"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Sandmaffian som hotar och dödar journalister



Jakten på sand är mer intensiv i Indien än i något annat land. Det råder en byggboom i landet, och till de många byggena behövs det mängder av sand, grus, makadam, standardcement och vatten.

Sandbrytning är en miljardindustri i Indien. Bristen på laglig sand har gjort att det vuxit fram en sandmaffia som livnär sig på att bryta sand illegalt vid landets floder. Den illegalt utvunna sanden säljs sedan till byggen med god förtjänst. Arbetslösheten har ökat i Indien, sedan många statliga teplantage lagts ned. Det gör det lätt för sandmaffian att rekrytera billig arbetskraft. För några tior per dag, arbetar män och kvinnor med att sila och separera sand och grus, samt krossa stenar till makadam. De läggs sedan i olika högar innan de lastas på lastbil och transporteras till byggen.

Varje år utvinns miljarder ton sand och grus illegalt vid Indiens floder. Den illegala utvinningen har vuxit till en mångmiljardindustri som involverar hundratusentals människor. Utvinningen leder till ett skadat ekosystem och att grundvattnet sjunker på en del håll i landet. I en rapport från 7 maj 2019 beskriver FN:s miljöorgan Unep den illegala sandbrytningen i Indien som ett globalt hot mot miljön.

Mellan 2015 och 2018 fick fyra indiska journalister sätta livet till när de rapporterade om den illegala sandbrytningen, och många fler har utsatts för hot och våld av sandmaffian. Jag valde att inte ta några närbilder på sandbrytningen, eller att ställa frågor till arbetarna, utan höll mig på betryggande avstånd när bilden togs.

Text och foto: Mikael Good

Added 2020-01-24 17:14 | Read 8719 times. | Permalink
Tack för din redogörelse för detta. Helt nytt för mig. Bilden är vacker, men brutal tillsammans med din text. /Ola
Svar från Chasid 2020-01-24 18:47
Tack för din kommentar Ola! Situationen för dem som arbetar vid floderna är tuff. Jag hade gärna gått närmare och dokumenterat arbetarna, och ställt några frågor. Men mina indiska vänner avrådde mig från att göra det. Det bar mig emot för ljuset var verkligen perfekt och det hade kunnat bli ett riktigt bra reportage.
/Mikael
Skrämmande men tyvärr en helt alldaglig syn överallt i världen. Sophantering, fiske, mineralutvinning mm mm. Det ser likadant ut... Vi vet inte hur bra vi har det i vårt avlånga land. Ha det gött!,
Svar från Chasid 2020-01-25 08:21
Tack för din kommentar Janne! Sverige har också fått sin beskärda del av rovdrift. När allt kommer till kritan är det ändå de kortsiktiga vinstintressena som styr.
/Mikael
Aktuellt ämne tydligen https://www.nationalgeographic.com/environment/2019/06/inside-india-sand-mining-mafia/ . Sandexploatering är fö ett utbrett internationellt problem, i Kina och Indien är problemen nog störst men finns på många andra ställen, Australien, Sierra Leone, USA, Kambodja Vietnam och Indonesien, alltså långt ifrån bara "utvecklings"-länder. Sanden går till betong/cement i byggnationer (inkl vägar, broar, murar, dammar etc), senaste siffrorna jag sett (2017) visar att Kina hade nära tio gånger så stor cementförbrukning som Indien. Stort problem på många håll, säkert skulle man komma långt om resp regeringar styrde upp det och och lokala polismyndigheter också stoppade icke-tillståndsgivna aktiviteter. Hälsningar/ Björn
Svar från Chasid 2020-01-25 08:24
Tack för din kommentar Björn! Indien försökte styra upp det men det öppnade upp för sandmaffian, som har mutat in sina revir på både det enda och det andra sättet.
/Mikael
Så går det när människorna förökar sig som vildkaniner. Dysfunktionella länder som Kina och Indien är stora miljöhot på många områden på grund av de konsekvenser som en jättebefolkning för med sig. Det kom nyligen fram att ca. 95% av den plast som återfinns i världshaven kommer från indiska och kinesiska floder.
Plastpåsen som vi bär hem från mataffären (och som för det mesta används en gång till som soppåse) ter sig väldigt, väldigt oskyldig i sammanhanget.
Svar från Chasid 2020-01-25 08:31
Tack för din kommentar Peter! Det går att få en förändring även i länder med jättebefolkning, men då måste alla vara med på det. Jag var bland annat i Darjeeling när jag var i Indien. Där har de infört ett nedskräpningsförbud, och börjat röja bland allt gammalt skräp. I Darjeeling var det mindre skräpigt än i en normal svensk stad.
/Mikael
syntax 2020-01-25 14:02
Det blir väl knepigare att införa byggförbud.
Jättebefolkning-jättebyggnation-jättesandmaffia. Man skall nog inte vara verklighetsresistent och bortse från grundproblemet. Det finns mycket man kan göra med god vilja och goda krafter - men blir vi alltför många så hjälper ingenting. Varje människa, hur enkelt och anspråkslöst vederbörande än lever och hur bra regler vi än inför, sätter ett resursmässigt fotavtryck. Då vill det till att fotavtrycken inte blir fler än vad planetens ekologi och resurser medger.
Om inte jättebefolkningen drev upp byggnationen till mastodontiska proportioner, så skulle det inte finna någon sandmaffia.

Bilden är fin förresten - och visar precis vad det handlar om.
Tack för text och bild.
Tänk överallt är det något som göra att allt skall rubbas i naturen av de som skall göra stora inkomster.
Just detta hade inte jag men väl min Jonen läst om.
Ledsamt är det.
God natt
Gun-Inger
Svar från Chasid 2020-01-25 08:32
Tack för din kommentar Gun-Inger! Tyvärr är det pengarna som styr i de flesta fallen, kortsiktigt vinstintresse trumfar långsiktigt tänkande...
/Mikael



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number fifty as digits in this field

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer