"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skyddsrummet i Borås stadspark

När de mörka krigsmolnen började dra in över Europa i slutet av 30-talet bildades Luftskyddsinspektionen i Sverige. De hade som uppgift att bygga skyddsrum åt hela befolkningen och ett stort antal började byggas runt om i landet.

Stadsparken, Borås


Ett av alla skyddsrummen som byggdes ligger under Mariekulle i Stadsparken i Borås. Dit skulle ett 100-tal boråsare kunna ta sin tillflykt ifall staden råkade ut för ett fientligt bombanfall. Skyddsrummet har en huvudingång och två nödutgångar. I ingångarna finns en hall och en rejäl ståldörr som ger ett extra skydd åt det stora inre rummet. Men skyddsrummet var felbyggt! Taket var allt för svagt för att klara en direktträff och det skulle ha blivit rena rama dödsfällan för dem därinne om det blivit skarpt läge.



Efter att skyddsrummet avvecklats användes det under en period som ostlager. I dag är skyddsrummet övergivet. Det går bara att komma in i skyddsrummet med nyckel genom huvudingången och de gamla utrymningsvägarna är ordentligt igensvetsade för att slippa vandaler. Precis som i andra gamla bergrum som inte använts på flera år är det rått, fuktigt och lite kyligt därinne. Belysningen är bortkopplad och när dörren till ingången slår igen blir det becksvart därinne.



Första gången som jag besökte skyddsrummet var i mitten av 1980-talet. Dörren var olåst och det var bara för mig att gå in och se mig omkring i ficklampans sken. Senast jag var där var dörren låst. Eftersom jag inte bryter mig in valde jag att dokumentera det övergivna skyddsrummet från utsidan. 

Stadsparken, Borås

Klicka på den följande länken om du vill se bilder på skyddsrummet i Stadsparken i Borås: https://flic.kr/s/aHskUcyFzm

Text och foto: Mikael Good

 
 

Added 2017-04-18 18:37 | Read 13712 times. | Permalink
Det kanske var dimensionerat för mindre bomber än det alltför snart blev? Eller att man nöjde sig med splitterskydd?

Jag var som kommunaltjänsteman med och beordrade skyddsrumsbyggen långt in på 1980-talet. De minsta var ovan mark och skulle användas som villagarage i fredstid, inklädda med civil fasad och civilt tak. 25 cm betong gav väl mest splitterskydd och gasskydd med det där sandfiltret. Inget totalskydd men mycket bättre än inget alls.
Svar från Chasid 2017-04-19 10:01
Tack för din kommentar Måns! :)
Tanken var nog att skyddsrummet skulle klarat en direktträff av en 100 kg bomb. Men de gick in för grunt i berget när de byggde skyddsrummet och därför var det inte bombsäkert. Men som splitterskydd fungerade det nog bra.
/Mikae
Skyddsrummet i Katarinaberget i sthlm rymmer visst mer än 1000 personer och har tjocka stålportar som ska stå emot en Hiroshimabomb. Det har länge använts som ett utmärkt parkeringshus men nu när Slussen byggs om vill man göra det till bussterminal i stället, lagom i takt med att rädslan för ryssarna ökar...

Den första bilden du visar har en "patina" över sig. Alltså inte bilden i sig, utan motivet. Läckert!

/Thomas
Svar från Chasid 2017-04-19 10:04
Tack för din kommentar Thomas! :)
Det finns mängder av intressanta atomsäkra skyddsrum i Stockholmsområdet. Ett som jag gärna skulle vilja besöka är Klara Skyddsrum som ligger under Sergels torg och Klara kyrkan. Skyddsrummet kan rymma 8000 personer i händelse av krig!
/Mikael
Ser nu att skyddsrummen börjar besiktigas igen. En verksamhet som legat nere medan Sverige var avrustat. På Gotland verkar i stort sett alla finnas kvar, men ofta ändrats så att de inte längre duger. Det vanliga är att en ny fastighetsägare helt enkelt inte vetat om att skyddsrummet ska hållas intakt , eller struntat i det. Nu väntar omfattande återställningsjobb. På fastighetsägarens bekostnad.

Just detta skyddsrum är nog avfört från rullorna.



(now shown)

To avoid getting spam and other kind of trash comments, please enter the control code below.
« enter the number eightytwo as digits in this field

Add

Previous posts

Bloggar


Gallerier som jag är med i


Google Translate


Mina favoritfotografer