satte ned den igen.

Plockade upp senaste numret av musiktidningen UNCUT, intressanta artiklar, bra medföljande CD-skiva samt bra bilder och inga kameratester, den tidningen köpte jag!

Jag tycker personligen att det har blivit på tok för mycket fokus på tester i fototidningarna, det skulle vara trevligt med texten "Stor bildspecial" på ovan nämnda fototidningars omslag till nästa nummer. Annars så får väl tidningarna byta namn för att bättre spegla innehållet: Kamera & Test, TEST (FOTO), Testmagazin (Fotomagazin).

Uppdaterad kl. 17.34: Camera Natura är en underbar tidning för naturfotofolk med fint tryck och bra upplägg, jag tillhör inte naturfotofolket men jag önskar en liknande fototidning med stort fokus på omanipulerat foto, ex. reportage-, dokumentär-, konst-  och gatufoto. Tidigare gick det att köpa finska Musta Taide som i stort sett alltid innehöll fantastiska bilder och det vore intressant med en svensk motsvarighet, för det är väl inte bara jag som har tröttnat på allt testande och all teknik?
Ljusmålning.
Teknik: Barnvagn,T-shirt, shorts, sandaler.

Veckans skiva: 
Rocket To Russia - The Ramones

//Chasid
Added 2007-08-31 11:20 | Permalink | Comments (6) | Comment

Använd Contax & Nikon F optik på Leica M kameror!

I mitt förra blogginlägg så skrev jag om Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 och jag fick då en kommentar av Thomas Karlsten som önskade att objektivet fanns med Leica M-fattning, då jag tror att mitt svar är av allmänt intresse så valde jag att skriva ett nytt blogginlägg snarare än att svara med en kommentar i mitt tidigare inlägg.

Nu finns inte Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 med Leica M-fattning, men det kanske kommer! Det finns ändå en lösning på problematiken och den lösningen tänkte jag dela med mig. Lösningen är en Contax - Leica M-adapter. Du kan hitta länken till företaget som tillhandahåller adaptrarna nedan. Det finns även adaptrar för använding av Nikon F, AI, AIS och AF (inte G), Leica R, Pentax M42 och Pentax K eller Contax objektiv på Leica M. 

http://www.cameraquest.com/adpSLRRF.htm 

Bohus fästning. Utrustning: West Side Shorts, Boss skjorta, Timberland sandaler 

//Chasid Added 2007-08-18 08:56 | Permalink | Comments (1) | Comment

Carl Zeiss II - eller ett subjektivt objektivtest

Ofta hör jag yrkesfotografer klaga över bördan av tunga fotoapparater och tunga L-objektiv som orsakar problem med ryggar, axlar och nackar. Men det finns bra botemedel mot arbetsskador orsakade av alldeles för tunga utrustningar.  Botemedlet mot trötta arbetsskadade kroppar heter Carl Zeiss. Jag har medvetet gått in för att skaffa en lätt och smidig utrustning utan att för den delen göra avkall på kvalitet. Visst min fotoapparat med batteri väger sina modiga 1.5 kg men mitt nya favoritobjektiv heter Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 och väger endast 90 gram, trots det gör objektivet inte avkall på kvaliteten gentemot L-objektiven. Objektivet som har Contax - fattning fäster jag via en adapter från CameraQuest på min EOS, denna adapter är ganska så dyr 175$ men den är trots det väl värd sitt pris i motsats till många billigare adaptrar som inte fungerar så bra tillsammans med CZ 45/2.8. Bländare och skärpa får jag själv ställa in, men kan man fota med hyperfokal så är detta inget problem.

<EDIT 20080719>
Numera rekommenderar jag Happypage HK adaptrar, de är billigare, erbjuder fokusindikering och EXIF-information för det objektivet de är avsedda att sitta på, men CameraQuest adaptern är å andra sidan något bättre byggd än Happypage adaptern.<EDIT>

Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett underbart skönt litet objektiv, att det inte kostade mig mer än 500 kronor är en gåta. Men det är väl som så att många inte ser skogen för alla träden. Jag tror att Carl Zeiss Tessar T* 45/2.8 är ett objektiv som kommer att få kultstatus i den närmaste framtiden och att det kommer att stiga i pris på begagnatbörserna, objektivet håller yttersta optiska klass och är litet och smidigt, det lämpar sig riktigt bra för framförallt dokumentär- och gatufoto.

Nedan följer några testbilder som jag tog under en barnvagnspromenad med min lilla dotter, orginalen är i färg men jag bestämde redan innan jag gick ut att det är svartvitt som gäller idag:Åbäket

 

Centrala HusqvarnaHusqvarnafabrikenHusqvarnafabriken
Pelle & Gösta, två glada och trevliga herrar som underhöll min dotter och mig!

Veckans skiva: Dreams to Remember - The Otis Redding Anthology

//ChasidAdded 2007-08-17 20:26 | Permalink | Comments (2) | Comment
First Prev 1 ... 259 260 261 ... 264 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer