"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

You are beautiful in my eyes - Bei mir bist Du shejnThe meaning of the Yiddish title Bei mir bist Du shejn are; "You are beautiful in my eyes". I believe that every human are beautiful in the eyes of God and that we are constantly subjected to His unconditional love.

"At the end of our lives we will not be judged by how many diplomas we have received, how much money we have made or how many great things we have done. We will be judged by: I was hungry and you gave me to eat. I was naked and you clothed me. I was homeless and you took me in".Mother Teresa of Calcutta

If you are interested to read the whole article without any limitations then you can click the following link: bei-mir-bist-du-schejn.html

Text and Photo: © Mikael Good, All Rights Reserved.Added 2013-03-14 14:10 | Permalink | Comments (1) | Comment

Surf City Here We Come

Dude, The Surf's Always Up in Jönköping.
 Well it´s hard to use a surfboard in conditions like this but on the other hand is ice and snow never a obstacle for a real surfer :) I´ve used a Leica M8 and a adapted Carl Zeiss T* 28/2,8 C/Y for the pictures. The lens is not coupled so I use hyperfocal focus. The image quality with the Zeiss-lens is almost as good as the stellar lens Leica 28mm f/2 ASPH.

I recommend that you listen to this tune while looking at the pictures:
https://www.youtube.com/watch?v=ZDHJjkocGJs

Foto: Mikael Good. All Rights Reserved 

Ps: Jag har uppdaterat gårdagens artikel med ett nytt stycke. Det var en liten pusselbit som saknades för att säcken skulle kunna knytas åt: internets-detektiver-foljer-dina-digitala-fotsparAdded 2013-03-14 08:00 | Permalink | Comments (2) | Comment

Internets detektiver följer dina digitala fotspår


Allt som vi gör på internet lämnar spår efter sig, spår som kan följas och plockas fram när vi minst önskar det. Ett enda litet illa valt ord i fel sammanhang kan i praktiken förändra hela ditt liv genom att ställa sig i vägen mellan dig och ditt drömjobb.

Det blir allt vanligare att företag anlitar personer som gör sökningar och bakgrundskontroll på kandidater som söker ett viss arbete, eller på nyckelpersoner som de vill värva till sitt företag. Personerna som utför det arbetet kallas ofta för researchers även om deras arbete i mångt och mycket kan liknas vid ett rent detektivarbete. Tidigare kallades de även för headhunters (huvudjägare). Det är inte ovanligt att researchers är knutna till bemanningsföretag antingen som anställda eller på frilansbasis. Fler och fler personer blir idag anställda genom headhunting och researchern spelar ofta en huvudroll när det gäller att hitta rätt personer till rätt arbete.

Vi lämnar efter oss mängder av digitala fingeravtryck och vet man bara hur man ska gå till väga för att hitta dem går det ganska snabbt att vaska fram uppgifter om den som man vill kolla upp. Därför är det idag viktigare än någonsin att vi tänker på att hålla en god etikett när vi rör oss på internet. Allt kanske inte är lämpligt att lämna ut till allmän beskådan. Det där ogenomtänkta tweetet eller den där bilden som rör sig i gråzonen för yttrandefriheten kan helt plötsligt bli det som ställer sig i vägen mellan dig och ditt drömjobb och leder till att någon annan får det.

Med tanke på att vi kan bli granskade är det bra att inte skriva något i affekt eller att försöka tänja på gränserna för vad man får och inte får göra. Även om jag själv inte har något att dölja, tycker jag ändå att det kan vara lite oetiskt att företag anlitar researchers som granskar mina och andras förehavanden utan att ge oss en liten hint om det. De flesta av oss skulle bli ganska förgrymmade om någon fysiskt spionerade på oss och gick igenom våra tillhörigheter på jakt efter information. Egentligen borde vi reagera på samma sätt när det sker på internet.

Problemet med att bara gå efter uppgifter som hittats på internet är att de personerna som verkligen har något att dölja oftast är bra på att torka bort sina digitala fingeravtryck, dölja sina digitala fotspår och bra på att framställa sig själva i en bättre dager. Narcissisten, psykopaten eller den som har en lättare psykopatisk beteendestörning är oftast mästare på att lyfta fram sig själva i en jobbintervju, de är inställsamma, manipulativa och charmiga och har ett stort mått av spelad social kompetens. Risken som jag ser den med att anlita researchers är att fel person ändå får jobbet trots att företaget egentligen har försökt att göra allt för att undvika det.

Att en researcher går igenom kandidater eller tänkbara kandidaters förehavande på internet gäller givetvis inte alla arbeten, det skulle bli allt för kostnadskrävande och olönsamt. Det gäller främst arbeten som ställer lite högre krav på utövaren och researchern skrider till verket när det bara finns en handfull kandidater kvar. Hur djupt researchern gräver beror på arbetets art, är det ett VD-jobb som ligger i potten gräver han givetvis lite djupare än om det exempelvis handlar om ett akademiskt arbete

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved.
Added 2013-03-13 13:29 | Permalink | Comments (11) | Comment

Att visa respekt i det avgörande ögonblicketAtt fotografera handlar bland annat om att snabbt kunna läsa situationer och att fånga de avgörande ögonblicken av tid när de dyker upp. Men att fotografera handlar även om att bygga relationer, visa respekt och inte tvinga sig på någon med sin kamera.


Det finns några olika skolor inom dokumentärfotografi. I en av skolorna används kamerorna och objektiven som jaktvapen och fotograferna är ständigt på jakt efter nya troféer att visa upp på olika plattformar. En annan skola inom dokumentärfotografi handlar om att visa respekt och att umgås fram sina bilder och precis som i kärlek så tvingar man sig inte på varandra.

När jag fotar umgås jag fram mina bilder. Efter ett tag är det ingen som tänker på att jag har en kamera. Bilderna blir till på lika villkor mitt i brytpunkten av det ömsesidiga mötet. Det är på så vis som jag bygger upp närvaron i mina bilder och jag kryddar dem gärna med en målande text som förstärker och lyfter fram människan i bilden och blåser mera liv i henne, allt för att jag ska kunna ge en så rättvis bild av henne som möjligt.

Jag har svårt för att förstå fotografer som likt utsvultna rovdjur kastar sig över sina byten. I press- och yttrandefrihetens namn släpar de fegt fram sina försvarslösa byten till allmän beskådan. Genom åren har jag fotograferat många utsatta människor men det har alltid skett på deras villkor. De gångerna som jag har låtit bli att fota av respekt för mina medmänniskor är många. Bakom min kamera är jag stark men när man är stark så måste man också vara snäll.

Det var min nyfikenhet på människorna bakom bilden som fick mig att börja skriva. Till dags dato har jag gjort en hel del reportage i text och bild om underbara människor som jag har mött och umgåtts med. En del av de reportagen hittar du här: Reportage om människor i Kina, Lettland och Ryssland 

Text och Foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.Added 2013-03-12 06:28 | Permalink | Comments (4) | Comment

Reportage om människor i Kina, Lettland och Ryssland

När jag var grabb såg jag fram emot att läsa söndagstidningen. I del två fanns det alltid med ett spännande reportage från något av världens hörn. Jag läste det med största intresse och i mina drömmar drogs jag sedan med på resor runt om i världen med min penna och kamera i högsta hugg.

I vuxen ålder har jag getts möjlighet att leva ut min reporterdröm och kanske har någon ung grabb eller tjej fängslats av berättelserna och bilderna som jag själv har delat med mig av. Titt som tätt får jag frågan om det går att läsa mina gamla reportage någonstans. För ett par år sedan sammanställde jag en länklista. Den länklistan har nu blivit uppdaterad med en hel del nya länkar och du hittar den i slutet av det här inlägget.

Mina reportage har publicerats i nyhetsbrev, magasin och tidningar. En del av dem har även översatts till norska, finska och engelska. Ett av mina letlandsreportage är fortfarande ett av de reportagen som har gett mest läsarrespons i den tidningen där det publicerades. Anledningen till att jag har valt att publicera en del reportage i min blogg är för att de ska få lite större spridning och nå utanför målgruppen för tidningarna som jag fått materialet publicerat i. Även om länklistan är ganska så lång har jag fortfarande en del reportage på lager som jag kommer att portionera ut vid lämpligt tillfälle.

 
För tillfället är jag mellan jobben. Skulle du ha ett uppdrag att erbjuda så tveka inte att kontakta mig. Jag har erfarenhet av att arbeta som reporter, fotojournalist, redigerare, grafisk formgivare, originalare och informatör. Jag har även en del erfarenhet av marknadsföring i sociala media och viss erfarenhet av att arbeta som webbredaktör. Framförallt är jag bra på biståndsarbete och jag har ett hjärta som klappar för de minsta och svagaste grupperna på vår jord.


Text och Foto: © Mikael Good, All rights reserved.


Added 2013-03-09 23:44 | Permalink | Comments (0) | Comment
First Prev 1 2 3 ... 5 Next Last 

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer