"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fota i svartvitt om du vill undvika bildtjuvarJag är faktiskt glad att inte någon av mina bilder är med i det omtalade bildspelet om Jönköping som sprids som en löpeld i Södra Vätterbygden. Personen som ligger bakom bildspelet har inte upphovsrätt till vare sig bilder, film eller musik. Enligt honom är bilderna i bildspelet plockade från Google!

Jag brukar låta privatpersoner eller hjälp- och biståndsorganisationer använda mina bilder fritt om de frågar först och syftet är gott. Men om det är ett företag som vill nyttja mina bilder får de givetvis betala. Med tanke på att personen bakom bildspelet profiterar på det genom att tillåta reklam kan han säkert räkna med att det framgent dyker upp en och annan saltad faktura i brevlådan.

Att inte någon av mina Jönköpingsbilder är med i bildspelet beror säkerligen på att jag främst valt att skildra staden och dess invånare i svartvitt. Den typen av bilder passar oftast inte bildtjuvarna som vill ha glättiga bilder i fyrfärg. Det verkar som att det bästa sättet att undvika bildtjuvar är att fota i svartvitt!

Missförstå mig nu rätt! Jag är inte missunnsam mot personen med pseudonymen John Lord som gjort bildspelet. Det är faktiskt lite kul att han har lyckats få 18.000 inklick på sitt bildspel om Jönköping och marknadsvärdet för kommunen är högt. Men det hade varit trevligt om han antingen hade haft de berörda fotografernas tillstånd eller använt sig av sina egna bilder och filmer till bildspelet.

Klicka på länken om du vill se det omtalade bildspelet: http://www.youtube.com/watch?v=CpKnkRsfGas&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DCpKnkRsfGas&app=desktop

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved Added 2014-01-17 08:33 | Permalink | Comments (2) | Comment

Är det roboten R2-D2 eller en bakmaskin? (Edit 140115)

Vid en snabb anblick skulle man nästan kunna tro att bilden föreställer roboten R2-D2 som bland annat är känd från Star Trek filmerna. Men det är inte en robot utan en bakmaskin. Efter att jag gått förbi bakmaskinen i Hjärta till Hjärtas Second-handbutik i Linköping under ett par månaders tid, bestämde jag mig till sist för att köpa den. Till ett pris av endast 65 kr fick jag en knappt använd begagnad bakmaskin som fungerar helt perfectamundo.

Brödet som min fru och jag bakar i bakmaskinen blir riktigt, riktigt gott. Tack vare timern är det färdigt när vi går upp på morgonen. Tänk att kunna unna sig vardagslyxen av nybakat bröd på morgonen utan att man behöver gå upp i svinottan för att förbereda det. Det värsta med att baka är disken efteråt. Men bakmaskinen är väldigt lätt att rengöra och man slipper all den jobbiga disken efter baket. En bakmaskin är ett perfekt redskap för dem som älskar doften av nybakat bröd och som gärna ligger och drar sig på morgonen.

Som du ser går det att fynda annat än kameror och objektiv i second-handbutiker. Om och när bakmaskinen har tjänstgjort färdigt kan jag säkert kränga den vidare till en "Trekker" och få tillbaka mer pengar än vad jag gav för den. Har du vägarna förbi en Second-handbutik tycker jag definitivt att du ska gå in och ta en sväng. Det går att göra en hel del fina fynd som både din plånbok och vår gemensamma miljö mår bra av!

(Edit) Det är en och annan läsare som har påpekat att R2-D2 är en figur från Star Wars och inte från Star Trek. Men enligt en artikel i den engelska tidningen 
the Guardian den 10 september 2013 har R2-D2 även varit med i Star Trek ett par gånger. (Edit)

Text och foto © Mikael Good, All Rights ReservedAdded 2014-01-14 09:05 | Permalink | Comments (4) | Comment

Dödens husReportaget som jag gjorde om Jayer - dödens hus i St. Petersburg förra året är det reportaget som jag själv blev mest nöjd med förra året. Jag fick tyvärr aldrig in reportaget i någon tidning och valde att istället publicera det i min blogg. Jag tjänade inte några pengar på reportaget. Men på sätt och vis kan man nog ändå säga att jag fick lön för min möda. Reportaget var med och bidrog till att jag fick ett arbete som informationsansvarig på en hjälporganisation i augusti förra året.

Reportaget om Jayer - dödens hus har även lett till att fler har fått upp ögonen för det viktiga arbetet som bedrivs bland unga vuxna på glid i Ryssland och på den drog- och HIV-problematik som landet har hamnat i. Jag fick en del ryggdunkningar av främst skrivande kollegor efter att jag publicerade reportaget. Även om jag inte strävar efter uppmärksamhet känns det alltid bra att få positiv feedback av kollegor som har kommit en längre bit på vägen!

Klicka här om du vill läsa reportaget på din smart-phone eller surfplatta.

Text och foto © Mikael Good, All Rights ReservedAdded 2014-01-12 16:42 | Permalink | Comments (0) | Comment

A Vampire On The Streets Of HusqvarnaMy son and I took a long walk in Husqvarna earlier this day. He brought his vampire fangs that his sister gave him in Christmas gift and he tried to scare the people that we met.

If your phone can't read flash use the following link to come to the slide-show: http://www.flickr.com/photos/chasid68/sets/72157639345673856/show/with/11729694434/

Text and Photo © Mikael Good, All Rights Reserved Added 2014-01-03 15:28 | Permalink | Comments (0) | Comment

Sju goda fotoår har blivit tio

2013 var ett bra fotoår för mig i år och framförallt gavs jag möjlighet att slipa på bredden i mitt fotograferande. Som dokumentärfotograf är det bra att ha en bra bredd och kunna behärska olika områden för att kunna väva samman en berättelse i bilder. Nu fuskar jag i och för sig lite grann eftersom jag även skriver. En bra bild säger som bekant mer än 1000 ord med en bra bild tillsammans med en kärnfull text säger betydligt mer. Framförallt får man svaret på frågorna när, var, hur, vem och varför som en bra bild alltid väcker.Jag tror att 2014 kommer att bli ett riktigt bra fotoår för min del och det ska bli spännande att se vart det bär. I Bibeln talar man om sju goda år men jag är övertygad om att detta året kommer att bli mitt tionde goda år räknat från den nytändningen som jag fick i och med kinaresan i slutet av 2004. Sedan den resan har jag haft en hel del olika frilansuppdrag som reporter och fotograf och mina bilder och texter har publicerats i ett stort antal tidningar och magasin. Jag har även haft ett par större separatutställningar som har setts av runt 10.000 personer.Tro inte att kommer att slå mig till ro och njuta av min "framgång". Jag kommer givetvis att fortsätta att arbeta för en bättre värld tillsammans med min kamera och mitt anteckningsblock. Jag har inte tjänat så mycket  på mitt fotograferande men jag har fått tjäna många fattiga och utsatta människor genom mina bilder och texter. Genom åren har jag fått vara med och dra in mångmiljonbelopp till behövande. Trots det tänker jag inte slå mig själv för bröstet. Så länge som det finns mängder av människor som behöver lite extra stöd och hjälp att hålla näsan ovanför vattenytan kommer jag att fortsätta med mitt arbete.

Meetings In The Middle of China - 青海
從中間的古村 - From the middle of the Middle Kingdom

"Nej, när du skall hålla fest, bjud fattiga och krymplingar, lama och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig något tillbaka. Du skall få din lön vid de rättfärdigas uppståndelse." - Jesus

"Och glöm inte att göra gott och dela med er, ty sådana offer har Gud behag till". - Hebreerbrevet

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved.Added 2014-01-01 12:38 | Permalink | Comments (0) | Comment
First Prev 1 2 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer